Home / Вијести / Путевима ловћенског Тајновидца

 

На празник свештеномученика Ипатија Гангријског, 13. априла 2022. године, ученици четвртог разреда, предвођени разредним старешином ђаконом Благојем Рајковићем и професором Аполоном Мишченком пошли су на екскурзију путевима св. Петра II. Пошли су у раним јутарњим часовима, а њихово прво одредиште је место рођења владике Петра-Његуши. Ту их је дочекао црквењак Никола Поповић, који им је рекао нешто више о храму св. Ђорђа и о Његушима уопште.

Након упознавања са историјатом овог места, ученици настављају даље ка манстиру Михољска Превлака где их дочекује живописан крајолик, чија је круна сам манастир. Упознају се са архитектуром, богатом и важном историјом, археолошким остацима и ризницом. Након кратког предаха и шетње по полуострву, ђаци настављају даље ка манастиру Савина. У манастиру их дочекују игуман, о. Макарије, парох новљански Владан Пантелић, те бивша професорка Богословије Ивана Јовановић. О култу св. Саве у Боки Которској, у овом манастиру, сведочио им је крст који је користио св. Сава. Игуман их је гостољубиво поздравио и позвао на поновну посету. Након обиласка манастира Савина, чекала их је трпеза, коју је уз пуно љубави организовао отац Владан.

Након обеда, ђаци настављају до храма у Топлој где имају прилике да поред храма, виде и школу у коју је похађао владика Петар II, а оно што им је посебно привукло пажњу је оригинални буквар из времена школовања владике.  Захваливши својим љубазним домаћинима, ђаци крећу ка својој следећој станици-ка манастиру Бања у Рисну. Ту их је дочекало сестринство манастира, а ђаци имају прилику да целивају део моштију св. Ђорђа. Након послужења у манастиру и разговора са игуманијом Харитином (Петрушевском) екскурзија се приводи крају у Котору.

У Котору ђаци са својим професорима учествују у богослужењу, а затим их о. Немања Кривокапић упознаје са историјатом града, храма св. Николе, св. Луке и параклиса св. Спиридона. Након вечере, ђаци обилазе богату ризницу овог храма. По обиласку ризнице уследила је шетња по старом граду Котору. Заблагодаривши о. Немањи на вечери и новим знањима која им је пренео, ђаци, уморни, али богатији за нова знања, искуства и пределе који су обишли, упутили су се назад на Цетиње пуни утисака.

Приредио: Вељко Симовић, IV ученик разреда

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031