Archive for март, 2008

КОМУНИКАЦИЈА МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА И ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ И МИНИСТАРСТВА ЗА УРЕЂЕЊЕ ПРОСТОРА ОКО ДОГОВОРА ЗА ИЗГРАДЊУ НОВЕ ЗГРАДЕ БОГОСЛОВИЈЕ

У току мјесеца марта ове године, у комуникацији Високопреосвећеног митрополита Амфилохија са предсједником Владе Црне Горе, и надлежним Министарсвом за уређење простора, обновљена је иницијатива за изградњу нове зграде Цетињске Богословије. Тражено је одобрење локације на манастирском имању, ван историјског језгра Цетиња, на потезу између зграде штампарије „Обод“ и црквеног парохијског дома- зграде „ Даниловке “. Тим поводом је првих дана мјесеца априла на Цетињу боравио архитекта г. Бранко Реџић, пројектант нове зграде Призренске Богословије у Нишу. Он је прегледао поменути комплекс црквених парцела, узео у обзир извјештаје Управе наше школе о свим потербама школског живота у будућој новој згради, и обећао рад на предлогу могућег архитектонског рјешења за нову зграду Цетињске Богословије.

        

ПОСЈЕТА Г.СРЂАНА МИЛИЋА И Г.АНДРИЈЕ МАНДИЋА БОГОСЛОВИЈИ У МАРТУ ОВЕ ГОДИНЕ

У току мјесеца марта, нашу богословску школу су посјетила два од четири кандидата који учествују на овогодишњим предсједничким изборима у Црној Гори. Ријеч је о кандидату СНП-а г. Срђану Милићу, и кандидату коалиције „Српска листа“ г. Андрији Мандићу. У обје прилике било је ријечи о условима живота и рада Цетињске богословије, о потешкоћама са којима се сусреће ова најстарија средња школа у Црној Гори. Нарочито је било ријечи о најновијој иницијативи политичких власти у Цетињу, по којој би наша школа требало да напусти зграду Црквеног Суда, у којој сада живи и ради, јер је наводно ријеч о општинској згради. Оба госта су изнијела процјену да се ради о тзв. политичкој провокацији без реалног и правног утемељења, те да наш даљи боравак у овој црквеној згради треба бранити правним путем.

БОРАВАК ИНСПЕКТОРА БОГОСЛОВСКИХ ШКОЛА СПЦ ПРОТОЈЕРЕЈА-СТАВРОФОРА ДР ДИМИТРИЈА КАЛЕЗИЋА

 

У периоду од 26. до 28. марта ове године, у нашој школи је боравио инспектор богословскоих школа СПЦ, протојереј-ставрофор др Димитрије Калезић, који је обавио редовни обилазак наставе и извршио увид у живот и распоред активности у школском интернату.

САХРАЊЕН Г.НИКОЛА ДАМЈАНОВИЋ ПРЕДРАТНИ УЧЕНИК БОГОСЛОВИЈЕ

 У понедјељак 24.марта на београдском гробљу Лешће сахрањен је г. Никола Дамјановић, предратни ученик наше школе, један од иницијатора обнављања њеног рада 1992.г., и сарадник мр Павлу Кондићу при изради капиталног дјела „ Цетињска Богословија 1863-1945 “. У име наше школе на сахрани се бираним ријечима од покојника опростио јереј Арсеније Радовић, наставник и главни васпитач у Цетињској богословији. 

РЕКТОР БОГОСЛОВИЈЕ ПРОТОЈЕРЕЈ ГОЈКО ПЕРОВИЋ ПОТПИСАО УГОВОР СА МИНИСТАРАСТВОМ ВЕРА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ О ФИНАНСИЈСКОЈ ПОМОЋИ ВЛАДЕ СРБИЈЕ БОГОСЛОВИЈИ

У уторак, 18.марта, ректор Богословије протојереј Гојко Перовић је у Београду, у име школе, потписао уговор са Министарством Вера Владе Републике Србије, о финансијској помоћи Владе Србије коју ће наша школа мјесечно добијати на име плата запосленима и дијела трошкова из живота интерната. Исти овакав уговор су са Владом Србије потписале и друге двије богословије СПЦ ( богословије у Фочи и Крки ), које се налазе ван територије Србије. Уговор је у име Владе Србије потписао министар вера г. Радомир Наумов.

