Home / Вијести / СВЕТИ МУЧЕНИЦИ ПАМФИЛ; ПОРФИРИЈЕ И ДРУГИ – ПРОФЕСОРИ И УЧЕНИЦИ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ МОЛИТВЕНО УЧЕСТОВАЛИ У ПАРАСТОСУ КРАЉУ НИКОЛИ ПЕТРОВИЋУ У ЦРКВИ НА ЋИПУРУ

 

Ученици четвртог и петог разреда Богословије Светог Петра Цетињског, предвођени својим професорима, ђаконом Павлом Љешковићем и Иваном Јовановић, молитвено су учестовали на парастосу Краљу Црне Горе, Николи Петровићу Његошу, у цркви на Ћипуру, поводом 98 година од његовог упокојења и поводом 30 година од преоноса његових земних остатака и његове супруге Краљице Милене и њихове породице.

Парастос је служио Његово Високопреосвештенство Архипископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије. Митрополиту Амфилохију саслуживали су јеромонах Прохор Јосифов, јеромонах Јустин Мреновић, ђакони Александар Лекић и Игор Пешикан.

Појали су богослови превођени својим професором црквеног појања ђаконом Павлом Љешковићем.

Говорећи о личности и историјском значају краља Николе, Митрополит је казао да је краљ једна изузетна личност који је наставио свето дјело великих митрополита Петровића и да је благодарећи њему  Црна Гора међународно призната 1878. године. Истакао је његове велике заслуге за вријеме Балканских ратова 1912/1913. године, у ослобођењу сјеверне Црне Горе, Васојевића, Пљеваља, Метохије:

Митрополит је изразио наду да ће када буду, по жељи краља Николе, пренијети и на Дворском гробљу сахрањени његови потомци, Митрополија црногорско-приморска у томе учествовати, као  што је и у вријеме Митрополита Данила Дајковића учествовала у дочеку и сахрани краљевске породице.

Након помена, сви присутни, монаси, Цетињског манастира, ђаци Цетиуњске богословије и присутни посјетили су се и пјесме „Онамо, намо“, а онда је Митрополит обишао гробове Петровића који се налазе испред Цетињског манастира.

 

Leave a Reply

 
 
 
 
 
 
 

 
април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930