Archive for новембар, 2008

СВЕТИ ГРИГОРИЈЕ ПАЛАМА –СЛАВА УЧЕНИКА ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА

У четвртак 27.новембра ученици трећег разреда прославили су своју крсну славу Светог Григорија Паламу. После Свете литургије по устаљеној традицији резање славског колача и освећење жита обављено је у трпезарији богословије уз присуство Ректора протојереја Гојка Перовића и више професора наше школе и свих ученика.

 

СВЕТИ КРАЉ СТЕФАН ДЕЧАНСКИ-СЛАВА УЧЕНИКА ЧЕТВРТОГ РАЗРЕДА

Уочи почетка Божићњег поста, у понедељак 24.новембра ученици четвртог разреда прославили су своју крсну славу Светог Краља Стефана Дечанског Литургијом која је служена у Цетињском манастиру. На свечаном ручку пререзан је славски колач и освећено славско жито, након чега су ученици у веселој атмосфери наставили славље и прославу овог светог дана.

 

УЧЕНИЦИ БОГОСЛОВИЈЕ У МАНАСТИРУ БЕШКА НА СКАДАРСКОМ ЈЕЗЕРУ

У сриједу 12. новембра, трећи пут у току овог полугодишта, ученици наше школе ишли су у манастир Бешку на Скадарском језеру, како би тамошњем монаштву били од помоћи око транспорта грађевинског материјала са копна на острво. Овај пут на Бешку су путовали ученици другог разреда, предвођени наставником г. Звонком Ангеловим.

 

СВЕТИ АРСЕНИЈЕ СРЕМАЦ-ОДЛАЗАК МАТУРАНАТА У МАНАСТИР ЖДРЕБАОНИК И УЧЕСТОВАЊЕ НА СВЕТОЈ АРХИЈЕРЕЈСКОЈ ЛИТУРГИЈИ

На славу Св. Арсенија Сремца, у понедјељак 10.новембра, гости манастира Ждребаоника, код Даниловграда, били су матуранти Цетињске богословије. У овом манастиру се чувају Свете мошти овог другог српског архиепископа, а на данашњи дан његовог прослављања Свету литургију је служио Епископ Будимљанско-никшићки г. Јоаникије са свештенством. На литургији су појали цетињски матуранти, предвођени професором појања ђаконом Павлом Љешковићем.

      

ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ.МИЛОРАДА ТЕЛЕБАКА У БОГОСЛОВИЈИ

У уторак 04.новембра, у сали богословске трпезарије, одржано је краће предавање угледног српског лингвисте проф. Милорада Телебака на тему „ Српски језик, народ и писмо.“ У присуству ђака и наставника Богословије, проф Телебак је говорио о општој савременој употреби и познавању стандардног српског језика, а примјере неких језичких недоумица је изнио на веома духовит и популаран

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛОВЋЕНЦУ У ЕПАРХИЈИ БАЧКОЈ

У недјељу, 2. новембра, у храму који је још у изградњи, Светог Петра Цетињског у Ловћенцу, Митрополит Амфилохије је служио Св. Литургију, са свештенством Митрополије и епархије Бачке, уз појање хора Цетињске богословије и уз учешће великог броја вјерника из Ловћенца, углавном потомака колониста који су ове крајеве средином прошлог вијека населили из Црне Горе. Истог дана, у вечерњим сатима је у Врбасу организована Свечана духовна академија, у којој су између осталих учествовали ученици наше школе. Хор је појао духовне богослужбене пјесме, као и народне пјесме из Србије и Црне Горе, а рецитатори су читали одломке из Житија и посланица Св. Петра Цетињског. Поред Митрополита Амфилохија, на овој академији су говорили бивши ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић, и садашњи ректор протојереј Гојко Перовић. Направљен је договор са представницима овдашњих црквених општина да овакви сусрети постану традиција, и да се одржавају сваке године.

         

ЗАУПОКОЈЕНА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС СИМ УПОКОЈЕНИМ ПРОФЕСОРИМА И УЧЕНИЦИМА БОГОСЛОВИЈЕ

Сјутрадан је након славе наше школе, по дугогодишњој традицији, у Цетињском манастиру служена заупокојена Литургија са парастосом, за све упокојене професоре и ученике Цетињске богословије, као и за покој душе митрополита Петра Другог Петровића Његоша. Након тога је школски хор, заједно са ђацима члановима рецитаторске секције кренуо у тродневно путовање у војвођанска мјеста Ловћенац и Врбас, гдје је организована заједничка прослава славе Св. Петра Цетињског са тамошњим православним вјерницима. На овом путу ученике школе су водили ректор богословије протојереј Гојко Перовић, наставници јереј Немања Кривокапић и Душан Биговић, те ђакон Михајло Лазаревић, који је и диригент ђачког хора.