Home / Вијести / МАТУРАНТИ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ НА МАТУРСКОЈ ЕКСКУРЗИЈИ НА МАЛТУ

 

         IMG_0278

  МАТУРСКА  ЕКСКУРЗИЈА  НА  МАЛТУ

            Благословом Његовог Високопреосвештенства архиепископа цетињског и митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија и Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског Господина Андреја, кренули смо на матурску екскурзију, која је ове године организована на острвску државицу Малту. Прије него ли почнем говорити о нашој екскурзији рећи ћу неколико ријечи о самој Малти. Малта је, дакле,  мала и густо насељена острвска државица коју сачињава архипелаг у сред Средоземног мора на југу Европе. Површина ове државице је свега 316 km2. Главни град је Ла Валета, а највећи град је Биркиркара. До 1964. године Малта је била британска колонија, а 13. септембра 1964. постаје независна. Од 416.055 становника, важно је напоменути да 8% чине Срби, односно 30.000 становника.  Службени језици су малтешки, који је мјешавина арапског, енглеског и француског језика, и енглески. Становништво је већином хришћанско, што говори и велики број храмова – римокатоличких ( њих 360). Српска православна парохија на Малти потпада под јурисдикцију Епархије аустријско-швајцарске, а опслужује ју бечки свештеник протојереј Петар Пантић, на чији предлог и великим залагањем смо ми, као први међу својом браћом из других богословија СПЦ, ходећи путевима Светог апостола Павла, посјетили Малту и поклонили се њеним светињама.

            Дакле, давши кратке податке о Малти вратио бих се на тему наше матурске екскурзије, која је трајала од 29. септембра до 03. октобра ове године. У четвртак 29. септембра, кренули смо на наше путовање, предвођени Његовим Преосвештенством Епископом диоклијским Господином Кирилом, игуманом манастира Подмаине оцем Рафаилом, као и професорима: Драганом Радоманом, нашим разредним старјешином, протојерејем Арсенијем Радовићем, Аполоном Мишченком и Зораном Дубљевићем. Са нама су путовали и господин Славко Крстајић, власник фирме „Одигитрија“, као и наш колега богослов из Скадра Иван Попај. Релација путовања била је авионом од Подгорице до Истамбула, и од Истамбула до малтешког аеродрома. На Малту смо стигли у каснијим часовима и смјестили се у хотел „Парк“ у граду Слиеми.

            У петак смо обишли престоницу Малте, град Ла Валету у у њој римокатоличку цркву у којој се по благослову тамошњег римокатоличког надбискупа  врши богослужење за православне Србе и Русе који живе на Малти. Обишавши овај храм, упутили смо се у резиденцију чувеног Реда Малтешких Витезова. Ту су нас упознали са историјом овог реда, а говорили су и о великим пријатељским  везама са нашим народом. На име, Његово Височанство Петар II Карађорђевић, краљ Југославије обновио је овај ред и за његово сједиште изабрао Ла Валету, гдје је остало и до дана данашњег. Из захвалности према Краљу Петру витезови га бирају за Великог мајстора реда Малтешких витезова. Угошћени од стране домаћина, запутили смо се у град Биргу гдје смо били примљени код тамошњег градоначелника, који нас је упознао са историјом града Биргу и саме Републике Малте. Потом смо обишли цркву Викториоза, у којој се некада чувала Икона Пресвете Богородице- Филермоса, која се данас налази у музеју „Владин дом“ на Цетињу. О храму и Икони Филермоси говорио нам је старјешина Викториозе отац Џозеф Мици. Веома специфично код римокатоличких цркава јесте да оне, за разлику од православних, имају по неколико олтара. У овој цркви се налази и статуа светог Лаврентија, ђакона папе Сикста, који је пострадао у четвртом вијеку, а празнује се као свети и у православној цркви.

            Трећег дана наше екскурзије појали смо на светој литургији у Храму Светог Николе у  Ла Валети. Литургију је уз присуство епископа Кирила, и оца Петра служио јеромонах Рафаило, који се после свете литургије обратио малтешким Србима пригодном бесједом. Послије свете литургије отишли смо у наш хотел на ручак, а потом смо имали слободно вријеме када смо могли отићи на плажу или прошетати Слиемом.

            У недјељу 02.октобра  служена је Света архијерејска литургија у истом храму. Началствовао је Преосвећени владика Кирило уз саслужење јеромонаха Рафаила, као и протојереја Димитрија, из Руске Цркве,  протојереја Арсенија и протојереја Петра, нашег домаћина. На светој литургији био је присутан велики број вјерника- Срба и Руса. Ријечима захвалности, што су се окупили у тако великом броју, вјернима се обратио владика Кирило.

            У понедјељак смо обишли Мелиху и мјесто гдје је Свети апостол Павле имао бродолом. Ту смо се поклонили Храму апостола Павла и да би се подсјетили бродолома апостола Павла, прочитали смо одјељак из Дјела Апостолских, који говори о Павловој проповиједи на Малти ( Дап 27,6 – 28,14). Потом смо отишли у град Раббат гдје смо посјетили пећину у којој је апостол проповиједао, као и ранохришћанске катакомбе. У вечерњим часовима наш драги домаћин отац Петар, као и његови добри чланови Црквеног Одбора, господа Петар Максимовић, Горан и Новица, припремили су нам опроштајну вечеру у једном ресторану. Током вечере сабирали смо своје утиске са Малте, а потом смо се упутили у хотел, да би се одморили за сјутрашњи повратак на Цетиње.

            Ово путовање на Малту било је за нас велики изазов и велики Божији благослов, јер смо ходили путевима Апостола Павла, најпрви од свих матураната Српских православних богословија. Ово је још један детаљ који говори и о томе колико је Цетињска богословија, јединствена,  толико слична другим богословијама, али ипак некако различитија од њих. Велики је благослов над нама Цетињским богословцима, три највеће хришћанске светиње – Честица Часног Крста, Десница Светог Јована Крститељ и Икона Богородице Филермоса које су са Малте доспјеле, вољом Божијом на Цетиње, а ту су наравно и мошти нашег духовног покровитеља Светог оца нашег Петра Цетињског Чудотворца, чијим молитвама нека нас Господ укријепи да са успјехом завршимо ово започето школовање и постанемо истински војници Христови,  духовни витезови светог Петра Цетињског. Амин Боже дај!

Недељко Томић,

ученик петог разреда

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930