Archive for октобар, 2007

СЛАВА БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТИ ПЕТАР ЦЕТИЊСКИ ЧУДОТВОРАЦ

Свечаним бденијем у Цетињском манастиру, које је служено 30. октобра увече, и Св. Литургијом на сам дан Св.апостола Луке и Св. Петра Цетињског, 31.октобра, прослављена је школска слава Цетињске богословије. Св. Литургију је служило више архијереја са свештенством. Поред Високопреосвећеног Митрополита Црногорско-приморског г. Амфилохија, служили су изасланик Св.Синода Бугарске Православне Цркве, Митрополит Варненски г. Кирил, затим Епископ Будимљанско-никшићки г.Јоаникије, Епископ Липљански г. Теодосије и епископ Хвостански г.Атанасије. Међу присутним свештенством, били су присутни игуман манастира Студеница архимандрит Тихон, ректор Карловачке богословије протојереј ставрофор Душан Петровић, као и представници богословија у Београду, Крагујевцу и Фочи. По завршеној служби Божијој, на којој су се Св. Тајнама причестили готово сви ученици и наставници наше школе, одржана је у Владином Дому на Цетињу, свечана академија посвећена школској слави и великом јубилеју православног богословља, 1600-ој годишњици од упокојења Св. Јована Златоустог. Свечано слово на академији одржао је Епископ Хвостански г. Атанасије, а у програму су учествовали ученици Цетињске богословије, студенти Музичке академије на Цетињу, дјеца полазници школе вјеронауке на Цетињу и хор Српског Пјевачког Друштва «Јединство» из Котора. Академији су, поред свих горе поменутих званица, присуствовали: градоначелник Цетиња др Мило Јанковић, министар вјера у Влади Републике Србије др Радомир Наумов, амбасадори Бугарске и Грчке у Црној Гори, директор болнице Данило 1., на Цетињу, др Иван Газивода и бројни други званичници.

   Уочи школске славе, обављена је редовна Св.тајна исповјести за све ученике школе, коју је вршио протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић. Исто тако, у данима прије славе, ангажовањем наставника јереја Арсенија Радовића и Слоба Станишића купљена је нова гарнитура кожних столица за наставничку зборницу и пријемни салон.

УЧЕСТОВАЊЕ ХОРА БОГОСЛОВИЈЕ НА СВЕТОЈ АРХИЈЕРЕЈСКОЈ ЛИТУРГИЈИ У СЕЛУ ГЛАВАТИЧИЋИ У ГРБЉУ

У недјељу, 28. октобра, хор Цетињске богословије учествовао је у Св.арх.Литургији, коју је у грбаљском селу Главатичићи, служио Високопреосвећени Митрополит Амфилохије, са свештенством бококоторског намјесништва. Школским хором дириговао је наставник појања, ђакон Михајло Лазаревић.

ПОСЈЕТА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ КЊИГА

Једна група одабраних богослова, предвођена наставницима Благојем Рајковићем и јерејом Немањом Кривокапићем, посјетили су једну од најзначајнијих културних манифестација на нашим просторима-Београдски сајам књига. Они су у Београду боравили од 26. до 28. октобра.

     

УЧЕНИЦИ ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА ПОСЈЕТИЛИ СВЕТИЊЕ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ

У периоду од 19. до 21. октобра, ученици трећег разреда наше школе, предвођени ректором протојерејем Гојком Перовићем и резредним старјешином ђаконом Михајлом Лазаревићем, посјетили су манастире Пећку Патријаршију и Дечане, на Космету. Овом приликом ученици су учествовали у богослужењима у поменутим манастирима, што је по мишљењу професора који су предводили екскурзију, веома повољно утицало на њихов доживљај Светиње и манастирског живота. Такође, ово ђачко путовање користило је бољем разумјевању важнијих сегмената из народне историје, као и савремених искушења, у којима се стицајем политичких околности, налазе наши древни манастири.

