Archive for април, 2010

ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ. ДР СЛОБОДАНА ВУЈОШЕВИЋА „ПОЈАМ БЕСКОНАЧНОГ У НАУЦИ“

У богословији Светог Петра Цетињског је 22. априла, у четвртак, одржано предавање проф. др Слободана Вујошевића, са Математичког факултета у Подгорици, на тему „Појам бесконачног у науци“. Предавање је на један занимљив и приступачан начин, приближило нашим ученицима однос природних наука (међу првима математике), према темама бесконачности и ограничености, које су иначе тако својствене богословљу. Ученици богословија СПЦ, немају у својој настави додира са природним наукама, па је, из тог разлога, ово предавање било корисно упознавање цетињских богослова са заједничким темама теологије и математике.

ВАСКРШЊИ РАСПУСТ

У периоду од 26.марта до 12.априла ове школске године, трајао је васкршњи распуст. Ученици најстаријег, четвртог, разреда су остали у школи од Лазареве суботе до Васкрса. Како би учествовали у богослужењима Страсне седмице, која су се вршила у Цетињском манастиру.

На сам дан Христовог Васкрсења, 04. априла, ученици и наставници Богословије су учествовали у врло свечаним богослужењима као што су васкршње јутрење са литијом која је прошла улицама Цетиња, и васкршње литургије у Цетињском манастиру и Влашкој цркви. Потом су наставници са ђацима приредили празнични ручак у школској трпезарији. По устаљеном обичају, овом свечаном трпезом се завршава боравак најстаријих ђака у школи, па се и они прикључују својим друговима из нижих разреда и одлазе кућама до почетка редовне наставе.