Archive for јануар, 2010

СВЕТОСАВСКЕ СВЕЧАНОСТИ 2010.

У понедјељак, 25. јануара одржана је Светосавска академија у Котору, у цркви Светог Николе, на којој је светосавску бесједу произнио рактор Цетињске богословије протојереј Гојко Перовић.

Централна Светосавска академија у Цетињској митрополији одржана је у Подгорици, у крипти Храма Христовог Васкрсења 26. јануара, уочи самог Савиндана. У програму академије су учествовали ученици Цетињске богословије-школски хор са диригентом ђаконом Михајлом Лазаревићем.

27. јануара, у сриједу, прослављена је велика слава наше помјесне Цркве, Свети Сава први архиепископ српски, који се уједно слави као слава свих наших школа и просветних институција. Ова слава је прослављена Светом литургијом у Цетињском манастиру, коју су служили свештеници богословије и Цетињског манастира. По завршетку Свете службе, одржана је краћа академија коју су припремили полазници школе вјеронауке са Цетиња, а потом је у трпезарији Цетињске богословије уприличен славски ручак са благосиљањем славског колача.

ПОЧЕТАК ДРУГОГ ПОЛУГОДИШТА (ИЗАБРАН ПАТРИЈАРХ)

У петак, 22. јануара 2010.г. почела је настава у другом полугодишту школске 2009/10 године. Истога дана, на изборном Сабору архијереја СПЦ у Београду, изабран је нови патријарх СПЦ, дотадашњи епископ Нишки г. Иринеј. Избор патријарха је вршен по принципу апостолског жријеба, гдје је од три кандидата који су имали највећи број гласова на тајном гласању, један изабран извлачењем цедуљице са иманом новог патријарха.    Сјутрадан, 23. јануара, на Светој Архијерејској Литургији која је служена у Саборној цркви извршена је интронизација новог српског патријарха, Његове Светости г. Иринеја.  Међу бројним угледним званицама, у овој свечаности су учествовали ректор Цетињске богословије протојереј Гојко Перовић и наставник г. Слобо Станишић, који су патријарху пренијели поздраве наставника и ученика наше школе.