Home / Вијести / СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ГЕОРГИЈЕ – АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА НА ЊЕГУШИМА И ЛИТУРГИЈА НА ЋИПУРУ

 

DSC08150

Празник Светог Великомученика Георгија свечано је прослављен на литургијама на Његушима и у цркви на Ћипуру, гдје су узели учешћа професори и ученици Богословије Светог Петра Цетињског.

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско – приморски Господин Амфилохије служио је са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог великомученика Георгија у селу Ераковићи на Његушима.

Свету литургију Владика је традиционално служио поводом Крсне славе светородне лозе Петровића.

Одговарали су ђаци четвртог и петог разреда Богословије Светог Петра Цетињског.

Након Причершћа вјерних благосиљан је славски колач храма, а онда се Митрополит Амфилохије сабраним вјерницима обратио литургијском бесједом у којој је казао да је вјечни живот сишао овдје међу нас и уселио се у нас у личности Христа Богочовјека.

„Природа има своје дарове, људска природа има своје дарове, али ти дарови нијесу савршени. И само на основу онога што има људска природа, и што има природа око нас, не може се обезбиједити истински и прави напредак људске заједнице“, казао је Владика.

Владика је објаснио да се истински и прави напредак не може остварити у оквирима пролазног земаљског живота.

„Истински и прави напредак се једино може остварити у оквирима безобалне Божанске љубави, у оквирима Христа Богочовјека који је једина мјера и пуноћа свега постојећег“, казао је Митрополит Амфилохије.

Потом је у родној кући Светог Петра Другог Пустињака Цетињског и Тајновидца Ловћенског благосиљан славски колач светородне лозе Петровића Његоша који је Митрополит Амфилохије преломио са домаћином славе господином Ђорђијем Петровићем.

Владика је, честитајући славу Петровићима казао да су њихови преци били мудри када су одабрали Светог великомученика Георгија.

„Ко слави Светога Ђорђа, он има најсавршенијег учитеља овдје на земљи, који је живот свој дао за истину, за правду за Бога, за ближње своје. То је свети Ђорђе и зато га славимо и од њега се учимо. И није чудо онда што је братство Петровића славећи Ђорђа нашло прави пут којим треба да ходе и њихови потомци. А то је пут Богочовјека“, казао је Митрополит Амфилохије. Ђорђије Петровић је поздрављајући Митрополита Амфилохија и госте рекао да су Петровићи Светог Георгија изабрали за Крсно име зато што им је требао светитељ који их је кроз историју чинио храбрим.

„Тако су издржали све налете Отоманске империје и нијесу продавали вјеруи за вечеру“, рекао је он.

Он је посебно захвалио Митрополиту Амфилохију на помоћу у послу обнављања цркве Светог Саве, апрвог архиепископа српскога, која се налази на Његушима.

Затим је одржана књижевна манифестација „Његошевско-ђурђевдански пјеснички сусрети“, на којој су своје стихове казивали пјесници чланови Удружења књижевника Црне Горе.

У програму су још учествовали дјеца полазници вјеронауке при Цетињском манастиру, гуслари и драмски умјетници.

Сабор на Његушима завршен је славском трпезом хришћанске љубави у кући Светог Василија Острошког.

Литургију у краљевској цркви на Ћипуру служили су игуман Цетињског манастира архимандрит Методије Остојић уз саслужење јеромонаха Прохора и јерођакона Јустина Мреновића. За пјевницом су појали ученици првог, другог и трећег разреда.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031