Archive for мај, 2007

ДУХОВСКИ ПОНЕДЕЉАК -МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ И РЕКТОР ОБИШЛИ МЈЕСТА ЗА МОГУЋУ ИЗГРАДЊУ НОВЕ ЗГРАДЕ БОГОСЛОВИЈЕ

На Духовски понедјељак, 28. маја, ректор Богословије је заједно са Високопреосвећеним Митрополитом г. Амфилохијем обишао три локације на манастирском имању у граду Цетињу, гдје би било могуће планирати изградњу нове зграде Богословије. Ријеч је о локацији близу Љетње позорнице, на крају Владичине баште, затим о ливади између градског парка и великог градског паркинга, као и о дијелу манастирског имања преко пута хотела «Гранд».

ТРОЈЧИН ДАН-СЛАВА ГРАДА БУДВЕ И РУКОПОЛОЖЕЊЕ ПРОФЕСОРА БОГОСЛОВИЈЕ ЂАКОНА НИКОЛЕ ГАЧЕВИЋА У ПРЕЗВИТЕРСКИ ЧИН

На Тројичин дан, у недјељу 27. маја, крсну славу града Будве, ученици трћег разреда учествовали су у Св. Арх. Литургији коју је у цркви Св. Тројице у Будви служио Високопреосвећени Митрополит г. Амфилохије. На тој Св. Литургији, наставник и васпитач у Цетињској Богословији ђакон Никола Гачевић, рукоположен је у чин свештеника. У поподневним сатима истог дана, град Будву је походила Св. Литија, у којој су учешће узели ученици прва три разреда Богословије.

СЈЕДНИЦА НАСТАВНИЧКОГ САВЈЕТА И ПОЧЕТАК РАСПУСТА ЗА МАТУРАНТЕ

У петак 25.маја, окончана је редовна школска година за учениике четвртог разреда. Тог дана је одржана и сједница Наставничког савјета, на којој је констатован ванредан успјех ове генерације матураната, јер је од њих 19, осам завршило четврти разред одличним успјехом, а осталих 11 врлодобрим.

СВЕТИ РАВНОАПОСТОЛНИ КИРИЛО И МЕТОДИЈЕ ПРОСВЕТИТЕЉИ СЛОВЕНСКИ –ПЈЕСНИЧКО ВЕЧЕ У БОГОСЛОВИЈИ

На дан Св. Кирила и Методија, у четвртак 24. маја, у просторијама Цетињске Богословије одржано је пјесничко вече подгоричких пјесника г. Момира Војводића и г. Славка Живковић. Овдје су такође учешће узели богослови који су рецитовали своју поезију.

    

ПРЕНОС МОШТИЈУ СВЕТОГ НИКОЛЕ-СВЕТА ЛИТУРГИЈА У КОТОРУ

 У уторак,22.маја хор ученика Богословије учествовао је у Св. Литургији која је поводом храмовске славе служена у цркви Св. Николе у Котору.

    

ПРЕДАВАЊЕ ЂАКОНА АНДРЕЈА КУРАЈЕВА ИЗ МОСКОВСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ

У понедјељак, 21. маја, ученицима и професорима Цетињске богословије пригодно предавање је одржао ђакон Московске патријаршије Андреј Курајев, на тему « Мисија Цркве у савременом свијету ». Предавање је изазвало велико интересовање ученика, што се најбоље видјело по њиховим питањима која су услиједила послије предавања, а која су била бројна и везана за актуелне теме.

ПРАЗНИК СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ ЧУДОТВОРЦА И СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У НИКШИЋКОМ САБОРНОМ ХРАМУ

На дан Св. Василија Острошког, у суботу 12. маја, хор Цетињске Богословије, предвођен диригентом ђаконом Михајлом Лазаревићем, учествовао је у Св. Архијерејској Литургији служеној у храму Св. Василија Острошког у Никшићу, коју су служили Преосвећени Епископи Будимљанско-никшићки г. Јоаникије и Бихаћко-петровачки г. Хризостом.

 

ПОСЈЕТА ЧЛАНА СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СИНОДА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ ЕПИСКОПА БИХАЋКО-ПЕТРОВАЧКОГ Г.ХРИЗОСТОМА БОГОСЛОВИЈИ

У петак, 11. маја Богословију је посјетио члан Св. Арх. Синода СПЦ, Преосвећени Епископ Бихаћко-петровачки г-Хризостом, у смислу редовне инспекције рада богословских школа. Овом приликом, инспектор је обишао наставу на пет часова, упознавши се са ђацима сва четири разреда школе, као и просторије интерната, кухиње и управне зграде. Своју инспекцију Цетињске Богословије, Преосвећени г. Хризостом закључио је одржавањем ванредне сједнице Наставничког Савјета, на којој је присутнима изнио своје утиске, позитивне и негативне критике о раду и животу у школи.

 

СВЕЧАНА ЛИТИЈА У ТИВТУ

У четвртак, 10. маја, поводом дана Превлачких мученика, у поподневним сатима, одржана је Свечана Литија кроз град Тиват, у којој су учествовали сви ученици наше школе. Ученике је предводио васпитач г. Душан Биговић.

СВЕТИ АПОСТОЛ И ЈЕВАНЂЕЛИСТ МАРКО-СЛАВА ГРАДА ПОДГОРИЦЕ

 На Марковдан, 8. маја- крсну славу града Подгорице, сви ученици наше школе учествовали су у славској Литији која је прошла главним градом Црне Горе. Ученике је предводио васпитач г. Звонко Ангелов.