Archive for децембар, 2015

СВЕТА МУЧЕНИЦА ВАРВАРА – ПОДИЈЕЉЕНА СВЈЕДОЧАНСТВА УЧЕНИЦИМА И ОТПОЧЕО БОЖИЋНИ РАСПУСТ

У четвртак 17. децембра 2015. године на празник Свете мученице Варваре, разредне старешине подијелиле су свједочанства ученицима.

Након благодарења у Цетињском манaстиру ученици су отишли својим кућама на божићни распуст који ће трајати до четвртка 21. јануара 2016. године.

Ученици су дужни да на Цетиње дођу у червртак 21. јануара 2016. године, како би се смјестили у ђачки интернат.

Настава у другом полугодишту школске 2015/2016 године почеће у петак 22. јануара 2016. године

СВЕТИ ПРОРОК СОФОНИЈЕ – ОДРЖАНА IV СЈЕДНИЦА НАСТАВНИЧКОГ САВЈЕТА БОГОСЛОВИЈЕ

Календар за 16. децембар

У сриједу 16. децембра 2015. године, на празник Светог пророка Софоније одржана је IV редовна сједница Наставничког савјета Богословије Светог Петра Цетињског у школској 2015/2016. години.

Сједницом је пресједавао ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић уз присуство господе професора. На сједници је потписан записник са претходне сједнице, прочитани пристигли акти.

У другом дијелу сједнице разматране су закључне оцјене и успјех и владање ученика на крају првог полугодишта.

По благослову САСинода СПЦ божићни распуст ће трајати до четвртака 21. јануара 2016. године, до када су ђаци дужни да дођу у богословију.

Свим професорима, радницима, ученицима и пријатељима Богословије Светог Петра Цетињског честитамо наступајуће божићне празнике.

СВЕТИ ЈОАНИКИЈЕ ДЕВИЧКИ; СВЕТИ ЦАР УРОШ; СВЕТИ ПРОРОК АВАКУМ – ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

Календар за 15. децембар

У уторак 15. децембра 2015. године, на празник Светог Јоаникија Девичког, Светог цара Уроша и Светог пророка Авакума служена је литургија у Цетињском манастиру, на којој су појали ученици Богословије Светог Петра Цетињског.

Литургију је служио сабрат Цетињског манастира протосинђел Исак Симић.

Литургији је присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ полошко-кумановски г. Јоаким, некадашњи професор Цетињске богословије и сабрат Цетињског манастира.

СВЕТИ ПРОРОК НАУМ И СВЕТИ ФИЛАРЕТ МИЛОСТИВИ – ЗАВРШЕН ДЕЦЕМБАРСКИ ИСПИТНИ РОК И СЛУЖЕНА СВЕЧАНА ВЕЧЕРЊА СЛУЖБА СА ПЕТОХЛЕБНИЦОМ У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

У понедеак 14. децембра 2015. године, на празник Светог пророка Наума и Светог Филарета Милостивог, завршен је децембарски испитни рок за ванредне ученике Боголсовије Светог Петра Цетињског.

Свечана вешерња служба са петохлебницом и помазивањем вјерних служена је у цетињском манастиру.

Службу су служили игуман Цетињског манастира архимандрит Методије Остојић и јерођакон Јустин Мреновић.

Сви ученици Цетињске боголсовије молитвено су учествовали на свечаном вечерњем богослужењу.

ДЕЦЕМБАРСКИ ИСПИТНИ РОК ЗА ВАНРЕДНЕ УЧЕНИКЕ

Децембарски испитни рок за ванредне ученике

Обавјештавамо све ванредне ученике Богословије Св. Петра Цетињског да ће приватни испити у децембарском испитном року школске 2015/16. године бити одржани у понедјељак 14. децембра  2015. године.

Пријава испита ће се вршити тога дана у временском интервалу од 9 до 10 часова у секретаријату школе.

Управа школе

СВЕТИ АПОСТОЛ АНДРЕЈ ПРВОЗВАНИ – ПРОФ. ДР АЛЕКСИОС ПАНАГОПУЛОС ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ У ЦЕТИЊСКОЈ БОГОСЛОВИЈИ НА ТЕМУ „СВЕТОГОРСКИ ЖИВОТ И ДУХОВНА АКАДЕМИЈА АТОНИЈАДА“

У недељу 13. децембра 2015. године, на празник Светог Апостола Андреја Првозваног у Богословији Светог Петра Цетињског, гост из Грчке проф. др Алексиос Панагопулос одржано је предавање на тему „Светогорски живот и Духовна академија Атонијада“.

У веома занимљивом предавању професор је ученицима Цетињске богословије приближио доживљај Свете Горе и ове јединствене школе у православљу, на чијем је челу као ректор био неколико година.

Професор Панагопулос се ових дана налази у посјети митрополији Црногорско-приморској.

Проф. др Алексиос Панагопулос, доктор теолошких и правних наука је професор Интернационалне Академије св.Кирила и Методија у Солуну, декан факултета хеленских студија универзитета св. Григорија васељенске патријаршије, професор униврзитета Унион ФПСП у Београду, бивши ректор духовне Академије Атониаде у Кареји.

