Home / Вијести / СВЕТИ АПОСТОЛ ЛУКА И СВЕТИ ПЕТАР ЦЕТИЊСКИ – СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

 

Свечаним бденијем, Светом архијерејском литургијом, благосиљањем славског колача и славском трпезом хришћанске љубави на Цетињу је у понедељк 31. октобра 2016. године прослављена слава Богословије Светог Петра Цетињског и празник у Цетињском манастиру.

Свечаним бденијем уочи празника Светог Петра Цетињског началствовао је викарни епископ диоклијски г. Кирило ус саслужење свештенства и свештеномонаштва архијрејског намјесништва цетињског. За пјевницом су појали ученици Цетињске богословије предвођени професором црквеног појања ђаконом Павлом Љешковићем. На крају бденија о Светом Петру Цетињском свим присутним бесједио је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије. Литургисјким сабрањем на сам празник началствовао је  Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, уз саслужење господе Епископа: будимљанско-никшићког Јоаникија, пакрачко-славонског Јована и диоклијског Кирила, многобројног свештенства и свештеномонаштва и молитвено учешће вјерног народа сабраног из свих крајева Црне Горе.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Владика Јоаникије је рекао да данас славимо тројицу јеванђелиста.

„Славимо Светог апостола Луку, као ученика Христовога који је написао Јеванђеље о Христовоме животу и дјелима, о Његовоме рођењу, смрти, погребењу и васкрсењу. Славимо Светога Петра Цетињскога, који је још за вријеме свога земаљскога живота називан светим. И Светога Петра Другога, који је тек од скоро почео да се прославља као светитељ, и то онако како је то одувијек био обичај – прво у светињи која му је најближа, овдје гдје се он васпитавао и гдје је столовао и служио“, рекао је Епископ будимљанско-никшићки.

Он је додао да би, и да није ништа друго урадио до што је васпитао једнога таквога Божјега угодника као што је Петар Други Петровић Његош, само због тога имало разлога да се Свети Петар Цетињски назива светим.

„А колика је тек светост Светога Петра Цетињскога, који је живио заиста јеванђелски -у сваком погледу за примјер како хришћанин у овом свијету треба да вјерује и шта да ради, како да служи, како да свједочи Јеванђеље. Он је историјска личност првога реда“, казао је Владика Јоаникије.

Владика Јоаникије је казао да је Свети Петар свој народ носио на својим раменима, као добри пастир.

„То је радио у тешким временима, бранећи Црну Гору као зеницу славеносерпске слободе. И ослобађајући крајеве око тадашње Црне Горе сањао је о славеносерпском царству, о ослобођењу и уједињењу цијелога Српства, заједно са Карађорђем. Није му лако било од противника, а још му је теже било од својих“, подсјетио је Владика.

„Он је, заправо, узео свој крст, и ишао за Христом, цијелога себе приносећи Господу. И сам његов земаљски живот је био мучеништво“, казао је Владика Јоаникије.

Затим је Митрополит Амфилохије у презвитерски чин рукоположио досаашњег протођакона Митрополије црногорско-приморске Игора Балабана.

Након причешћа вјерних архијереји су благосиљали славски колач.

Митрополит Амфилохије је Владици Јоаникију поклонио икону Светог Јована Владимира, Владици Јовану реплику подгоричког дискоса, а Епископу Кирилу архијерејске одежде.

Академику Миомиру Дашићу поклонио је икону Светог Петра Цетињског.

Потом је у трпезарији Богословије Светог Петра Цетињског приређена славска трпеза љубави гдје је Владика диоклијски г. Кирило пререзао славски колач.

У име домаћина све присутне овом приликом поздравио је ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић. На ручку су се обратили и замјеник амбасадора Руске Федерације у Црној Гори г. Сергеј Бубљиков, свештеник Александар Петани из Скадра и представници сестринских богословија.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930