Archive for јун, 2007

ПРОФЕСОРСКА ЕКСКУРЗИЈА У ГРЧКУ, МАКЕДОНИЈУ И АЛБАНИЈУ 17.-24. ЈУН

У периоду од 17. до 24. јуна, реализована је одлука Наставничког савјета о одржавању екскурзије за предаваче у нашој школи. Девет предавача, са професионалним возачем у школском возилу (комби- марке «мерцедес»), обишли су Албанију, Грчку и Македонију. Три дана екскурзије професори су провели на Крфу, један дан на Метеорима и у Солуну, два дана на Светој Гори, и један дан на Охриду. У ово путовање били су уткани елементи поклоњења великом броју Светиња ( од моштију Св. Спиридона на Крфу до охридских Светих мјеста), затим неке врсте психо-физичког одмора и што је најважније и најљепше, пријатељског дружења свих чланова екскурзије, тако потребног као предуслов успјешног обављања тешких и захтјевних задатака које доноси просветни и педагошки рад у нашој школи.

ПРОСЛАВЉЕНА ДЕСЕТОГОДИШЊИЦА МАТУРЕ ПРВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ ОБНОВЉЕНЕ БОГОСЛОВИЈЕ

У недјељу, 17. јуна, на дан Св. Јоаникија митрополита црногорског, у просторијама наше школе одржана је још једна прослава годишњице матуре. Овај пут прослављена је десета година од успјешног завршетка школовања прве генерације цетињских матураната. Прослава је почела Св. Архијерејском Литургијом коју су служили Високопреосвећени митрополит г. Амфилохије и викарни епископ Диоклијски г. Јован, разредни старјешина ове генерације. Са њима је служио велики број свештеника (међу њима и један архимандрит) и ђакона, припадника слављеничког сабрања. Један матурант ове генерације је на овој Св. Литургији рукоположен у чин ђакона. Свечаност је настављена у школској трпезарији, у коју су слављеници дошли шетњом централним улицама града Цетиња. За трпезом су се чуле поздравне ријечи садашњег ректора свештеника Гојка Перовића, и првог ректора обновљене Богословије протојереја-ставрофора Момчила Кривокапића.

     

ЗАВРШНИ БОГОСЛОВСКИ ИСПИТ У ЈУНСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ ДВАНАЕСТЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ ОБНОВЉЕНЕ БОГОСЛОВИЈЕ

 У периоду од 5. до 15. јуна одржан је матурски испит, за дванаесту по реду генерацију матураната наше школе, по плану и пропозицијама који су одређени Правилником и одлукама Св. Арх. Синода СПЦ. Испит се састојао из писменог и усменог дијела. Усмени испит се полагао из области Светог Писма, Догматике, Појања, Литургике и Црквеног права. Изасланик Св. Синода био је протојереј-ставрофор др Димитрије Калезић.  У јунском испитном року школске 2006/7. године молбе за полагање Богословског испита зрелости поднијело је 25 кандидата. Двадесет три кандидата завршила су четвороразредну богословију а два кандидата (приватни ученици) завршила су петоразредну богословију. Свети архијерејски синод је за писмени дио Испита зрелости, који је оддржан 05. јуна, одредио следеће теме: 1) Блажени миротворци, јер ће се синови Божији назвати (Матеј 5, 9); 2) Св. Јован Златоуст, сведок истине вере; 3) Значај манастира Жиче у историји Српске православне цркве и народа. Сви кандидати су успјешно положили писмени дио Завршног богословског испита, а осморица кандидата чији су радови оцјењени оцјенама врло добар (4) или одличан (5), а који су завршили четврти разред одличним успјехом, ослобођени су усменог дијела Завршног богословског испита. Усмени дио Завршног богословског испита у периоду од 07. до 14. јуна 2007. г. полагало је 17 кандидата од којих су тројица имала одличан успјех, деветорица врло добар успјех и петорица добар успјех.

 
 

ЗАВРШЕНА РЕДОВНА НАСТАВА У ШКОЛИ И ПРОСЛАВА ПЕТОГОДИШЊИЦЕ МАТУРЕ ШЕСТЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

У суботу 2. јуна, завршена је редовна настава у школској 2006/ 07 години. Од 71 ученика који су у редовној настави похађали школу, 19 је завршило одличним успјехом, 32 врлодобрим а 6 добрим успјехом. Дванаест ђака на крају школске године има једну или двије слабе оцјене и мораће да полаже поправни испит у августу. Због више од три слабе оцјене, два ученика другог разреда мораће следеће школске године  поново да похађају исти разред. Предходног дана, одржана је последња редовна сједница Наставничког савјета у овој школској години и прослава крсне славе трећег разреда, Св. Јована Владимира, која је припремљена три дана раније због тога што ове године датум њена прославе не улази у школски календар.

       Припадници шесте генерације матураната обновљене Цетињске богословије, прославили су 2. јуна пет година од завршетка свог школовања на Цетињу. Прослава је почела Св. Литургијом коју је служио Преосвећени владика Полошко-кумановски г. Јоаким, разредни старјешина ове генерације. Свечаност је настављена у трпезарији Богословије гдје је извршена свечарска прозивка ученика, и гдје се присутнима обратио ректор свештеник Гојко Перовић. Било је видљиво да овај свечани сабор обилује новим младим свештеницима, ђаконима и успјешним студентима. Управа школе констатује да овакве свечаности доносе велику корист, како овим матурантима који се послије многогодина сусрећу, тако и самој школи која има прилику да на једном мјесту сагледа недвосмислено позитивне плодове свог