Home / Вијести / СВЕТОСАВСКА БЕСЈЕДА МАТУРАНТА ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ СРЂАНА Ж. ВУЧАНОВИЋА

 

БЕСЕДА

 У ЧАСТ СВЕТОГ САВЕ

У име Оца и Сина и Светога Духа.

Данас је Свети Сава. Нека умукне земља, нека говори Небо. Јер данас је наше име најславније на небу од свих 365 дана у години, јер данас на небу Серафими и Херувими, све Небеске Силе клањају се најбољем, најсветијем и највећем Србину – Светом Сави, том Анђелу у телу, том Херувиму и Серафиму, том Анђелу рода нашега.

О првом архиепископу Српском, Светитељу Сави, много је писано и изречено.И за ових осам и по векова који нас деле од његовог упокојења у Трнову, истина је да је његов лик све светлији, мистичнији и интересантнији. Његова личност остаје да нам заувек буде актуелна, као што је актуелна и наука којој се он приљубио и која је њега осветила Духом Божијим. Та наука је Јеванђелска наука, и она никад не застарева. Знао је Свети Сава да донесе праву одлуку у прави час и да је потпуно и снажно спроведе у дело. Када је напуштао своје родитеље и престо земаљски, славу овога света, уживања, почасти и сласти. Одрекао се свега овоземаљскога и затворио у мрак карејске пећине-испоснице.

Само онај који има Христа у себи, има снаге да чини велика и узвишена дела, као што је то чинио Свети Сава. Сетите се само Његовог рада на успостављању и устројству Српске цркве 1219. године, па подизање Хиландара, организовање епархија у својој отаџбини, и брига за сваког човека и за сваку душу у својој отаџбини, брига Његова за Цркву, за целу отаџбину, јер у то време Србија је личила на један велики манастир.

Свети Сава је отворио очи српском народу и просветио нас, и дао нам прозоре на нашој кући на све четири стране света. Прозоре према истоку и западу, према северу и југу и најважнији прозор према Небу. И како је то Свети Сава поставио, тако би то требало бити и до данас, знајући где се наша отаџбина налази јер ми смо такав народ да нам је то све потребно.

Ми смо исток на западу и запад на истоку, то се и те како и дан данас потврђује и постоји потреба да се нагласи да је то тако. Како нас је Свети Сава неизмерно задужио пред Господом, и како је Господ нас наградио и задужио дарујући нам тако великога Светитеља, из рода нашег и језика нашег, тако смо и ми дужни бити одговорни према томе дару који је Господ дао нама.

Зато је Савиндан сваке године не само један дан, него се прославља читав овај месец, па и читаву годину. Да се запитамо да ли ће нас Свети Сава препознати када одемо пред лице Божије, и када нас Он заједно са осталим светитељима дочека када будемо пошли са овога света. Да ли ће нас Свети Сава препознати? Зато потрудимо се да искористимо ово време које нам је Бог даровао, јер у Светом писму је написано: пазите на сваки дан живота свога јер су дани кратки и зли; да бисмо постигли оно што Господ очекује од нас, и што Свети Сава такође очекује од нас.

Ако смо светосавски род онда морамо тако и да живимо, онда морамо да се тако и понашамо. Многи су нам приговарали да више волимо Светосавље него Православље, али у Светосављу је само Православље. Светосавље је само преточено Православље на српски језик, објашњено и протумачено на нашем језику, подобно за наше разумевање јер Православна црква се огледа у јединству вере, али исто тако не мора да значи да сви православни говоре истим језиком.

Тај његов рад и то његово дело су учинили да смо се сачували кроз тешке векове кроз које смо прошли. Велико је дело пред Господом што је подигао манастир Хиландар али и Жичу и Студеницу.

Шта би ми данас били без Хиландара? Како би нас препознали у овом свету? Како бисмо били препознатљиви? Врло тешко, али зато имамо овог Светитеља, имамо дела Његова, и препознатљиви смо у свету и будимо поносни са Њим. И кажем кад смо поносни онда морамо бити и одговорни, и према Господу, и према Светоме Сави, и према свим делима Његовим.

Чини ми се што векови више пролазе да је Свети Сава све више међу нама и надајмо се да смо и ми све ближе Њему, да га осећамо као свој род, и да је ту са нама свакога дана. Нека нас Господ, Пресвета Богородица и Свети Сава благослове, и дај Боже да српски род поживи у слози, миру и љубави и у напретку, гледајући на та сва четри прозора, на све четири стране света, која нам је Свети Сава отворио, на многаја, многаја љета.

Браћо и сестре, окрените се на све стране и на свакој страни на којој сада тражите помоћ Божију постоји спасење, и постоји пут светосавски који води у живот вечни.

Почуј глас свог рода, српскога народа, пева Српски народ са узданицом у боље сутра у светлију будућност. Чврсто опредељени за Истину – Господа Христа.

Нека је слава и хвала Господу у све векове векова. Амин.

саставио матурант Богословије:

Срђан Ж. Вучановић

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031