Home / Вијести / Матурирали ученици XXV генерације обновљене Цетињске богословије (2016-2021)

 

Матурирали ученици XXV генерације обновљене Цетињске богословије (2016-2021)

У суботу 5. јуна 2021. године, на празник Преподобног Михаила Исповједника поводом завршетка школовања XXV генерације обновљене Цетињске богословије (2016-2021) у краљевској цркви Светог Георгија на Ћипуру служена је Света литургија са благодарењем.

 

Матурирали ученици Xxv генерације обновљене Цетињске богословије (2016 2021)

 

 

 

 

 

Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор проф. др Ненад Тупеша, ванредни професор Православног богословског факултета Универзитета у Источном Сарајеву “Свети Василије Острошки” у Фочи.

Саслуживали су професори протојереј мр Арсеније Радовић и ђакон Благоје Рајковић, а на литургији су појали свршени матуранти предвођени својим професором црквеног појања ђаконом Павлом Љешковићем.

Литургији су присуствовали ректор богословије протојереја-ставрофор Гојко Перовић и остала господа професори.

На крају литургије и благодарења ученицима и присутнима се пригодном бесједом обратио изасланик Синода протојереј-ставрофор проф. др Ненад Тупеша.

 

На свечаности у зборници богословије, прије додјеле диплома изасланик СА Синода протојереј-ставрофор проф. Ненад Тупеша, поздравио је све присутне честитајући ученицима, а потом је ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић захвалио изасланику и уручио дипломе ученицима.

Матурантима су уручене дипломе и на поклон су добили монографије о Цетињском манастиру и о Цетињској богословији.

На свечаном ручку све присутне поздравио је ректор о. Гојко Перовић. Своје ђаке поздравио је и разредни старешина ове генерације протојереј мр Арсеније Радовић.

Госпођа проф. Вишња Косовић из Херцег Новог, такође је поздравила свршене матуранте и овом приликом школи уручила новчани дио књижевне награде “Марко Миљанов” у износу од 1000 евра.

Секретар Митрополије протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, такође је поздравио матуранте.
Господин Дражен Бољевић, чији је син Василије Бољевић са одличним успјехом завршио богословију, честитајући свима, у име НВО удружења “Храбро срце”, уручио је школи донацију од 500 евра.

Свршене матуранте поздравили су и г. Максим Вучинић, предсједник Радничке партије и посланик у Скупштини Црне Горе, протојереј-ставрофор Велимир Јововић, чији син Лука Јововић је са одличним успјехом завршио богословију.

На свечаном ручку у име своје генерације, изасланику, ректору, професорима и изасланику Синода и свим присутним захвалио се свршени матурант г. Срђан Вучановић.

Потом су професори и ученици и гости школи у празничном расположењу саборно отпјевали химну богословије и неколико црквених и духовних пјесама.

На крају ручка богословцима је још једном очинску поуку упутио изасланик СА Синода СПЦ о. Ненад Тупеша, пожелевши им срећан и благословен завршетак школовања у благословеном господском граду Цетињу.

У овој генерацији на матури чији је разредни старешина био протојереј мр Арсеније Радовић у школској 2020/2021. години, г. Василије Бољевић (Митрополија црногорско-приморска) био је ослобођен усменог дијела матурских испита због показаног одличног успјеха у трећем, четвртом и петом разреду.

На усменом дијелу матуре са одличним успјехом своје школовање у Цетињској богословији завршили г. Никола Кисић (Архиепископија Београдско-карловачка) и г. Лука Јововић (Епархија будимљанско-никшићка).

Са врлодобрим успјехом завршили су г. Лазар Брборић (Епархија Будимљанско-никшићка), г. Срђан Вучановић (Митрополија црногорско-приморска), г. Дејан Живановић (Епархија Зворничко-тузланска), г. Немања Кљајевић (Митрополија црногорско-приморска) и г. Милан Малеш (Митрополија црногорско-приморска).

Богословски испит зрелости полагао је и кандидат г. Милоје Стојадиновић (Митрополија црногорско-приморска), који ће један дио матуре полагати крајем августа.

Честитајући свршеним матурантима XXV генерације обновљене Цетињске Богословије Светог Петра Цетињског (2016-2021), молимо се Богу, да их благослови Светог Петра Цетињског и Светог Арсенија Сремца, њихове разредне славе и свих светиња Цетиња и Црне Горе прате у све дане њихових живота.

Матурирали ученици XXV генерације обновљене Цетињске богословије (2016-2021)

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031