Home / Вијести / ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У ЦЕТИЊУ И ЦЕТИЊСКОЈ БОГОСЛОВИЈИ

 

IMG_20160127_191043

У сриједу 27. јануара 2016. године, свечано је прослављен Свети Сава, први архиепископ српски у Цетињском манастиру и Цетињској богословији.

Свету литургију у Цетињском манастиру служило је цетињско свештенство и свештеномонаштво, уз молитвено учешће многобројних вјерника са Цетиња.

На служби су појали ученици Богословије Светог Петра Цетињског.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља парох цетињски отац Анђелко Боричић је рекао да се Свети Сава одувијек слави у Црној Гори и да је прва светосавска академија у читавом нашем народу изведена управо у Цетињском манастиру 1856. године уз присуство Књаза Данила Петровића.

„У данашњој Црној Гори постоје и они који се одричу Светога Саве, који сматрају да је Свети Сава канцерогена израслина на тијелу Црне Горе коју по сваку цијену треба одстранити. Данашња Црна Гора и данашњи најамници, одричићи се Светога Саве, тако покушавају да доврше недовршено дјело Синан-паше са Врачара“, рекао је он.

Он је казао да они на тај начин покушавају да ураде оно што није могао ни агарјански пламен.

„Нека би Бог дао да се Свети Сава нас не одрекне када станемо пред његово и Христово лице, и пред лица Светога Петра Цетињскога, Светога Василија Острошкога и Светога Арсенија Сремца, слава им и милост“, поручио је отац Анђелко Боричић.

Након причешћа вјерних благосиљан је славски колач, а она су дјеца са школе вјеронауке при Цетињском манастиру извела пригодан празнични програм.

Потом су свој дјеци сабраној на Литургији подијељени светосавски поклон пакетићи.

Прослава је настављена у вечерњим часовима у Богословији Светог Петра Цетињског, гдје је одржан дјечји светосавски концерт.

Протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, секретар Митрополије црногорско-приморске благосиљао је славски колач и дјеци честитао школску славу.

Он је рекао да је овај концерт обнова традиције из времена Краљевине Црне Горе, када су дјеца концерт приређивала уочи празника Светог Саве у Зетском дому на Цетињу, а сјутрадан га понављала у Двору пред Краљем и Краљицом.

Светосавску бесједу изговорио је ученик петог разреда основне школе Данило Балабан, након чега су дјеца многобројним посјетиоцима показала своје умијеће из рецитовања и свирања на разним инструментима.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930