Home / Вијести / РЕКТОР ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ УЧЕСТВОВАО У СВЕТОСАВСКОЈ ПРОСЛАВИ У БОРУ

 

Ректор Богословије Светог Петра Цетињског протојереј–ставрофор Гојко Перовић учествовао је у светосавским свечаностима у Бору, у Епархији Тимочкој, на позив свештенства и Црквене општине борске.

У сали музичке школе у Бору, у недјељу 26. јануара 2020. године, отац Гојко је одржао светосавску бесједу у оквиру свечане светосавске академије.

У програму академије учествовали су: професори и ученици музичке школе у Бору, хор О. Ш. „Бранко Радичевић“, хор „АНЂЕЛЧИЋИ“, ученици вјеронауке борских основних и средњих школа, КУД БОР, дјечији црквени хор „Милица“.

У храму Св. Георгија у Бору, у понедељак 27. јануара 2020. године, литургијски је прослављен празник првог архиепископа српског Светог Саве.

Светом литургијом началствовао је о. Гојко уз саслужење старешине храма протонамјесника Радоја Мијовића, намјесника борско-поречког протојереја Саше Степановића, протонамјесника Милорада Филиповића и протојереја Миленка Бојића.

У литургијској бесједи о. Гојко је говорио о божанској педагогији пројављеној у српској светосавској традицији. Прота Гојко је присутнима честитао празник нашег првог архиепископа и утемељивача наше црквености Св. Саву, додајући да је на тај начин „повезао овај народ који се прије тога разумио језиком, био сродан крвљу, живио на истом мјесту, можда имао исте владаре, али је Свети Сава крштењем и уцрковљењем учинио да је то прави народ, онај Божији народ; народ у коме је сваки појединачни припадник нашега рода, и нашега племена, крштењем и причешћем, завјетом са Богом, постао човјек Божији. Кад кажемо човјек Божији то значи становник Небескога Царства“.

У току посјете Тимочкој епархији отац Гојко се срео са Владиком тимочким г. Иларионом у Духовно-мисионарском и културном центру у Зајечару.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031