Home / Вијести / ПОЧЕЛА МАТУРА И БОГОСЛОВСКИ ИСПИТ ЗРЕЛОСТИ ЗА УЧЕНИКЕ XXVI ГЕНЕРАЦИЈЕ ОБНОВЉЕНЕ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ (2017-2022)

 

По благослову и одлуци Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, у сриједу 1. јуна 2022. године, на празник Светог Јована Епископа готског и Свештеномученика Патрикија и Оданије Васкрса, отпочела је матура и завршни богословски испит зрелости у Богословији Светог Петра Цетињског на Цетињу у школској 2021/2022. години.

 

Ове школске године своје школовање у Цетињској богословији завршавају ученици XXVI генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског (2017-2022) чији је разредни старешина професор г. Aлександар Вујовић. По одлуци Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, изасланик на матури и богословском испиту зрелости ове године у Цетињској богословији је протојереј-ставрофор др Ненад Тупеша, ванредни професор Православног Богословског факултета Светог Василија Острошког у Фочи Универзитета у Источном Сарајеву.

Прије почетка матуре, кандидати су се на Светој литургији у Цетињском манастиру помолили Богу и поклонили моштима Светог Петра Цетињског Чудотворца, Часној десници Светог Јована Крститеља и дијелу Часног и Животворног Крста Господњег, узевши благослов за почетак матурског испита.

На почетку матуре и богословског испита зрелости, изасланик је одржао сједницу са в. д. ректора Цетињске богословије, Његовим Високопреосвештенством Митрополитом црногорско-приморским г. Јоаникијем и господом професорима, члановима Испитног одбора, у вези плана полагања писменог и усменог дијела испита.

После прочитане молитве за почетак матуре, изасланик Светог Архијерејског Синода, отворио је запечаћени коверат у којем су биле теме и прочитао је ученицима правила о полагању за израду писменог рада и благословио их за израду.

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, у ресоору црквене просвјете на својој сједници одржаној 16. маја 2022. године, за ову школску годину одредио је три теме за израду писменог рада на завршном богословском испиту зрелости, који ће кандидати приправници у осам богословија Српске Православне Цркве, полагати у јунском испитном року школске 2021/22. године.

Задате су следеће теме на матурском писменом раду, који је трајао четири сата:

1. “Оче свети, сачувај их у име твоје, оне које си им дао, да буду једно као ми (Јн. 17,11)
2. “Црква у временима немира и ратних сукоба
3. “Жетве је много, а посленика мало; зато се молите господару жетве да изведе посленичке на жетву своју” (Лк. 10,2)

Изради писменог рада на завршном богословском испиту зрелости у јунском испитном року шк. 2021/22. године приступило је десет кандидата (осам редовних и два ванредна ученика).

У петак 3. јуна, кандидати ће полагати усмени дио матурског испита, из предмета Светог Писма Старог и Новог завјета и из Црквеног појања са типиком.

Наредних дана ученици ће одговарати и показати своја знања из Догматике, Етике, Историје хришћанске цркве и Историје српске цркве, Литургике, Црквеног и брачног права.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
мај 2024.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031