Home / Вијести / УСЈЕКОВАЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА – АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И ДОДЈЕЛА СВЕТИХ ПИСАМА ПРВАЦИМА

 

 

SAM_3871

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско – приморски Господин Амфилохије служио је на празник Усјековања главе Светог Јована Крститеља, у петак 11. септембра 2015. године, Свету службу Божју у Цетињском манастиру. У току литургије Митрополит је миропомазао нове чланове Цркве Христове Војина, Јована и Драгана.

Након прочитаног јеванђеља Митрополит Амфилохије је казао да је послије Великог петка, данашњи дан најстрашнији дан у историји рода људскога.

„Ако је на Велики петак пострадао Сам Господ, на овај дан је пострадао нејвећи рођени од жене – Свети Јован Крститељ и Претеча. Велики благослов имамо ми овдје да нас у овој светињи чува десница Светог Јована Крститеља“, рекао је Владика.

Владика је казао да ријетко ко на земљи има такав дар.

„Да његова десница буде овдје, која је преко Антиохије, Цариграда, Родоса, Малте стигла на царски двор у Санкт-Петербург и ту била све до бољшевичке револуције, да би одатле била пренијета у Брисел гдје је била царица-мајка Марија Фјодоровна. А онда је блаженог спомена Митрополит кијевски Антоније, који је у то вријеме избјегао из Русије, у знак благодарности што је примио преко милион прогнаних православних Руса, ту десницу, икону Богородице Филеримос и честицу Часног Крста предао краљу Александру Карађорђевићу“, казао је Митрополит Амфилохије.

Владика је посјетио да су те три највеће хришћанске светиње Краљ Петар Други и Патријарх Гаврило Дожић 1941. године донијели у манастир Острог, одакле су их почетком педесетих година двадесетог вијека отели комунисти, да би двије светиње чудом Божјим на крају дошле у Цетињски манастир, а да се икона Богородице Филеримос налази утамничена у цетињском Народном музеју.

„Молимо се Господу да и икона Мајке Божије Филеримске, коју је по предању сликао Свети апостол Лука, дође, да се врати светињи, да би ми и преко ње духовно стасавали и узрастали“, рекао је Миотрополит црногорско-приморски.

Након причешћа вјерних Митрополит Амфилохије је на руском језику посебно поздравио многобројне поклонике из Русије и Украјине који су се данас сабрали у Цетињском манастиру.

„Ваш долазак у ову светињу је за нас радост, а за вас благослов“, рекао је Владика Амфилохије.

Прослава данашњег празника настављена је у трпезарији Богословије Светог Петра Цетињског, на свечаности уручивања Светих Писама ученицима првог разреда.

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031