Home / Вијести / НЕДЕЉА ПАЧИСТА- ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

 

Високопреосвећени Митрополит је на Другу недјељу Часног поста – Пачисту недјељу, посвећену Светом Григорију Палами, служио Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру, уз саслужење свештеномонаштва манастира и свештенства цетињског намјесништва. Прије почетка Свете службе Божије, Митрополит је Јовицу Јовановића, ученика 4. разреда Богословије Светог Петра Цетињског, рукопроизвео у чин чтеца.

Подсјетивши да су прве недјеље Часнога поста посвећене великим и знаменитим догађајима и личностима, прва, Недјеља православља, пообједи над иконоборцима, а друга Светом Григорију Палами,  великом учитељу Цркве, Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је у свом архипастиском слову говорио о овом великом подвижнику, богослову, молитвенику, Светогорцу, касније и епископу солунскоме, који је повео једну нову борбу за одбрану православља. Наиме, у његово вријеме су се умножили учени људи који су истинама вјере прилазили на философски начин, како би рекао Свети апостол Павле, имали су изглед побожности, али су се силе њезине одрекли, јер су имали такав приступ да човјек само својим умом може дотицати тајне Божије, а Свети Григорије Палама бранио је библијско и светоотачко искуство, које је Црква имала кроз вјекове.

Заједно са митрополитом, Свету Литургију су служили и протосинђел Пајсије, јеромонах Јустин, јеромонах Павле, протојереј Остоја, јереј Игор и ђакон Благоје.

Чтецирали су и појали ђаци Богословије.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031