Home / Вијести / СВЕТИ КИРИЛО И МЕТОДИЈЕ – СЛАВА ПРИЗРЕНСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

 

 

Празник Светих Равноапостолних Кирила и Методија просветитеља и учитеља словенских, свечано је прослављен у Богословији Светог Ћирила и Методија у Призрену.

Овогодишњој слави Призренске богословије, у име ректора, професора и ученика Богословије Светог Петра Цетињског са Цетиња, присуствовао је и молитвено учестовао професор Александар Вујовић.

Уочи славе, у недељу 23. маја 2021. године, у Саборном храму Светог Великомученика Георгија, Свету литургију су служили Њихова Преосвештенства епископ западно-амерички г. Максим и епископ рашко-призренски г. Теодосије, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва. На литургији су појали и чтецирали ученици Призренске богословије.

Уочи славе богословије служена је свечана вечерња служба са петохлебницом.

На сам дан славе, у понедељак 24. маја 2014. године, литургијским сабрањем у храму Светог Георгија началствовао је игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава Јањић, уз саслужење петнаестак свештеника и свештеномонаха, професора богословије и гостију из других епархија.

После прочитаних одељака из Апостола и Јеванђеља сабраним професорима, ученицима и вјерном народу, славу је честитао и бесједио је о празнику Светих Кирила и Методија, архимандрит Стефан, игуман манастира Зочиште.

На крају службе пререзан је славски колач.

Потом је у Богословији приређена академија коју су припремили професори и ученици школе. У име домаћина, на почетку је све присутне поздравио јеромонах Исидор Јагодић, замјеник ректора. Он је истакао да је ове године спомен на 150 година од оснивања и 10 година од обновљеног рада Призренске богословије. Заблагодарио је свима који су дошли да заједно са професорима и ђацима прославе славу богословије. Потом је своје поздравно слово казао и архимандрит Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани. У току духовне академије ђаци казивали дјелове из житија Светих Кирила и Методија, представили су се појањем духовних и традиционалних пјесама. Замјених ректора отац Исидор Јагодић подијелио је и награде за ученике који су се у току прошле године истакли на разним послушањима, а посебно на послушању црквењака и појаца, и тако својим трудом украшавали богослужење, које је основ и центар и жила куцавица богословских школа и цјелокупног хришћанског живота.

Награде су добили и они ученици који су се истакли и свој таланат усавршавали и у литерарном раду. Тројица ученика добили су новчане награде за писане радове поводом упокојења блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског  Амфилохија.

После свечане духовне академије у трпезарији богословије приређена је славска трпеза љубави, на којој су домаћине, ученике и професоре поздравили бројни угледни гости. У име ректора, професора и ученика Цетињске богословије славу је честитао професор Александар Вујовић, говорећи о духовним и братским везама двије богословије.

Трпеза љубави пропраћена је и пјевањем традиционалних српских и косовко-метохијских духовних пјесама.

 

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031