Archive for октобар, 2008

30.-31. октобар СВЕТИ ПЕТАР ЦЕТИЊСКИ ЧУДОТВОРАЦ –СЛАВА ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ 30.-31. ОКТОБАР

 Уочи школске славе Светог Петра Цетињског, у четвртак 30.октобра, у пријеподневним часовима обављена је исповјест ученика коју је вршио протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић. Сви ђаци су се исповједили и припремили да се сјутрадан, на школску славу причесте Светим даровима. Истог дана поподне у Цетињском манастиру је служено празнично бденије којим је начелствовао игуман манастира Високи Дечани Преосвећени епископ Липљански г. Теодосије. Свечаном бденију су присуствовали бројни гости, свештенство и монаштво наше Митрополије, као и из сусједних епархија. Међу гостима су били и Преосвећени епископ у мировини г.Атанасије Јевтић, као и амбасадор Републике Србије у Црној Гори г.Зоран Лутовац.

       На сам дан славе, у петак 31.октобра, у Цетињском манастиру је служена Света Архијерејска литургија коју су служили архијереји Митрополит Црногорско-приморски г.Амфилохије, Митрополит Дабробосански г.Николај, Епископ Будимљанско-никшићки  г.Јоаникије, Епископ Диоклијски г.Јован и Епископ Липљански г.Теодосије, уз саслужење бројног свештенства из Митрополије и других епархија. По завршеној Божијој служби у Цетињском манастиру одржана је Свечана духовна академија у Владином дому на Цетињу, а у част крсне славе Цетињске богословије. Ова славска академија посвећена је овогодишњем великом хришћанском јубилеју 1950-ој годишњици преласка ап. Павла у Европу. На академији је бесједио Епископ Атанасије Јевтић, говорећи о личности и дјелу Св.апостола Павла. У програму академије су учествовали ученици Цетињске богословије, појци и рецитатори, полазници школе вјеронауке са Цетиња као и хор Светога Новомученика Станка из Никшића. Уз госте из других богословија у Крагујевцу и Фочи, на слави Цетињске богословије били су присутни амбасадори Србије и Русије у Црној Гори, као и градоначелник Цетиња др Милован Јанковић. Послије академије, у трпезарији Богословије био је приређен славски ручак са благосиљањем славског колача.

НАЈБОЉИ УЧЕНИЦИ СА ПРОФЕСОРИМА Г.БЛАГОЈЕМ РАЈКОВИЋЕМ И Г.АПОЛОНОМ МИШЧЕНКОМ НА БЕОГРАДСКОМ САЈМУ КЊИГА И ПОСЈЕТИ БЕОГРАДСКОЈ БОГОСЛОВИЈИ И СВЕТИЊАМА ФРУШКОГОРСКИХ МАНАСТИРА

У периоду од 23. до 25.октобра група од десетак најбољих ученика Цетињске богословије предвођена наставницима Благојем Рајковићем и Аполоном Мишченком боравила је на великом Београдском сајму књига, што је пракса коју управа наше школе спроводи већ неколико година уназад. Овом приликом поменути наставници и ученици наше школе боравили су у Београду као гости Богословије Светог Саве, а обишли су и неке од манастира на Фрушкој гори.

УЧЕНИЦИ ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА У МАНАСТИРУ БЕШКА НА СКАДАРСКОМ ЈЕЗЕРУ

Ученици трећег разреда, су у петак 24. октобра боравили у манастиру Бешка на Скадарском језеру, на позив тамошње игуманије Фотине, а у вези помоћи сестринству да се са копна на острво транспортује значајна количина грађевинског материјала. Ову једнодневну екскурзију предводио је наставник Душан Биговић.

     

ПОСЈЕТА СВЕТИЊАМА КОСОВА УЧЕНИКА ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА

У периоду од 17. до 19. октобра, од петка до недеље, ученици трећег разреда наше школе су боравили у косметским манастирима Пећкој Патријаршији и Високим Дечанима, предвођени разредним старјешином г. Благојем Рајковићем, професором информатике др Здравком Кривокапићем и васпитачем јеромонахом Кирилом. Ово је друга по реду година, како ученици трећег разреда Цетињске богословије у седмици послије Покрова Пресвете Богородице посјећују ова два манастира на Метохији, приступају моштима српских архиепископа и Св. краља Стефана Дечанског, на сопствено духовно и педагошко назидање, а и на подршку тамошњем страдалном монаштву.
    

ПОКРОВ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ- ДРУГА СЈЕДНИЦА НАСТАВНИЧКОГ САВЈЕТА БОГОСЛОВИЈЕ

 У уторак 14. октобра, на Покров Пресвете Богородице, одржана је друга редовна сједница Наставничког савјета Цетињске богословије, на којој је постављен нови васпитач у школи, јеромонах Цетињског манастира Кирило ( Бојовић ). Он је заузео мјесто дугогодишњег васпитача г. Душана Биговића, који је преузео упражњено мјесто управника интерната. Мјесто управника интерната до сада је обављао јереј Обрен Јовановић, парох цетињски, али је на његову личну молбу разријешен те дужности, због оптерећености пословима у секретаријату Митрополије. На овој сједници су два ученика богословије, Никола Мићић из четвртог, и Душан Дунђеровић из другог разреда, кажњени превођењем у статус ванредних ученика, јер су послије десет сати увече самовољно напустили интернат, боравили у једном од цетињских кафића, учествовали у једном физичком сукобу и на крају приведени у локалну станицу полиције.

  

СВЕТА РАВНОАПОСТОЛНА ПРВОМУЧЕНИЦА ТЕКЛА –СЛАВА ГРАДА ДАНИЛОВГРАДА

На дан градске славе Даниловграда, Св. Текле, у уторак 07. октобра, сви ученици трећег и четвртог разреда Цетињске богословије су учествовали у Св. Литургији коју је у даниловградском храму Св. Текле, са свештенством, служио Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије, а потом и у Св. Литији која је прошла улицама града. Ученике је на овој једнодневној екскурзији у Даниловград предводио наставник Догматике и Патрологије, јереј Немања Кривокапић.