Home / Вијести / СВЕТИ МУЧЕНИК ТРИФУН-СЛАВА УЧЕНИКА ПЕТОГ РАЗРЕДА

 

Данас, на празник Светог мученика Трифуна прослављена је слава матураната наше школе. Свечаним празничним вечерњим богослужењем у Цетињском маанстиру отпочело је празновање у част овог древног мученика Цркве Христове. Вечерњу службу са петохлебницом служио је протосинђел Кирило Бојовић уз појање монаха цетињског манастира и ученика богословије. На сам празник служена је света литургија којом је началстовао игуман Цетињског манастира протосинђел Методије Остојић уз саслужење игумана Гурија Малушина из Московске Патријаршије. На литургији су појали сви ученици богословије, који су се и причестили. Да би радост празника и славе ученика петог разреда била већа, игуман Методије је за ову прилику донио на цјеливање древну икону Светог Трифуна  са честицом светих моштију која се чува у ризници манастира. Након литургије и редовно одржане наставе, ученици са својим професорима и гостима школе, наставили су прослављење празника свечаним ручком. На њему је Ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовићосветио славско жито и пререзао славски колач у част Светог Трифуна, о поздравио слављенике разредног старешину свештеника Немању Кривокапића и ученике петог разреда , као и професоре и госте на ручку. На трпези љубави били су присутни и господа професори протојереј-ставрофор Драган Станишић, свештеник Арсеније Радовић, Душан Биговић,  протосинђел Кирило Бојовић, ђакон Павле Љешковић, Благоје Рајковић и Драган Радоман. Свечани гости матураната данас су били и игуман Гурије Малешин из Московске Патријаршије и г. Мишо Мијушковић комерцијални директор штампарије „Обод“, добротвор и пријатељ наше Богословије.

У току славског ручка матуранти, радујући се данашњем дану и празнику отпјевали су са својом братијом  више пјесама и наставили прославу своје крсне славе.

Увече су ученици били на вечерњем богослужењу у част сјутрашњег празника Сретења Господњег, пјевајући у Цетињском манастиру.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930