Home / Вијести / СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИК АНТИМ; СВЕТИ ЈОАНИКИЈЕ, ПРВИ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ – СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

 

 

Архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је у недељу 16. септембра 2018. године са свештенством Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

На служби су били сви ученици Цетињске богословије.

У литургијској бесједи Владика је, тумачећи јеванђелску причу о умножавању таланата, рекао да нема бића на земљи коме Бог није дао неки дар.

„Нема бића, од најмањега до највећега, од највеличанственијега до најневидљивијега, да нема у себи неки дар. И мрав има свој дар, и пчела има свој дар, и црв има свој дар… И свако дрво које расте на земљи има свој дар и свој смисао. Нема ничега да је бесмислено на земљи ни на небу. Све има свој смисао и своје значење. Не само привремено значење, него све има вјечно значење и призвано је да уђе у радост Онога који га је створио“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика Амфилохије је нагласио да су они који су умножавали дарове кроз историју ушли у радост Господа свога, посебно свети Божји људи.

„Они су умножавали дарове своје, они су ушли на врата Божја у овај живот и кроз овај живот ишли заједно са Господом, умноживши оно што су примили од Бога и зато их је Господ наградио својим наградама, својим вјечним благословима“, објаснио је он.

Рекао је да је у знаку Христовог распећа и васкрсења судбина и неба и земље, човјека и људске историје, а посебно оних који су Божји, у Цркви Божјој.

„То је судбина Цркве Христове. Као што је Он разапет и васкрсао, тако је и Црква Христова, која је тијело Његово сабрано са свих крајева земаљских, између свих народа земаљских, на распећу кроз вјекове. И данас је на распећу свуда у свијету. Најгоњенија установа данас на свијету је Црква Божија“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Нагласио је да је Црква и у Црној Гори данас гоњена и прогоњена Црква.

„Гоњена и прогоњена од наследника оних безбожника који су убили Митрополита Јоаникија и многе друге новије свештеномученике и мученике“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Исто тако, казао је он, никада у историји Црква Христова није толико проповиједала, на свим земаљским језицима као данас.

„И никада није служена ова Литургија коју ми овдје служимо колико данас – од Јапана и Кине, до Јужнога и Сјевернога пола. Нема мјеста и нема народа и језика гдје се Црква Божја није проширила“, закључио је Митрополит Амфилохије.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031