Home / Вијести / ПРОФЕСОРИ И УЧЕНИЦИ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ УЧЕСТОВАЛИ И ПРИСУСТВОВАЛИ ЧЕТВРТОМ ГОДИШЊЕМ СИМПОСИОНУ „ТЕОЛОГИЈА У ЈАВНОЈ СФЕРИ“ У ТРЕБИЊУ

 

paneli (Custom)

Од 9-12. фебруара 2017. године у Требињу, у организацији Центра за философију и теологију Требиње, биће одржан је четврти по реду годишњи симпосион „Теологија у јавној сфери“. Симпосион је осмишљен као својеврсни фестивал који  у себи обухватати различите садржаје: панел дискусије, предавање, представу и изложбе, а биће свечано закључен евхаристијским слављем у недјељу на празник Света Три јерарха, у требињском Саборном храму.

Ученици петог разреда Богословије Светог Петра Цетињског, предвођени својим професоримаректором протојерејом-ставрофором Гојком Перовићем и ђаконом Душаном Биговићем присуствовали су раду Четвртог годишњег симпосиона „Теологија у јавној сфери“ у петак и у суботу 10 и 11. фебруара 2016. године. Првог дана симпосиона на отварању присуствовао је и Његово Високопреосвештенство Архиепоскоп цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије на сесији која је била посвећена теми „Саборност и јединство Цркве у XXI вијеку уз осврт на Критски сабор“.

d3s_9547d3s_9536d3s_9506d3s_9554

d3s_9547

Током другог дана Четвртог годишњег симпосиона „Теологија у јавној сфери“ одржана је трећа од четири најављене панел дискусије, под називом „Страх и слобода“. Дискутујући на поменуту тему, мишљења су размјенили проф. др Жарко Требјешанин, проф. др Борис Брајовић и доц.. др Арта Додај, уз модератора сесије ректора Цетињске богословије протојереја-ставрофора Гојка Перовића.

Уз једногласно мишљене учесника о важности теме коју обрађују, првобитно се покушало страх и слободу сагледати у савременом политичком тренутку, да би потом ови појмови били дефинисани са психолошког аспекта. Такође, исказан је значај страха и слободе у психотерапеутској пракси.

d3s_9891-1280x768

У вечерњим часовима другог дана Четвртог годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“, такође у сали Културног центра Требиње, представљена је књига „Патрологија“ умировљеног епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија.

Након уводног слова модератора, протопрезвитера – ставрофора Зорана Илића, о првој и другој свесци „Патрологије“ говорили су доц. др Зоран Јелисавчић и доц. др Здравко Јовановић. У првом дијелу обраћања господина Јелисавчића детаљније је разматрана прва свеска „Патрологије“ и приступ аутора у презентовању светоотачког богословља првих вијекова хришћанства, да би потом др Здравко Јовановић бројне присутне поштоваоце дјела епископа Атанасија упознао са важнијим чињеницама у вези са другом свеском.

d3s_9917-1280x768

После промоције кгига Владике Атанасија приређена је и Представа „Седам“ у организацији Међурелигијског вијећа БиХ (на тему насиља над женама).

Трећег дана симпосиона, у суботу 11. фебруара 2017. године органозована је панел дискусија „Место и улога жене у Цркви и друштву“, на којој су учестовали др Јулија Видовић, Андреа Јовановић а модератор је била Милица Ракић. У поподневним часовима уприличено је предавање др Пантелиса Калаитзидиса на тему „Православље и модернo доба“

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930