Archive for септембар, 2009

БИСКУП ПЕРИЋ У ПОСЈЕТИ БОГОСЛОВИЈИ

17. септембра, у четвртак, гост Митрополије Црногорско-приморске био је бискуп из Мостара др Ратко Перић, један од најугледнијих римокатолички теолога са ових простора. У склопу ове посјете приређен је свечани ручак у трпезарији Цетињске богословије гдје је бискуп Перић наставницима и ученицима наше школе одржао предавање на тему „Одгој и наобразба у сјемеништима и свеучилиштима католичке цркве“. Предавање је било врло садржајно и видно инспиративно за све присутне, па је по његовом завршетку бискуп одговарао на питања ђака и наставника везана за екуменизам, целибат католичког свештенства и бројна друга актуелна питања из живота широм хришћанског свијета. Послије завршеног предавања, овај уважени гост уручио је значајне поклоне нашој школској библиотеци у виду великог броја наслова из издавачке дјелатносто Римокатоличке цркве у БиХ.

ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ 2009/10. ГОДИНЕ

Школска 2009/10 година почела је у уторак 01. септембра Светом Литургијом и службом Призива Светог Духа које је служио Високопреосвећени Митрополит Амфилохије са свештенством богословије. Већ неколико година уназад, на овај датум се служи Божија служба за све ученике и наставнике у свим школама на територији Митрополије, као и за благословени почетак рада школа вјеронауке у нашој епархији. Истог дана одржана је и прва редовна сједница Наставничког Савјета Цетињске богословије.

На овој сједници је начињен уобичајени распоред наставника по наставним предметима и другим дужностима у школи, а направљен је и план спровођења свих редовних активности које подразумјева ток школске године.

Наставнички Савјет је констатовао да ће ово бити прва школска година у историји обновљеног рада Цетињске богословије, која неће имати матурски разред- а све због спровођења најновије реформе црквеног школства, по којој ове године као најстарију генерацију имамо четврти разред петогодишње богословије. Зато ове године неће бити ни матурске екскурзије, као ни матурског испита.