СВЕТИ АПОСТОЛ АНДРЕЈ ПРВОЗВАНИ – ЛИТУРГИЈЕ У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И ВЛАШКОЈ ЦРКВИ НА ЦЕТИЊУ

Календар за 13. децембар

У 28. недељу по Духовима, 13. децембра 2015. године, на празник Светог Апостола Андреја Првозваног служене су литургије у Цетињском манастиру и Влашкој цркви на Цетињу, на којима су узели учешћа професори и ученици Цетињске богословије.

Литургију у Цетињском манастиру служили су протосинђел Исак, јеромонах Прохор, јеромонах Герогије из манастира Ступље из бањалучке епархије и јерођакон Јустин.

На литургији су појали ученици Богословије Светог Петра Цетињског заједно са проф. др Алексиосом Панагопулосом, који је пјевао тропар Светом апостолу Андреју и „Иже херувими“ на грчком језику.

Литургију у Влашкој цркви служили су пароси цетињски, секретар Митрополије црногорско-приморске протојереј-ставрофор Обрен Јовановић и ректор богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

За пјевницом су појали чланови цркевног хора „Његош“ са Цетиња, којим диригује професор музике Милица Пејовић.

СВЕТИМУЧЕНИЦИ ПАРАМОН И ФИЛУМЕН И СВЕТИ МАРДАРИЈЕ ЉЕШАНСКО-ЛИБЕРТВИЛСКИ – ЛИТУРГИЈА И ВЕЧЕРЊА СЛУЖБА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

У суботу 12. децембра на празник Светих мученика Парамона и Филумена и Светог Мардарија Љешанско-либертвилског и свеамериканксог, служена је литургија и вечерња служба у Цетињском манастиру.

На служби су појали ученици Богословије Светог Петра Цетињског.

Службе је служио протосинђел Исак Симић

ПРЕПОДОБНОМУЧЕНИК СТЕФАН; СВЕТИ МУЧЕНИК ХРИСТО – ПРЕДАВАЊЕ ДР БИЉАНЕ ИВЕЉЕ НА ТЕМУ „АЛКОХОЛИЗАМ И МЛАДИ“

У петак 11. децембра 2015. године, на празник Преподобномученика Стефана и мученика Христа, организовано је предавање у Богословији Светог Петра Цетињског.

Пригодно предавање одржала је школски љекар др Биљана Ивеља.

Након предавања чланице Кола милосрдних сестара „Краљица Милена“, за ученике, професоре и посјетиоце припремиле су пригодно послужење.

РЕКТОР БОГОСЛОВИЈЕ ПРОТОЈЕРЕЈ-СТАВРОФОР ГОЈКО ПЕРОВИЋ ПРОГЛАШЕН ЗА НАЈБОЉЕГ ИГРАЧА НА УТАКМИЦИ ИЗМЕЂУ ЈАВНИХ ЛИЧНОСТИ И ПОЛИТИЧАРА

fudbal, Humanitarna utakmica

Екипа јавних личности побиједила је у фудбалу представнике политичких партија резултатом 6:4, а током утакмице прикупљено је скоро 2000 евра у хуманитарне сврхе.

Хуманитарну утакмицу организовала је Грађанска алијанса између „Политичара“ и „Осталих“ поводом Међународног дана људских права.

Сва прикупљена средства са ове утакмице биће донирана за хипорехабилитациони третман за дјецу са сметњама у развоју.

Селекторица екипе Политичара била је посланица Јелисава Калезић, док је омбудсман Шућко Баковић био селектор екипе Осталих.

Играч утакмице био је Ректор Богословије Светог Петра Цетињског протојереј-ставрофор Гојко Перовић, који је одбранио гол и у немогућим ситуацијама, док је најљепши гол (петом) дао бивши кошаркаш Владо Шћепановић.

На утакмици су судили предсједник Фудбалског савеза Дејан Савићевић и предсједнива Врховног суда Весна Меденица.

ekipa javnih licnosti

За екипу Политичара играли су: Халид Дуковић (ДПС), Дритан Абазовић (УРА), Зоран Смиљанић (Демос), Бојан Зековић (СДП), Решад Шијачић (Бошњачка странка), Миодраг Лекић (Демос), Дарко Пајовић (Позитивна Црна Гора), Дамир Шеховић (Социјалдемократе), Ник Ђелошај (Албанска алтернатива), Драгослав Шћекић (предсједник општине Беране-СНП), Марко Чановић (ДПС).

У екипи јавних личности су били: Отац Гојко Перовић (Ректор Цетињске богословије), Владимир Мараш (музичар), Бојан Делић (пјевач), Борис Раонић (ГА), Милан Радовић (ГА), Зоран Беговић (адвокат), Ђорђе Кустудић (РТЦГ), Имам Самир Кадрибашић (Исламска заједница Црне Горе), Владо Шћепановић (бивши кошаркаш), Срдан Косовић (уредник портала „Vijesti“) и Филип Ђуретић (глумац).

Izvor: Vijesti.me