Home / Вијести / СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ГЕРОГИЈЕ – УЧЕНИЦИ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ УЧЕСТОВАЛИ НА ПРОСЛАВИ СЛАВЕ СВЕТОРОДНЕ ЛОЗЕ ПЕТРОВИЋА НА ЊЕГУШИМА

 

Светом архијерејском литургијом у цркви Светог Ђорђа у селу Ераковићи, благосиљањем славског колача и Његошевско-ђурђеванским сусретом писаца у родној кући Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца, на Његушима је у суботу 6. маај 2017. године прослављен Ђурђевдан, крсна слава светородне лозе Петровића.

Светом службом началствовао је Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије, уз саслужење свештенства и молитвено учешће вјерног народа.

На служби су појали и чтецирали ученици трећег, четвртог и петог разреда Цетињске богословије.

У литургијској проповиједи на тему празника Владика је након читања светог Јеванђеља рекао да је Свети великомученик Георгије претрпио страховита страдања и мучења Христа ради.

„Претворен је у безобличну масу од пребијања и мучења, није се поколебао до последњега свога издисаја. Остао је живи свједок живога Христа, а његово свједочење је већ у то вријеме утицало да и жена цара Диоклецијана Александра, и други угледници Римског царства поред ње, повјерују у Христа“, подсјетио је Владика.

Он је додао да је царица Александра због тога убијена од стране цара Диоклецијана.

„А знате ко је Диоклецијан. То је онај проклети цар Дукљанин који је по народном предању везан за Везиров мост и који се повремено повампирује кроз сву историју, до наших времена“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних благосиљани су славски колачи храма и данашњих свечара са Његуша, а онда је Митрополит Амфилохије у новом обраћању сабраним вјерницима рекао да се Црна Гора данас налази под двоструким проклетством.

„Црна Гора све више пропада – духовно, морално, културно… Пропада и економски и пропада и политички. Откуда то пропадање, откуда ова и оваква низбрдица. Два проклетства носи данашња Црна Гора. Зато све што ради, нема благослова Божијег“, казао је он.

Он је казао да је прво проклетство проклетство Светог Петра Цетињскога.

„Није ли он рекао у своме завјештању: ‘Ко не био вјеран једновјерној, једнокрвној, једнојезичној Русији да Бог да живо месо од њега отпадало. Био проклет три пута и три хиљаде пута’. Ова Црна Гора удара санкције Русији. Зашто се онда чудити што је стиже проклетство највећег Црногорца и свеца Петра Првога“, нагласио је Митрополит црногорско-приморски.

По Митрополитовим ријечима, друго проклетство на овој Црној Гори је проклетство Светог Петра Другог Тајновидца Ловћенског.

„Није ли рекао главарима да га  сахране у црквици на Ловћену. И кад су неки почели да се буне, он је казао: ‘Ако тако не урадите проклетство да буде на вама’. Двоструко проклетство је данас на Црној Гори. Зато се она укључила да гради нову Вавилонску кулу“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Потом је у родној кући Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца благосиљан славски колач и промовисана књига богослужбених текстова посвећених овом светитељу.

О књизи је говорио књижевник Будимир Дубак а програм је водио ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Предсједник Удружења књижевника Црне Горе, које слави 70 година постојања, Новица Ђурић поздравио је Митрополита, свештенство, монаштво и вјерни народ и отворио Ђурђеванско-његошевски сусрет писаца.

Чланови Удружења су потом казивали своје стихове, а у програму су још учествовала дјеца полазници цетињске школе вјеронауке, и гуслари као и ученици Цетињске богословије.

На крају програма Митрополиту Амфилохију свештенству и монаштву је у име његушких Петровића заблагодарио господин Ђорђије Петровић.

У острошком скиту у селу Дуги до приређена је на крају славска трпеза хришћанске љубави.

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930