Home / Вијести / ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ – ЛИТУРГИЈА У СТАРОМ ГАДУ БУДВИ И ЕКСКУРЗИЈА ДРУГОГ РАЗРЕДА ПО МАНАСТИРИМА И ЦРКВАМА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЈЕСНИШТВА БУДВАНСКОГ

 

 

У недељу 14./1. октобра 2018. године, служена је света литургија у цркви Пресвете Тројице у Старом граду Будви.
Литургију су служили протојереј Борис Радовић, архијерејски намјесник будвански, протојереј Петар Церовић, парох будвански и ђакон Павле Љешковић, професор Цетињске богословије.
Појали су чланови хора „Свети Јевстатије Превлачки“, предвођени диригентицом Данијелом Николић и ученици другог разреда Цетињске богословије, предвођени својим професорима Благојем Рајковићем, Аполоном Мишченком и Александром Вујовићем.
По причешћу вјерника, сабраном вјерном народу ријечима пастирске бесједе обратио се протојереј Борис Радовић.
Отац Борис је говорио о недељном дану и о смислу васкрсења, тумачио јеванђелску причу.
На крају бесједе прота Борис поздравио је професоре и ученике Богословије, заблагодаривши им на појању и учествовању у литургијском сабрању. Прота је благословио ученике да их благослов Господњи и благослов Пресвете Богородице прати у све дане њиховог школовања и живота и узрастања на службу коју их је Господ изабрао.
После литургије у сали парохијског дома приређено је послужење за богослове, где су сви саборно отпјевали неколико црквенонародих и приморских пјесама.
Овом приликом отац Борис подарио је ученицима пригодне поклоне и књиге „Катихезе“ Светог Кирила Јерусалимског.
Разредни старешина другог разреда Цетињске богословије, који су XXVI генерација обновљене Цетињске (2017-2022), професор Александар Вујовић, захвалио се будванском свештенству и члановима црквеног хора на дару литургијског служења и указаном гостопримству.
После обиласка Старога града, госте из Цетиња угостио је на свечаном ручку господин Зоран Звицер у свом ресторану „Порто“.
Уваженог господина Звицера професори су поздравили, заблагодаривши му на гостопримству, уручивши му поклоне, и пожељевши да га благослов Светог Петра Цетињског прати у животу.

У наставку обиласка професори и ученици Цетињске богословије обишли су манастир Подмаине у којем га је дочекало братство манастира. Јерођакон Јаков им је говорио о историјату манастира и о његовој обнови.

Литургија у цркви Пресвете Тројице у Старом граду Будви и екскурзија ђака другог разреда Цетињске богословије

У манастиру Прасквици их је дочекао протосинђел Климент Бољевић, који их је провео кроз манастирску ризницу, говорећи им о историјату Паштровића и древног манастира Прасквице.

Потом су се професори и ученици Цетињске богословије упутили у манастир Рустово, гдје су им монахиње показале манастирске цркве са чудотворном иконама Пресвете Богородице, манастирску економију и рукодјеље и угостили на вечери.


Ученике другог разреда су на овом путовању предводили професори ђакон Павле Љешковић, Аполон Мишченко Благоје Рајковић и Александар Вујовић.

Благодаримо будванским свештеницима, монасима из манастира Подмаине и Прасквице, и монахињама из манастира Рустово, вјерном народу из цркве у Старом Граду Будви, и господину Зорану Звицеру, на указаном гостопримству, топлом дочеку, да их све саборно прате благослови Светог Петра Цетињског и Светог Мардарија Љешанско-либертвилиског и свих светих у све дане њихових живота, на многаја и благаја љета.

 

 

Ученици другог разреда Цетињске богословије

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930