Home / Вијести / СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИК КИПРИЈАН; ПРЕПОДОБНИ АНДРЕЈ – ДОЛАЗАК ПАТРИЈАРХА АНТИОХИЈСКОГ ЈОВАНА X И ПАТРИЈАРХА СРПСКОГ ИРИНЕЈА У ЦЕТИЊСКИ МАНАСТИР

 

Предстојатељи Антиохијске и Српске православне цркве у Цетињском манастиру

Његово Блаженство Патријарх антиохијски и цијелог Истока Јован X и Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј допутовали су на Цетиње и у Цетињском манастиру се поклонили кивоту Светог Петра Цетињског, руци Светог Јована Крститеља и честици Часног крста Господњег.

Патријархе је на Цетињу дочекао Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са господом Епископима будимљанско-никшићким Јоаникијем и диклијским Методијем, многобројним свештенством и монаштвом, професорима и ђацима Богословије Светог Петра Цетињског и вјерним народом Цетиња.

У пратњи Патријарха Јована налазе се архијереји Антиохијске патријаршије Митрополит акарски г. Василије и Митрополит њујоршки и цијеле Сјеверне Америке г. Јосиф.

У пратњи Патријарха Иринеја је Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије.

Са предстојатељима двију Цркава допутовали су и господа Епископи шумадијски Јован и ваљевски Милутин.

Митрополит Амфилохије је одликовао Патријарха Јована Златним ликом Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца и даривао га архијерејским инсигнијама – панагијом с ликом Богородице Филеримос и крстом који су рађени приликом освећења храма Светог Јована Владимира у Бару.

Таквим инсигнијама Митрополит Амфилохије је даривао и Митрополите који су дошли у пратњи Патријарха Јована – Василија и Јосифа.

Патријарх Јован даровао је Митрополиту Амфилохију архијерејски жезал који ће га, како је рекао „подсјећати да се моли Богу за Антиохијску цркву која данас страда“.

Ученици и професор Цетињске богословије дочекали су патријархе и и архијереје и делегације помјесних цркава са вјерним народом на Цетињу и у Храму Васкрсења Христовог у Подгорици.Ђаци су у организованом шпалиру са свештенством и монаштвом појали предвођени својим професором појања ђаконом Павлом Љешковићем.

Ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић, био је члан одбора за дочек два патријарха и њихових пратњи.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031