Archive for јун, 2011

ЗАВРШЕНА МАТУРСКА СВЕЧАНОСТ И ДОДЈЕЛА ДИПЛОМА

четвртак 09. јуна, у просторијама Цетињске богословије одржана завршна матурска свечаност. Она је отпочела Светом Литургијом, коју је у Цетињском манастиру служио Високопреосвећени митрополит г. Амфилохије уз саслужење игумана манастира и свештеника који су били чланови испитне комисије на матурском испиту. Потом су, у пријемном салону наше школе, кандидатима уручене дипломе и награде које свједоче о њиховом успјеху на завршном испиту зрелости. На крају, у школској трпезарији, приређен је свечани матурски ручак, коме су присуствовали владика Амфилохије, изасланик СА Синода о. Владимир Вукашиновић, наставници богословије, пријатељи наше школе и кандидати-свршени богослови ове 15. по реду генерације матураната, од када је Цетињска богословија, 1992.г., обновила свој рад. На овој свечаности чуле су се поздравне ријечи Високопреосвећеног митрополита, изасланика, ректора и наставника школе, а у име ове генерације матураната присутне је поздравио богослов Слободан Спасојевић.

МАТУРА И БОГОСЛОВСКИ ИСПИТ ЗРЕЛОСТИ

У периоду од 04. до 09. јуна ове године, обављен је матурски испит у нашој школи, а у складу са одлуком и правилима који су прописане од стране надлежних црквених власти. Током матурског ипита руководила је испитна комисија састављена од професора Цетињске богословије, а на челу ове комисије био је изасланик СА Синода СПЦ протојереј-ставрофор др Владимир Вукашиновић, професор Београдског универзитета.
Завршни испит зрелости ученика Цетињске богословије полагало је 12 кандидата (11 ученика петог разреда и један ванредни кандидат). Најприје је оджан писмени дио испита – у суботу 04. јуна, када су кандидати радили писмени рад на једну од три задате теме прописане од стране СА Синода. Пошто су кандидати са успјехом положили писмени испит, двојица од њих су ослобођени усменог испита, јер су своје петогодишње богословско школовање завршили са одличним успјехом. Преосталих 10 кандидата приступило је полагању усменог дијела испита који је трајао од 06. до 09. јуна, и који је подразумијевао провјеру знања из пет богословских предмета (Светог Писма, Догматике, Појања, Литургике и Црквеног права). Сви кандидати успјешно су окончали матурски испит. Шест кандидата је положило са одличним успјехом.

БЛАГОДАРЕЊЕ ЗА КРАЈ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ И АКАДЕМИЈА У ПОДГОРИЦИ У ЧАСТ 300-те ГОДИШЊИЦЕ УСПОСТАВЉАНА ДИПЛОМАТСКИХ ВЕЗА ИЗМЕЂУ ЦРНЕ ГОРЕ И РУСИЈЕ

01. јуна, на Оданије Васкрса, у Цетињском манастиру је служена Света архијерејска Литургија, којом је началствовао Високопреосвећени митрополит г. Амфилохије, уз саслужење свештенства из манастира и богословије. На крају службе су произнесене молитве благодарења Господу за успјешан крај школске године, а владика Амфилохије је бесједио ученицима и наставницима о насушној потреби благодарења за свако добро дјело, о духовном и васпитном значају благодарења за сваку хришћанску душу.
Истога дана увече, у крипти Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, према већ договореном плану, одржана је свечана академија у част 300-те годишњице успостављања дипломатских и обнове духовних веза између Црне Горе и Русије. Академију су организовали Фонд Јединства православних народа из Москве, односно њихово представништво у Црној Гори на челу са г. Славком Крстајићем и наша богословска школа. Један од разлога за ангажовање и учешће Цетињске богословије у овој академији је историјска истина да је наша школа почела са радом 1863.г., благословом Светог Синода Руске Цркве, а разлог је и несебична помоћ коју Цетињска митрополија и наша црквено-просветна установа, до данас имају од Руске Цркве и руског народа. Поред црквених хорова из Котора и Подгорице, фолклорних група и званица које су изговориле поздравна слова, наша школа је учествовала са веома интересантним рециталима пјесама руских поета Јесењина, Пушкина и Љермонтова-које су произнијели наши ученици, на руском и српском језику. Свечаност је благословио Високопреосвећени митрополит г. Амфилохије, присутне је поздравио и амбасадор Русије у Црној Гори г. Нестеренко, а пригодну бесједу је изговорио г. Валериј Алексејев, предсјеник Фонда Јединства из Москве.