    

СВЕТЕ ЛИТУРГИЈЕ У ТРЕБЈЕСИНУ И ПОДИМА КРАЈ ХЕРЦЕГ НОВОГ

Један дио ученика матураната, најбољих појаца у школи, заједно са васпитачем и наставником г. Душаном Биговићем, учествовали су у Св. Литургијама које је служио Високопреосвећени Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије у селима Требјесин и Поди крај Херцег Новог, у петак и суботу 19. и 20. октобра ове године, поводом тамошњих слава Св. Ап. Томе у Требјесину, и Св. Сегија и Вакха на Подима.

       

ЕКСКУРЗИЈА УЧЕНИКА ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА МАНАСТИРИМА СКАДАРСКОГ ЈЕЗЕРА

Дана 18. октобра, у сриједу, организована је једнодневна екскурзија ученика трећег разреда Богословије, у манастире на Скадарском језеру. Екскурзију је предводио васпитач и наставник г. Аполон Мишченко. Том приликом ученици су се поклонили Светињама древних монашких обитељи на острвима Бешка и Старчева Горица, а у манастиру Бешка обавили су мобу, складиштења дрва која ће тамошњим сестрама служити за огријев.

УЧЕШЋЕ ХОРА БОГОСЛОВИЈЕ НА СВЕЧАНОСТИМА У БЕЧИЋИМА

У уторак и сриједу 16. и 17. октобра, организован је дочек дијела моштију Св. Стефана Штиљановића у бечићком храму Св. Апостола Томе. На свечаном бденију и Св. Литургији које је тим поводом служио Високопреосвећени Митрополит г.Амфилохије са свештенством, учествовао је и хор Цетињске Богословије, предвођен диригентом ђаконом Михајлом Лазаревићем.

ЕКСКУРЗИЈА ДРУГОГ РАЗРЕДА И ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ПИВА

 У суботу и недјељу, 13. и 14. октобра ове године, ученици другог разреда, предвођени разредним старјешином г. Благојем Рајковићем, обишли су манастире Пива, Јован До и Острог. Том приликом учествовали су у Св. Литургији, коју је у манастиру Пива, у недјељу 14. 10., служио настојатељ манастира јеромонах Никифор.
 

ПОСЈЕТА УЧЕНИКА ПРВОГ РАЗРЕДА МАНАСТИРУ ОСТРОГ И СЛОВО РЕКТОРА НА АКАДЕМИЈИ У СПОМЕН НА ПРОТОСИНЂЕЛА КИРИЛА ЦВЈЕТКОВИЋА У БАОШИЋИМА КРАЈ ХЕРЦЕГ НОВОГ

У уторак 9. октобра ученици првог разреда наше школе боравили су у манастиру Острогу, на једнодневној екскурзији, у оквиру које су се поклонили моштима Св. Василија Острошког, и учествовали у Св. Литургији коју је служио настојатељ острошке обитељи Епископ Диоклијски г. Јован. Овом ђачком екскурзијом руководили су: главни васпитач, јереј Арсеније Радовић, и разредни старјешина првог разреда, јереј Немања Кривокапић. Истог дана, ректор Богословије протојереј Гојко Перовић учествовао је Духовној академији која је одржана у Баошићима крај Херцеаг Новог, у спомен на упокојење протосинђела Кирила Цвјетковића, исповједника православне вјере из 19. вијека. На овом скупу ректор је одржао слово о духовном значају жртве исповједника Кирила.

  

СВЕТА ПРВОМУЧЕНИЦА ТЕКЛА -СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДАНИЛОВГРАДУ

На дан Св. Текле, у недјељу 07.октобра, ученици трећег разреда, предвођени наставником појања ђаконом Павлом Љешковићем, учествовали су у Св. Литургији са свечаном литијом, коју је поводом градске славе у Даниловграду служио Високопреосвећени митрополит г.Амфилохије, са свештенством.