      

НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА-СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ЛИТИЈА СА ИКОНАМА УЛИЦАМА ЦЕТИЊА И СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ВЛАДИНОМ ДОМУ

На Недјељу Православља, 16. марта, одржана је нарочита свечасност на Цетињу. У Цетињском Манастиру је Високопреосвећени Митрополит Амфилохије, са свештенством служио Св. Литургију, а потом је улицама Цетиња прошла традиционална Св. Литија са иконама, у којој су учествовали сви ученици, и већина наставника наше школе. Ова Литија се сваке године креће од Манастира, до Ћипура, па поред Двора Краља Николе ка Влашкој Цркви, Његошевом и Бајовом улицом, а онда иза Владиног Дома назад ка Манастиру.

        По завршеној Литији, одржана је Свечана Духовна Академија у Владином Дому, у организацији наше школе. Академија је, као и сваке године посвећена одбрани поштовања икона којој је уосталом, у календару Цркве посвећена ова недјеља. Ове године академија је нарочито одржана у част 150-те годишњице битке на Граховцу, и 70-тог рођендана Његовог Високопреосвештенства Митрополита Црногорско-приморског г. Амфилохија. На почетку свечаности, ректор Богословије је прочитао имена ученика чију су радови, рађени на задате светосавске темате, награђени трима школским наградама, као и главном митрополитовом наградом. Потом је предавач у Цетињској Богословији г. Звонко Ангелов одржао празничну бесједу на тему побједе Православља у историји и актуелном тренутку. У програму су учествовали ученици Богословије, чланови рецитаторске и хорске секције, а гости академије су били чланови подгоричког црквеног хора Светог Еванђелиста Марка. Свечаној Академији су присуствовали високи гости амбасадори у Црној Гори Руске Федерације, Савезне Републике Њемачке и Републике Србије.

ТЕОДОРОВА СУБОТА-СВЕТА ЛИТУРГИЈА И ПРИЧЕШЋЕ УЧЕНИКА И СЈЕДНИА ЕУО МИТРОПОЛИЈЕ СЈЕДНИЦА ЕУО МИТРОПОЛИЈЕ

На Теодорову суботу, следујући дугогодишњој пракси, сви ученици су приступили Св. тајни причешћа. Истог дана,

суботу 15. марта, истог дана ректор Цетињске Богословије, протојереј Гојко Перовић, учествовао је у редовној сједници Епархијског Управног Одбора Митрополије, гдје је између осталог, поднио писани и усмени извјештај о животу и раду Богословије Св. Петра Цетињског у току 2007.г.

ПОКЛАДНА НЕДЕЉА-СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПРОШЧАЛНО ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

У Покладну недјељу 9.марта сви наставници и ђаци Богословије, учествовали су у богослужењима, које је у Цетињском Манастиру служио Високопреосвећени Митрополит Амфилохије. Најприје у Св. Арх. Литургији, а потом, увече и у вечерњој служби, гдје је вршено традиционално међусобно праштање вјерника, пред почетак Васкршњег поста. Послије свега је организована богата и свечана покладна вечера, у трпезарији школе.

         У првој седмици Часног Васкршњег поста, прва три дана није вршена редовна настава, него су ђаци похађали сва манастирска богослужења у потпуности. У Чисти четвртак је обављена Св.тајна исповјести за све ђаке Богословије. Ђаке је исповједао протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић, бивши ректор и наставник ове школе.

 

ЧЛАНОВИ РЕЦИТАТОРСКЕ ГРУПЕ УЧЕНИКА БОГОСЛОВИЈЕ БИЛИ ГОСТИ УДРУЖЕЊА КЊИЖЕВНИКА ЦРНЕ ГОРЕ

 У просторијама подгоричког Удружења књижевника Црне Горе, а на позив књижевника из Подгорице, 6.марта одржан је својеврсни театар поезије, у извођењу ђака Богословије, чланова рецитаторске секције. Овом приликом наши богослови су рецитовали стихове Његоша, М.Бојића и Ј.Јовановића Змаја, које је припремио и у једну занимљиву цјелину укомпоновао г. Зоран Ристовић, позоришни режисер са Цетиња, који већ годину дана води рецитаторску секцију у Цетињској Богословији.

ПОЧЕЛО СНИМАЊЕ ПРИЧАСНИХ ПСАЛАМА УЧЕНИКА БОГОСЛОВИЈЕ ЗА НОВИ CD

У приватном музичком студију у Никшићу 4.марта почело је снимање новог CD-a, са појањем причасних псалама које изводе ученици Цетињске Богословије, а под руководством наставника појања ђакона Павла Љешковића. У овом пројекту учествује петнаестак најбољих појаца наше школе.