Home / Вијести / СВЕТИ САВА ПРОСЛАВЉЕН НА ЦЕТИЊУ

 

Празник Светог Саве, у суботу 27. јанаура 2018. године, свечано је прослављен у Цетињском манастиру и у Богословији Светог Петра Цетињског.

Празновање је отпочело свечаном вечерњом службом са петохлебницом у Цетињском манастиру, у суботу 26. јанаура, коју су служили јеромонаха Јустин Мреновић и јерођакон Онуфрије Савић. За пјевницом су појали ученици богословије.

Сјутра дан, на празник литургију у Цетињском манастиру, литургијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, уз саслужење протосинђела Исака Симића, јеромонаха Јустина Мреновића, презвитера Игора Балабана и јерођакона Онуфрија Савића.

Појали су ученици Цетињске богословије.

У литургијској бесједи, након читања јеванђеља, сабраном вјерном народу, обратио се о. Обрен, рекавши да се Свети Сава слави одувијек у Црној Гори.

После литургије пререзан је славски колач, а потом су дјеца полазници школе вјеронауке са Цетиња извела празнични светосавски програм у Цетињском манастиру.

Празник посвећен Светом Сави, Првом Архиепископу српском – Савиндан, молитвено и свечано је прослављен у сједишту Митрополије црногорско – приморске, на Цетињу.

Прослава је започела Светом Литургијом у Цетињском манастиру, којом је началствовао архијерејски намјесник цетињски, протојереј – ставрофор Обрен Јовановић, уз саслужење цетињског свештенства и свештеномонаштва, и уз учешће многобројних вјерника.
У бесједи након прочитаног Јеванђеља, отац Обрен је честитао празник свима а посебно дјеци, подсјетивши да је Свети Сава школска слава.

Он је у бесједи нагласио да је Бог извор сваке моћи, а да су Свети Божији људи наши молитвеници и заступници пред Господом.

„Ни један светитељ којем се ми молимо не помаже сам, нити је његова сила, ма колико он праведно живио на земљи извор моћи, него је Господ наш извор сваке моћи и сваке силе. Али, онај који је живио часно и поштено овдје на земљи има већу слободу пред Господом, да пред престолом Његовим клекне и да се моли за нас. Зато када се молимо Светоме Петру, када се молимо Светоме Сави, Светоме Ђорђу, Светоме Николи, нашим крсним славама или било ком другом светитељу, ми молимо њега да он моли Христа, да Христос Господ умоли Оца Свога, односно да Света Тројица, да Бог наш који је у Три Лица, помогне и да нам учини, да нам даде или да нам не даде оно за шта му се молимо, јер једино Господ зна шта је нама потребно за наше спасење. Зато ми данас и прослављамо Светога Саву, Првог Архиепископа српскога који је један од највећих синова из рода нашега, који је утабао пут свим православним хришћанима на овим просторима“, објаснио је отац Обрен.

Он је указао на то да Свети Божији људи треба да буду оријентир у нашим животима.

„Нису џабе наши свети преци управо такве оријентире представљали дјеци свакодневно: у учионицама, у кући, на улици, било гдје. На сваком мјесту су им показивали како су свети божији људи живјели и учили их њиховом животу, да би и дјеца полако, још од малена прихватала ту истину живљења и да би онда када одрасту, када буду доносили одлуке, могли сами да се позову на оно што су чули – како је живио неки свети. Да ли је то Свети Сава, Свети Петар, Свети Василије Острошки или Свети Ђорђе, уопште није важно, али је важно да охристовимо срца наше дјеце. Не можемо ми њима приближити љепше Христа, него што то може живот Светих Божијих људи, који су живјели у роду нашем”, казао је протонамјесник цетињски.

На крају Свете Литургије свештеници су са полазницима школе вјеронауке при Цетињском манастиру и њиховим вјероучитељима, преломили славски колач. У наставку је одржана кратка дјечија приредба, у којој су поред ђака са вјеронауке учествовали и чланови хора „Свети Мардарије Љешански”.
По завршетку приредбе, дјеци су подијељени светосавски поклон пакетићи.

Прослава Савиндана настављена је саборно у Богословији Светог Петра Цетињског, за свечаном славском трпезом. Преломивши славски колач, јереј Игор Балабан је професорима и богословцима честитао славу, нагласивши да је Савиндан општа школска слава у свим српским земљама, а најприје слава богословија.

„Свети Сава је свакако зачетник систематичног богословског учења у нашој Цркви, и уопште на овим просторима. Кад се вратио из свога странствовања по Светој Гори и Цариграду, као архиепископ, онда је урадио велико дјело, баш на подручју учења будућих црквених пастира. Тада је и превео многе свете списе. Поучавао је не само оне који ће бити пастири, него је у неколико наврата, и на неколико сабора поучавао и вјерне“, казао је између осталог отац Игор.

У току ручка, спонтано и саборно се запјевало а и загуслало, у славу и част Светог Саве.

У вечерњим сатима, у Његошевој сали на манастирском имању, одржана је Дјечија светосавска академија. На самом почетку сабранима се поздравним словом обратио професор Богословије Светог Петра Цетињског, ђакон Душан Биговић.

У наставку програму учешћа у свечаности су узели: богословци, школа вјеронауке и Дјечији хор „Свети Мардарије Љешански“. Дјеца која похађају музичку школу, одсвирали су неколико композиција класичне музике.

По завршетку програма, благодарећи Црквеној општини и Милосрдном Колу сестара „Краљица Милена”, припремљено је богато послужење, а учесницима програма подијељени су поклон пакетићи.

Оливера Балабан

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930