Home / Вијести / СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ – СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

 

Празник Сретења Господњег свечано је прослављено у Цетињском манастиру, у чијем прослављању су утели учешћа професори и ученици Богословије Светог Петра Цетињског.

Сви ученици богословије били су на свечаној вечерњој служби са петохлебницом у Цетињском манастиру у уторак 14. фебруара 2017. године.

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је на на празник Сретења Господњег у сриједу 15.фебруара 2017. године, Свету службу Божију у Цетињском манастиру. Саслуживали су му севштеници протопрезвитеријата цетињског са свештенослужитељима цетињског манастира.

Владика је у литургијској бесједи подсјетио да је Сретење било испуњење Мојсијевог закона да свако мушко дијете које се роди буде принијето Господу на дар.

„И то се догодило и са самим Господом. Дијете је принијето у јерусалимски храм и од тада је, и до тада, али од тада нарочито, обичај у нашој Цркви, да мајка у четрдесети дан од рођења дјетета, доноси дијете у цркву. Њој се читају молитве за здравље, спасење, очишћење, а свештеник дијете, било да је оно у том тренутку крштено или није, приноси и посвећује Богу“, рекао је он. Он је додао да је тај обичај у наше вријеме помало заборављен у Цркви, чак и од стране свештенства. „То треба да обновимо, да подсјећамо родитеље колико је то значајно, колико је то важно, и за мајку и за дијете“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Митрполит Амфилохије је казао да је сретење с Господом смисао, не само живота Симеона Богопримца и Захарије првосвештеника, него је то најдубљи смисао људског живота уопште. „Све док се с Богом не сретемо, ништа овдје на земљи стекли нијесмо. Тек када се са Господом сретемо на начин на који се срео Симеон Богопримац, тек онда ми постајемо прави и истински људи, просвећени људи“, рекао је Владика Амфилохије. Владика Амфилохије је критиковао црногорске властодршце због упорног одбијања да православну вјеронауку уведу у систем редовног школовања у Црној Гори. „Они бране сретење дјеце са Христом“ нагласио је Владика Амфилохије и изразио наду да ће се вјеронаука брзо вратити у овдашње школе.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930