Home / Вијести / „Стопама Св. Јована Владимира“

 

Тематска екскурзија ученика трећег разреда Цетињске богословије

У петак, 21. маја, на празник Св. Јована Богослова, у раним јутарњим сатима, ученици трећег разреда су кренули на четвородневну тематску екскурзију – „Стопама Св. Јована Владимира”, у Албанију, предвођени својим разредним старешином ђаконом Благојем Рајковићем и професором Аполоном Мишченком. Њихово прво одредиште био је Скадар. У храму Рођења Христовог су се помолили за благословен и успешан остатак пута.

Након обиласка града, попели су се на скадарску тврђаву, Розафу. Имали су прилику да виде место на ком је по предању из епских народних песама зазидана млада Гојковица при самој изградњи града (тврђаве) Скадар, као и да виде многе историјске споменике и чују разне приче о самој тврђави и граду.

Затим одлазе на обале Бојане и обилазе остатке манастира Срђа и Вaкха, где су по предању сахрањени Михаило и Бодин Војислављевић.

Њихов први дан се приводи крају када долазе у Драч, у манастир Св. Власија. У манастиру су наше ђаке и професоре дочекали ученици тамошње семинарије са својим ректором владиком Николајем и исказали им гостопримство пруживши им конак. Свој други дан започињу Литургијом, баш у храму Св. Власија, заједно са ученицима семинарије.

После заједничке трпезе они обилазе манастире Арденицу (једини живи манастир у Албанији) и манастир Св. Јована Владимира у Елбасану. У Елбасану су се поклонили делу моштију поменутог светитеља и чули историјат самог манастира. Свој дан опет завршавају у Драчу обиласком града, затим се враћају у манастир Св.Власија одакле рано у недељу ујутру одлазе у Тирану, благодарећи својим домаћинима на гостопримству.

У Тирани су присуствовали Литургији у Храму Васкрсења Христовог, којом је началствовао митрополит Натанаило, уз саслуживање бројног свештенства Албанске Православне Цркве и професора ђакона Благоја Рајковића. Након Литургије, ђаци су целивали делове моштију Св. Јована Владимира и Козме Атонског. Митрополит Натанаило их је потом лично провео кроз читав храм, крстионицу, театар, параклис, а онда угостио на послужењу уз пријатан разговор са ђацима и професорима. Са благословом митрополита Натанаила и позивом да се опет некада врате, ђаци свој пут настављају ка Бару. Тамо их у вечерњим часовима дочекује старешина барског храма Св. Јована Владимира – протојереј–ставрофор Слободан Зековић са братством храма.

У понедељак, 24. маја, на празник Св. равноапостолних Кирила и Методија, ђаци су у барском храму појали на Литургији коју су служили протојереј–ставрофор Слободан Зековић, протојереј Љубомир Јовановић, јереј Младен Томовић, и ђакони Дејан Томовић и Благоје Рајковић. Ђакон Благоје Рајковић је одржао и проповед после прочитаног Јеванђеља, напомињући колико су Кирило и Методије значајни за словенски народ.

Након Литургије, заједничарење настављају за трпезом љубави.

Захваливши се својим гостољубљивим домаћинима, професори и богословци настављају свој пут. Њихово следеће одредиште бива храм Св. Апостола Томе у Бечићима. У храму у Бечићима их је дочекао свештеник Петар Церовић. Ученици су допринели вечерњем богослужењу својим појањем односно чтецирањем, после ког су наставили дружење са оцем Петром.

Уморни, али ипак задовољни, ђаци завршавају своју екскурзију и враћају се на Цетиње, пуни нових знања и искустава.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031