Archive for јун, 2015

КОНКУРС ЗА УПИС У ПРВИ РАЗРЕД БОГОСЛОВИЈЕ ШКОЛСКЕ 2015/2016. ГОДИНЕ

Sediste crnogorskih mitropolita u poslednjih 500 godina.U manastirskom hramu Rozdestva Presvete Bogorodice cuvaju se mosti Sv.Petra Cetinjskog, ruka Sv. Jovana Krstitelja, Cestica Casnog Krsta Gospodnjeg.

На основу Уредбе о богословским школама и условима уписа у Богословије СПЦ и одлуке Светог архијерејског синода Српске православне цркве бр. 437/зап. 344 од 28. априла текуће године, Митрополија црногорско-приморска објављује

КОНКУРС

за упис у први разред Богословије школске 2015/16. године

који садржи следеће услове:

 • да кандидат није старији од 18 година
 • да није ожењен
 • да је завршио основну школу, најмање са врлодобрим успјехом и примјерним владањем
 • да је душевно и тјелесно здрав
 • да кандидат има развијен слух и глас за појање
 • да кандидат има основно знање катихизиса и познавање Господњих и Богородичних празника, српског језика и књижевности и опште и националне историје

Школовање у богословији траје пет година, уз обавезно полагање завршног богословског испита.

Сви примљени ученици биће смјештени у школском интернату, а у истом уживати: храну, огријев, освјетљење и лијечење у случају болести.

Молбе за пријем подносе се одмах надлежном архијереју, преко надлежног парохијског свештеника.

Уз молбу прилажу се следећа документа:

 1. оригинал извод из матичне књиге крштених, издат од надлежног пароха;
 2. свједочанство о завршеној школи, заједно са ђачком књижицом и оцјенама;
 3. љекарско увјерење да је кандидат душевно и тјелесно здрав:
 4. увјерење надлежног парохијског свештеника о владању и подобности за свештенички чин и да није ожењен;
 5. писмени пристанак родитеља/старатеља да кандидат може учити богословију;
 6. писмену обавезу своју и својих родитеља/старатеља, потврђену од надлежног пароха, да ће уредно уплаћивати управи Богословије одређени допринос за своје издржавање у интернату школе (осим родитеља и старатеља, ове обавезе могу дати и епархије, црквене општине и манастирске управе, у којем случају дотични ученик је њихов питомац).

Пријемни испит за кандидате Православне Митрополије црногорско-приморске одржаће се 4. јула 2015.г. (субота) у просторијама Митрополије на Цетињу, са почетком у 10 часова.

Архиепископ цетињски
Митрополит црногорско-приморски
Амфилохије ср.

МАТУРИРАЛИ УЧЕНИЦИ XIX ГЕНЕРАЦИЈЕ ОБНОВЉЕНЕ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ (2010-2015)

SAM_1680

Са благословом Божијим ученици XIX генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског, завршили су своје средње богословско школовање у уторак 09. јуна 2015. године на Цетињу. Школовање су започели септембра 2010. године, а разредни старешина ове генерације био је архимандрит мр Кирило Бојовић.

Матура и богословски испит зрелости трајао је од 04. до 09.јуна 2015. године, гдје су ученици показали своје знање стицано у овој школи протеклих пет година.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски господин Амфилохије тим поводом служио је  са свештенством Свету Архијерејску Литургију у Цетињском манастиру. Након Свете Литургије служена је молитва благодарења за успјешан крај школовања. Митрополит је свршеним богословима пожелио да узрастају у Божијој љубави, љубави према ближњима, вјери и врлинама.

Након литургијског сабрања уприличена је додјела диплома и награда богословцима у управној згради Цетињске богословије. Том приликом ученицима и свим присутним се обратио изасланик САСинода СПЦ протојереј-ставрофор Славко Зорица.

На свечаном ручку у име своје генерације све сабране поздравио је Лука Павићевић.

У част успјешног завршетка школовања ђаке је поздравио ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Предсједник Ц.О. Цетиње Рајко Радусиновић, такође је свршеним богословцима упутио ријечи честитке.

Благослове древне Јеладе ученицима је пренио архимандрит Иринеј из Патре, који је са оцима отпјевао и пар пјесама.

Овом приликом ученике су даровале тортом и шампањцем чланице кола милосрдних сестара „Краљица Милена“, у чије им их је поздравила предсједница Дражена Борозан.

Замјеник амбасадора Руске Федерације у Црној Гори г. Сергеј Бубликов пожелио им је сваки даљи успјех у животу да буду на корист свом народу, Цркве и свеукупном православљу.

Уз струне српских гусала све присутне поздравио и српски народни гуслар Рајо Војиновић.

Изасланик САСинода СПЦ протојереј-ставрофор Славко Зорица је честитао ђацима поводом завршетка богословског школовања да у животу буду мудри као змије и безазлени као голубови.

На крају свечаног ручка Његово Високопреосвештенство Архипепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије још једном је упутио ученицима ријечи поуке и благослова.

У овој генерацији ђака било је једанаест матураната, од којих су шесторица школовање завршили са одличним успјехом.