Home / Вијести / УЧЕНИЦИ БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТОГ ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ УЧЕСТОВАЛИ У ПРОСЛАВИ ДРУГЕ ГОДИШЊИЦЕ ОСВЕЋЕЊА САБОРНОГ ХРАМА ВАСКРСЕЊА ХРИСТОВОГ У ПОДГОРИЦИ

 

DSC_2103

Светом архијерејском литургијом и благосиљањем славског колача у четвртак 08. октобра 2015. године у Подгорици је прослављена друга годишњица освећења Саборног храма Христовог Васкрсења, на којој су учестовали сви ученици Богословије Светог Петра Цетињског.

Свету литургију служили су Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, Епископ нишки Господин Јован и умировљени Епископ захумско-херцеговачки Господин Атанасије, уз саслужење многобројног свештенства наше помјесне Цркве.

Поред ученика Цетињске богословије који су појали за вријеме јутарње службе, појали о је и хор Светог Јеванђелиста Марка из Подгорице.

У току Литургије Митрополит Амфилохије је одликовао чином протојереја свештеника Бранка Вујачића, пароха подгоричког.

Он је рекао да је служење смисао сваког првенства у Цркви Божјој.

„Па је то смисао и онога који је први међу презвитерима, или међу епископима или ђаконима, или међу вјернима народа Божјега. Ево тебе је Господ данас удостојио да  примиш звање протопрезвитера Цркве Христове овога светога храма Христовог Васкрсења на дан овога његовог обновљења. Нека би ти ово звање које си примио био подстицај да још ревносније, још преданије приносиш жртву Господњу и себе самога да приносиш на жртву миомирну, заједно са народом Божјим који ти је повјерен“, казао је Митрополит Амфилохије новом протопрезвитеру Цркве Христове.

Након читања Светог Јеванђеља сабранима се бесједом обратио Владика Атанасије који је рекао да се 17 вјекова Храм Христовог Васкрсења понавља и обнавља.

„Нови храм је свједок Васкрсења Христовог. То је, Високопреосвећени Митрополите, и Преосвећени Епископе нишки, драга браћо и сестре, драга дјецо, доказ вјере наше. Ово је вјера, ово је побједа“, казао је Владика.

Владика је рекао да Христос данас побјеђује са овим храмом.

„И побеђује са многобројним вернима у свету. И међу браћом нашом на Истоку Блискоме и на Далекоме Истоку. Све до Тихог окена многи данас постају прави православни хришћани“, рекао је умировљени Епископ захумско-херцеговачки и приморски.

Он је посјетио да они данас страдају да би Христос побиједио.

„Крст и Васкрсење увек иду заједно“, поручио је Владика Атанасије.

Након причешћа вјерних благосиљан је славски колач.

Кумови славе Зоран Вукчевић и Драги Вујачић кумство за наредну годину су предали Миомиру Мрваљевићу.

Прослава друге годишњице освећења подгоричког Саборног храма биће завршена увече концертом групе „Галија“ на платоу испред Храма.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031