Home / Вијести / ИЗ ШТАМПЕ ЈЕ ИЗАШАО НОВИ БРОЈ ЦЕТИЊСКОГ БОГОСЛОВЦА

 

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија, средином децембра 2016. године из штампе је изашао нови, други број обновљеног часописа ученика Богословије Светог Петра Цетињског под називом „Цетињски богословац“.

У овом броју сабрано је мноштво текстова из историје Српске православне цркве, живота Митрополије, Цетињске богословије, путописа, правописа. На унутрашњим корицама  часописа је икона Светог Јована Златоустог коју је нацртао Марко Жишков, ученик трећег разреда и Светог Нектарија Егинског, рад Огњена Боричића, ученика другог разреда. На корицама су и слике Цетињског манастира и срушене црквице на Ловћену посвећене Светом Петру Цетињском Чудотворцу.

Текст о Свештеномученику Јоаникију Липовцу, митрополиту црногорско-приморском и његову бесједу о Два пута приредио је Саша Дедић, ученик трећег разреда. Матурант Недељко Томић пише текст о хиротонији двојице епископа наше цркве, епископа диоклијског г. Кирила Бојовића, бившег професора и епископа аустралијско-новозеландског г. Силуана Мракића, бившег ученика Цетињске богословије.

За часопис је прилагођен и награђени светосавски темат  Николе Филиповића матуранта XX генерације из предмета Историја Српске православне цркве са темом „Јасеновачки мученици – страдањем у вјечност“. Игор Ћулум ученик четвртог разреда пише путопис о посјети ученика великомученичком Јасеновцу, „Уславу и част новомученика јасеновачких“ и о догађају освећења храма Светог Јована у Бару, на којем су учестовали сви ученици са својим професорима. Цетињски богословац објављује и текст „Петар Кочић и сарајевски богослови“. Путопис са матурске екскурзије XXI генерације обновљене Цетињске богословије (2011-2016) на Малту потписује Недељко Томић.

Ненад Мијановић, ученик четвртог разреда пише текст о Николи Тесли поводом 160 година од рођења овог славног српског научника. Поводом Теслиног јубилеја часопис доноси и текст „Никола Тесла, Црногорци, Србијанци и српско родољубље“ и пјесму Јована Јовановића Змаја „Лука Филипов“, коју је на енглески језик превео Никола Тесла.

Матурант Стефан Шинжар приредио је басну Доситеја Обрадовића о устрељеном орлу.

Поводом освећена и постављања споменика Светом Петру Цетињском на цркви у којој је хиротонисан 13. октобра 1784. године, часопис доноси и бесједу главног уредника часописа „Цетињски богословац“ професора ђакона Душана Биговића коју је изговорио 26. новембра 2016. године у Сремским Карловцима. У току редовних часова из Омилитике и црквеног бесједништва матуранти произносе своје бесједе у Цетињсом манастиру и за овај број изабрана је бесједа матуранта XX генерације Николе Филиповића, коју је изговорио у току Великог Часног поста 2016 године на тему „О прихватању воље Божије“.

Поводом годишњице од упокојења блаженопочившег Патријарха српског г. Павла у Цетињском манастиру је служена литургија којој је присуствовао и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, који је и бесједио монасима и ученицима о сјећању на овог човјека Божијег. У знаку годишњице текст под називом „Патријарх Павле истински проповедник речи Божије“ приредили су ученици другог разреда Матија Минић и Стефан Стевлић, док је матурант Недељко Томић саставио тропар и кондак патријарху Павлу Српском.

Матурант Стефан Шинжар објавио је у рубрици ђачка поезија пјесму „Бог је љубав“ и приредио рубрику Физиолог, а часопис доноси и мало правописно поученије.

Рубриком која се бави животом богословије обухваћени су све веће свечаности, славе школе и разреда, посјете, предавања, које су пропраћене бројним фотографијама и илустрацијама.

У овом броју су и фотографије ученика првог разреда обновљене Богословије Светог Петра Цетињског (2016-2021), који су XXV генерација од њеног обнаваљања септембра 1992. године.

Часопис издаје Богословија Светог Петра Цетињског на Цетињу, уредник је ђакон Душан Биговић, лектуром и коректуром бави се Ивана Јовановић, дизајном јереј Александар Орландић, док редакцију чине ученици богословије.

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
март 2024.
П У С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031