Archive for јун, 2008

ЗАВРШЕН БОГОСЛОВСКИ ИСПИТ ЗРЕЛОСТИ У ЈУНСКОМ ИСПИТНОМ РОКУ

У јунском испитном року школске 2007/8. године молбе за полагање Богословског испита зрелости поднијелa су 23 кандидата. Двадесет кандидата завршило је четвороразредну богословију.

Изасланик СА Синода на Завршном богословском испиту у нашој Богословији ове школске године био је протојереј ставрофор проф. др Димитрије Калезић. Свети архијерејски синод је за писмени дио Испита зрелости, који је оддржан 06. јуна, одредио следеће теме: 1) Царство небеско је као зрно горушичино (Мт. 13, 31); 2) Ново небо и нова земља – Јерусалим Нови (Откр. 21, 1-2); 3) Косовски завет – Земаљско је замалена царство, а небеско увек и довека.

Сви кандидати су успјешно положили писмени дио Завршног богословског испита, а десеторица кандидата чији су радови оцјењени оцјенама врло добар (4) или одличан (5), а који су завршили четврти, односно пети разред одличним успјехом, ослобођени су усменог дијела Завршног богословског испита. То су кандидати: Љубиша Виларет, Далибор Ђекић, Вид Ерцег, Спасоја Радовановић, Никола Скопљак, Стефан Сремац, Крсто Станишић, Милош Црепуља, Миајло Бацковић и Миладин Чолаковић.

Усмени дио Завршног богословског испита у периоду од 09. до 12. јуна 2008. г. полагало је 13 кандидата од којих су петорица имала одличан успјех, а по четворица врло добар, односно добар успјех.

 

ПОСЈЕТА РЕКТОРА БОГОСЛОВИЈЕ О.ГОЈКА ПЕРОВИЋА ГРАДОНАЧЕЛНИКУ ЦЕТИЊА Г.ДР. МИЛОВАНУ ЈАНКОВИЋУ

 У уторак, 10. јуна, в. д. ректора Богословије свештеник Гојко Перовић, у пратњи предсједника ЦО Цетиње г. Рајка Радусиновића и адвоката Митрополије г. Млађена Мићовића, посјетили су градоначелника Цетиња др Милована Јанковића поводом захтјева општинских власти да преузму власништво над зградом Црквеног Суда у којој већ петнаест година ради Богословија. Овом приликом најављена је правни и судски епилог спора, у ком Митрополија стоји на становишту да је неспорно њено власништво над овом зградом.

КРАЈ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

Школска 2007/08 година, окончана је у Цетињској богословији за матуранте 24. маја, а за ученике прва три разреда 2. јуна.