Archive for октобар, 2009

ЕКСКУРЗИЈА ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА – ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА И МАНАСТИР ВИСОКИ ДЕЧАНИ

Од 23. до 25. октобра спроведена је вишедневна екскурзија ученика трећег разреда у манастире Пећка Патријаршија и Дечани на Космету. Ово поклоночко путовање је организовано уз помоћ монаштва из поменутих манастира ( који су организовали боравак наших ђака тамо) и припадника међународних војних снага КФОР ( који су обезбјеђивали наше путовање). Ученици су учествовали у манастирским богослужењима и упознали су се са историјом великог броја светиња које се чувају у овим монашким обитељима. Овом приликом цетињски богослови су видјели како у веома тешким условима живота опстају манастири Пећка Патријаршија и Дечани, од рата 1999.г., све до данас. Ову ђачку екскурзију предводили су ректор школе протојереј Гојко Перовић, разредни старјешина јереј Немања Кривокапић, као и наставници г. Здравко Кривокапић и г. Душан Биговић.

САВЈЕТНИК ПРЕДСЈЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И АМБАСАДОР СРБИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ У ПОСЈЕТИ БОГОСЛОВИЈИ

У четвртак 22.октобра Цетињску богословију су посјетили господа Млађан Ђорђевић, савјетник предсједника Републике Србије и Зоран Лутовац, амбасадор Србије у Црној Гори. Сврха њихове посјете била је упознавање са радом и условима живота наше богословске школе.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „СТАРА СРБИЈА И МАКЕДОНИЈА“

У сриједу 21.октобра у просторијама наше школе је одржана промоција књиге „Стара Србија и Македонија“ аутора Спиридона Гопчевића. Ова књига датира из друге половине 19. вијека а представља зборних Гопчевићевих путописа, антрополошких и етнографских анализа становништва Рашке, Космета и Македоније. Промоцију њеног најновијег, савременог издања ове вечери су пред ђацима богословије извршили г. Предраг Вукић, историчар са Цетиња и госпођа Лидија Бачкалов, један од издавача књиге.

ЈАСЕНОВАЦ

У периоду од 9. до 12. октобра ове године, ученици четвртог разреда су имали вишедневну екскурзију на подручју Јасеновца, Доње Градине, Драксенића, Дракулића и бројних других стратишта српског народа у Посавини и околини Бања Луке, из времена Другог свјетског рата. Овом приликом наши ђаци су учествовали у богослужењима у Јасеновачком манастиру као и  манастиру Липље, а на повратку за Цетиње обишли су манастире Тавна и Озрен, као и варош Милићи гдје им је уприличен дочек од стране мјесне црквене општине и грађанских власти. Ова мала подрињска варош у Републици Српској већ неколико година уназад шаље по неколико кандидата за сваки од разреда Цетињске богословије, и сви се они одликују добрим и одговорним радом који их сврстава у ред наших најбољих ђака. На челу ове екскурзије налазили су се наставници г. Благоје Рајковић ( разредни старјешина ), г. Слободан Станишић и г. Аполон Мишченко.

СЛАВА ПРВОГ РАЗРЕДА

У четвртак 8. октобра прослављен је у нашој школи Св. Сергеј Радоњешки, као слава ученика првог разреда. Прослава је почела Светом Литургијом која је служена у Цетињском манастиру. Послије одржане наставе у Цетињској богословији, приређен је у школској трпезарији славски ручак са доста угледних званица, међу којима су, поред наставника школе, били: игуман Цетињског Манастира архимандрит Лука, секретар ЕУО Митрополије протојереј-ставрофор Саво Тутуш, свештеник Петар Дајковић из Епархије Средњеевропске, као и г. Александар Капуста, замјеник амбасадора Руске Федерације у Црној Гори.

ПРОСЛАВА СВЕТЕ ТЕКЛЕ У ДАНИЛОВГРАДУ

На градску славу Даниловграда, Свету мученицу Теклу, у сриједу 7. октобра ученици 3. и 4. разреда Цетињске богословије учествовали су у богослужењу које је у тамошњем храму Св. Текле служио Епископ Диоклијски Јован, са свештенством. Служена је Света Литургија, а послије ње је градске улице Даниловграда походила свечана Литија. Наши ђаци су, обучени у свечане стихаре украшавали литијску поворку, појући при том славске пјесме и тропаре. На овој једнодневној екскурзији ђаке је предводио наставник г. Душан Биговић.

ПРЕДАВАЊЕ ”СРБИ СВЕТИТЕЉИ” ИПОЂАКОНА ДИМИТИРЈА ПЛЕЋЕВИЋА

У понедјељак вече 5.октобра, у просторијама Цетињске богословије, ипођакон Димитрије Плећевић из Аранђеловца одржао је предавање на тему „Срби Светитељи“. Г. Плећевић је православни публициста који је до сада објавио неколико наслова са тематиком из савремене српске агиологије. Његово предавање у нашој школи дјеловало је веома копетентно и интересантно.