Home / Вијести / СВЕТИ МАРДАРИЈЕ ЉЕШАНСКО-ЛИБЕРТИВИЛСКИ – СЛАВА УЧЕНИКА ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА

 

 

Прослава празника Светог Мардарија у Богословији Светог Петра Цетињског и у Цетињском манастиру

Празник Светог Мардарија љешанско-либертивилског и свеамериканског свечано је и молитвено прослављен у Богословији Светог Петра Цетињског и у Цетињском манастиру.

Вечерња служба са петхлебницом у цркви на Ћипуру уочи празника служена је у петак 11. децембра 2020. године.
На сам празник Светог Мардарија у суботу 12. децембра 2020. године, литургију је служио ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Појали су ученици четвртог разреда, ученици XXVI генерацијe обновљене Цетињске богословије (2017-2022) који Светог Мардарија прослављају као славу разреда, предвођени својим професорима ђаконом Павлом Љешковићем и разредним старешином професором Александром Вујовићем.
После причешћа сабраним ученицима Цетињске богословије и монасима из Цетињског манастира, бесједио је о. Гојко Перовић, указавши ђацима на личност овог Божијег угодника.
Сабрани су у току литургије имали част и благослов да цјелијавају и дио моштију Светог Мардарија, који се налазе у Цетињском манастиру.

После наставе на свечаном ручку, на коме су били сабрани професори и ученици, славски колач и жито освештао је професор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Драган Станишић, који је овом приликом честитао славу ђацима, помоливши се Богу да их благослов Божији прати у све дане њиховог школовања и живота.
Разредни старешина XXVI генерације обновљене Цетињске богословије, професор Александар Вујовић, захвалио се присутним професорима, и поздрављајући све ученике говорио је о Светом Мардарију, указавши на велику жртву и љубав блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, који је један он најзаслужнијих да се спомен Светог новојављеног Мардарија Ускоковића прошири широм православља.

Молитвама Светих отаца наших Петра Цетињског Чудотворца и Мардарија љешанско-либертивилског, свеамериканског и свеправославног, Господе Исусе Христе сине Божији помилуј и спаси нас. Амин.

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031