Home / Вијести / СВЕТИ ПЕТАР ДАБРОБОСАНСКИ – СЛАВА БОГОСЛОВИЈЕ У ФОЧИ

 

Поводом  крсне славе Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи,  Његово Високопреосвештенство Господин Хризостом, митрополит дабробосански посјетио је у навечерје крсне славе Богословију и отслужио празнично вечерње богослужење, у недељу 16. септембра 2018. године.  У бесједи, на крају вечерње Високопреосвећени Господин Митрополит је бесједио о Светом Петру Дабробосанском и истакао његов свети и свијетли примјер архипастира, учитеља и просвјетитеља, али и вјерног свједока Божијег у овом свијету које је запечатио и потврдио својим мученичким страдањем 1941. године.

На празник Светог Свештеномученика Петра Светом литургијом, у понедељак 17. септембра 2018. године началствовао је протојереј-ставрофор Владимир Ступар уз саслужење протојереја-ставрофора Милојка Топаловића, протојереја-ставрофора Милутина Андрића, протојереја-ставрофора Милорада Новаковића, протојереја-ставрофора Ненада Тупеше, протојереја Михаила Андрића, јереја Душана Андрића, јереја Дамјана Радовића , Архимандрита Лазара Лазаревића, ректора богословије, професора јереја Видака Вујадиновића и јереја Љубомира Пријовића и ђакона Милоша Јањића.  Послије јеванђеља, пастирском бесједом обратио се протојереј-ставрофор Владимир Ступар.

У име Богословије Светог Петра Цетињског са Цетиња, на школској слави у Фочи, присуствовао је професор Александар Вујовић.

Послије Свете Литургије, гости су се упутили у уређен простор испред наше школе, у ком је уприличен културни програм. Ректор богословије Архимандрит Лазар Лазаревић, обратио се пригодном бесједом у којој се захвалио свим гостима што су одвојили вријеме и на овај свети дан посјетили средњу богословску школу у Фочи. У програму су се представили полазници рецитаторске секције богословије под руководством професорице српског језика Сање Ристановић, као и чланови хора и музичког састава Кимвал под руководством професора јереја Видака Вујадиновића. Житије  Светог Петра, припремио је и прочитао Горан Брборић, ученик другог разреда. Историјат наше богословске школе прочитао је ученик петог разреда Милан Ерић. Послије свечаног програма, уприличен је славски ручак у трпезарији богословије.

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031