Home / Вијести / АКАДЕМИЈА У ХРАМУ ХРИСТОВОГ ВАСКРСЕЊА У ПОДГОРИЦИ У ОРГАНИЗАЦИЈИ БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТОГ ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ

 

У крипти Саборног Храма Васкрсења Христовог у Подгорици у суботу 31. октобра 2015. године одржана је свечана празнична академија поводом сто осамдесет пет  година од упокојења Светог Петра Цетињског и стогодишњице од Мојковачке битке.

Академија је приређена у организацији Богословије Светог Петра Цетињског, на којој су поред професора и ученика богословије присустовали бројни гости школе.

У програму након свечаног дочека архијереја, Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, и поздравног слова домаћина Ректора протојереја-ставрофора Гојка Перовића, празничну бесједу изговорио је историчар мр Васиљ Јововић, професор Филосовског факулета у Никшићу, који је говорио на тему „Однос Светог Петра Цетињског према сусједима“.

У програму су узели учешћа Српско пјевачко друштво Јединство из Котора, Хор Богословије Светог Петра Цетињског, којим диригује професор Цетињске богословије ђакон мр Михајло Лазаревић.

Поред хорова на академији су наступили и народни гуслар Иво Крстичевић, који је гуслао одломке из Мојковачке битке и Косовске битке, док мучички трио је у извођењу Тање Богдановић-виолина, Маје Антић – виолончело и  Весне Шарац – хармоника отпјевао пјесму „Симонида“(Сања Илић и Балканика).

Рецитаторска секција ученика Цетињске богословије на овогодишњој академији наступила је у извођењу три текста. Матурант Ђорђе Аврамовић рецитовао је обраћање сердара Јанка Вукотића војсци на Бадњи дан 1915. године, матурант Драган Мандић казивао је посланицу Светог Петра Цетињског  Црногорцима и Брђанима,  док је ученик четвртог разреда Стефан Шинжар казивао Његошево писмо Л.А. Франку. Полазници школе вјеронауке са Цетиња коју води Вјера Вукић иамли су свој наступ приредивши сценски приказ.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930