Archive for новембар, 2007

ПОЧЕТАК БОЖИЋНОГ ПОСТА И ИСПОВИЈЕСТ УЧЕНИКА БОГОСЛОВИЈЕ

Божићни пост у Цетињској Богословији отпочео је другом по реду исповјешћу ове школске године, коју је обавио протојереј-ставрофор Момчило Кривокапшић архијерејскли намјесник бокоторски и први ректор обновљене Богословије.

СВЕТИ ГРИГОРИЈЕ ПАЛАМА-СЛАВА УЧЕНИКА ДРУГОГ РАЗРЕДА

У уторак, 27 априла ученици другог разреда прославили су своју крсну славу Светог Григорија Паламу. Света Литургија служена је у Цетињском манастиру на којој су се ученици другог разреда причестили. После часова, на свечаном ручку било је приређено освећенје славског жита и резање славског колача. На ручку је био присутан и Ректор  и више професора наше Богословије.

СВЕТИ КРАЉ СРЕФАН ДЕЧАНСКИ-СЛАВА ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА

У суботу, 24.новембра ученици трећег разреда прославили су своју крсну славу Светог Краља Стефана Дечанског причестивши се на Светој литургији, а резање славског колача и освећење жита обавивши на славском ручку у трпезарији Богословије.

ЕКСКУРЗИЈА МАТУРАНАТА У СВЕТУ ЗЕМЉУ ОД 4. ДО 15. НОВЕМБРА

У периоду од 04. до 15. новембра, одржана је и редовна матурска екскурзија у виду поклоничког путовања по Светој Земљи. Екскурзију је предводио разредни старјешина и главни васпитач јереј Арсеније Радовић, а поред ђака матураната, путовао је један број наставника и гостију Богословије. У току овог поклоничког и матурског путовања, ученици и наставници наше школе су обишли сва значајна и Света мјеста у Јерусалиму и околини, као и у области Галилеје, а нарочитог значаја је чињеница да је наше поклонике примио и поздравио Његова Светост Патријарх Јерусалимски г. Теофил, лично. Ово је трећа по реду матурска екскурзија која се у обновљеној Цетињској богословији организује на подручју Свете Земље.

 

СВЕТИ АРСЕНИЈЕ АРХИЕПИСКОП И ПРОСВЕТИТЕЉ СРПСКИ–ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ЖДРЕБАОНИКУ И СЛАВА БОГОСЛОВИЈЕУ СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

На дан Св.Арсенија Сремца, 10.новембра, делегација наше школе, коју су чинили ректор протојереј Гојко Перовић и наставник Душан Биговић, учествовала је у прослави крсне славе Богословије Св. Арсенија Сремца у Сремским Карловцима, а истог дана, неколико ученика, најбољих појаца учествовало је у славском богослужењу у манастиру Ждребаонику, крај ћивота са моштима другог српског Архиепископа. 

     

ЗАУПОКОЈЕНА ЛИТУРГИЈА СА ПАРАСТОСОМ ПРОФЕСОРИМА И УЧЕНИЦИМА БОГОСЛОВИЈЕ И ПАРАСТОС МИТРОПОЛИТУ ПЕТРУ II ПЕТРОВИЋУ ЊЕГОШУ НА ИВАНОВИМ КОРИТИМА

Дан послије славе, по дугогодишњој традицији, служена је у Цетињском манастиру заупокојена Литургија са парастосом, за све почивше наставнике, ректоре и ученике Цетињске богословије, од 1863. г., до данас. Потом је, такође по вишегодишњем обичају, служен парастос митрополиту Петру 2. Перовићу Његошу, на Ивановим Коритима, покрај остатака разрушене ловћенске капеле. Парастос је служио Високопреосвећени Митрополит Амфилохије, уз саслужење цетињског свештенства, и појање ђака матураната наше школе.