Archive for фебруар, 2010

НЕДЈЕЉА ПРАВОСЛАВЉА

У недјељу 21. фебруара, прослављена је Недјеља Православља. У Цетињском манастиру је служена Св. Арх. Литургија, послије које су сви присутни на литургијском сабрању формирали литију са иконама која је прошла улицама града Цетиња. На крају литијске поворке, пред улазом у манастир, свечано је прочитан Синодик Православља.

Истога дана је одржана Духовна академија у позоришту „Зетски Дом“. Ову академију је организовала Цетињска богословија поводом Недјеље Православља, а у част овогодишњих јубилеја 180-те годишњице упокојења Светог Петра Цетињског и 520-те годишњице упокојења господара Зете и оснивача Цетиња Ивана Црнојевића. На почетку ове свечаности додијељене су награде оним ученицима који су урадили најбоље писане радове на светосавке темате које је одредила Управа школе. Награђено је шест радова који су писани на теме из Догматике („Стварање свијета и човјека у учењу светих отаца“), Светог Писма Старог Завјета („Макавејски устанак“) и Светог Писма Новог Завјета („Вјера, нада и љубав у посланицама Светог апостола Павла“). Празничну бесједу на овој академији је одржао секретар школе и наставник грчког и латинског језика г. Благоје Рајковић. Он је бесједио на тему одбране праве вјере у контексту живота и дјела богоборног цара Јулијана Апостате.

Поред појаца и рецитатора из Цетињске богословије, у програму академије су учествовали и полазници школа вјеронауке са Цетиња и из Подгорице, као и чланови дјечијег хора Српског Пјевачког Друштва „Јединство“ из Котора. Овој академији, као и каснијем ручку у Цетињској богословији, присуствовали су амбасадори Русије и Украјине у Црној Гори, г. Јаков Герасимов и госпођа Оксана Сљусаренко, као и представници амбасада Србије и Бугарске.

ПОЧЕТАК ПОСТА

У недјељу, 14. фебруара, на бијеле покладе и празник Сретења, Свету Архијерејску Литургију у Цетињском манастиру је служио митрополит Амфилохије са свештенством. У овој служби су учествовали сви ђаци и већи број наставника наше школе. Владика је бесједио о празнику, као и о значају поста који треба да почне. Увече истог дана, служена је вечерња служба са молитвом за почетак поста. На крају службе је обављен обичај тзв. праштања- чин међусобног цјеливања и тражења опроштаја, како би хришћани у Часни пост ушли чисти и растерећени несугласица и злопамћења. И у овом лијепом обичају, поред монаха Цетињског манастира и мноштва вјерног народа, учествовали су ученици и наставници наше школе.

Потом је, у трпезарији школе, приређена покладна вечера, на којој су ректор и васпитачи, саопштили ученицима распоред обавеза у првој седмици поста, подсјетивши их, при том, на праксу да ученици богословије ову прву седмицу, поред тјелесног поста своју припрему за Свето причешће спроводе учешћем у богослужењима и Светом тајном исповјести коју организује Управа школе. Read the rest of this entry »

СЛАВА ТРЕЋЕГ РАЗРЕДА

Како ове године празновање Васкрса долази у најранији могући датум, празник Сретења пада у први дан Часног поста, због чега је Св. Синод СПЦ, одредио да се прослављање Сретења помјери један дан уназад, у покладну недјељу-што је проузроковало да се ове године и дан Св. мученика Трифуна, који се слави 14. фебруара, помјери на 13. фебруар. Св. Трифун је слава 3. разреда наше школе, која је прослављена у суботу, 13. фебруара Св. Литургијом која је служена у Цетињском манастиру, и кaсније свечаним ручком у школској трпезарији. По обичају, ученици трећег разреда су, послије ручка, отишли у Котор, гдје су се поклонили моштима Св. Трифуна, које се чувају у римокатоличкиј катедрали посвећеној овом светитељу. На овом кратком поклоничком путовању ученике је предводио јереј Немања Кривокапић, њихов разредни старјешина.

САСТАНАК МИНИСТАРСТВА ВЕРА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ СА РЕКТОРИМА БОГОСЛОВИЈА СПЦ

У четвртак 11. фебруара, у просторијама Министарства вера у Влади Републике Србије, одржан је сатанак представника министарства са ректорима богословије СПЦ и управама других вјерских школа осталих вјерских заједница у Србији. Тема састанка био је договор и потписивање уговора у вези даље финансијске и стручне помоћи коју црквено-просветене установе добијају од Министарства вера. Тако је потписан уговор о помоћи коју ће Министарство упућивати у току ове календарске године. Разговарано је и о потребама да се богословске школе припреме за добијање тзв. „права јавности“, односно да стандардизују свој просветни процес у складу са постојећим нормама световних школских институција. Read the rest of this entry »

СЛАВА ДРУГОГ РАЗРЕДА

У сриједу, 3. фебруара је прослављена крсна слава 2. разреда, Свети Максим Исповједник. Ова слава је прослављена Светом Литургијом која је служена у Цетињском манастиру, а потом и свечаним ручком у школској трпезарији на којем је благосиљан славски колач.

Обичај је, у нашој школи, да се ученици који славе крсну славу разреда, припреме за причешће Светим Христовим тајнама-на Светој Литургији која се тога дана служи, а да се потом побрину, уз помоћ Управе богословије, да се приреди славски ручак, славски колач и жито којим ће се послужити професори, ученици других разреда и други гости који тога дана дођу на славу. Обичај је такође, да у току трајања славске трпезе, ови ученици свечари не сједају за сто, него служе госте, пјевајући при том, пригодне духовне и народне пјесме, настојећи да амбијент у школској сали буде што свечанији.

ДОНАЦИЈА СНСЦГ БОГОСЛОВИЈИ

У понедјељак, 1. фебруара нашу школу су посјетили представници Српског Националног Савјета Црне Горе, на челу са њиховим предсједником др Момчилом Вуксановићем. Управа овог политичког и државног тијела, која на специфичан начин заступа интересе Срба у Црној Гори, овом приликом је поклонила Цетињској Богословији велики број комплета књига прозе и поезије домаћих писаца, као и новчану донацију у висини износа три ђачке стипендије које је школа додијелила ученицима трећег и првог разреда.