Home / Вијести / СВЕТА ТЕКЛА РАВНОАПОСТОЛНА – СВЕЧАНА ВЕЧЕРЊА СЛУЖБА У ХРАМУ ХРИСТОВОГ ВАСКРСЕЊА У ПОДГОРИЦИ И ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ „ЧЕТИРИ ВИЈЕКА ЦАРСКЕ ПОРОДИЦЕ РОМАНОВИХ“

 

DSC_2047

У сриједу о7. октобра 2015. године, на празник Свете равноапостолне Текле и на другу годишњицу освећења Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, служена је свечана вечерња служба са петохлебницом, у којој су узели учешћа професори и ученици Богословије Светог Петра Цетињског.

Поред свештенства из подгоричког саборног храма, вечерњу службу су служили и Ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић и о. Андреј из Минска из Бјелорусије. За пјевницом су појали ученици четвртог и петог разреда богословије.

Након вечерње службе у склопу прославе друге годишњице освећења подгоричког Саборног храма Христовог Васкрсења у крипти храма је отворена изложба „Четири вијека  царске породице Романових“.

У присуству многобројних вјерника, изложбу су отворили Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије и замјеник амбасадора Руске Федерације у Подгорици Владимир Гурко.

Митрополит Амфилохије је подсјетио на историјске везе између Црне Горе и једне од најважнијих европских династија.

„Царска породица Романових уградила је себе, не само у историју великог руског народа и Русије, него је уградила себе у историју цијеле Европе па и свијета. Незамислива је историја Црне Горе у пресудном времену мимо тадашње Русије и царске породице Романових. Нема мјеста ни светиње у Црној Гори, догађаја у животу Црне Горе, нарочито у времену светородне лозе Петровића, да нису непосредно и органски везани за породицу Романових“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

„Наши савременици треба да знају истину о прошлости јер је годинама била скривана или изобличена“, рекао је на отварању изложбе Владимир Гурко, замјеник амбасадора РФ у Подгорици Сергеја Николајевича Грицаја.

„На период владавине Романових били су наметнути идеолошки клишеи и стереотипи који су били намијењени да одврате људе од историје и утемеље потпуно погрешан став према прошлости“, рекао је Гурко.

Изложба је претходно приказана у Москви и у Београду.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031