Archive for април, 2017

НЕДЕЉА МИРОНОСИЦА; ПРЕПОДОБНИ СИМЕОН ПЕРСИЈСКИ – ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И ВЛАШКОЈ ЦРКВИ

Календар за 30. април

У недељу трећу по Васкрсу-недеља Мироносица, 30. априла 2017. године када наша Црква прославља Преподобног Симеона Персијског одслужене су Литургије у Цетињском манастиру и Влашкој цркви на Цетињу.

У Цетињском манастиру Литургију је служио протосинђел Исак Симић, док су појали и чтецирали ћаци Цетињске богословије.
У Влашкој цркви литургију је служио протојереј-ставрофор Гојко Перовић који је након прочитаног Јеванђеља сабраном народу  одржао бесједу о Мироносица. За пјевницом су били ђаци Цетињске богословије.
Саша Дедић, ученик III разреда богословије

СВЕТЕ МУЧЕНИЦЕ АГАПИЈА, ХИОНИЈА И ИРИНА – ИЗЛЕТ УЧЕНИКА ТРЕЋЕГ, ЧЕТВРТОГ И ПЕТОГ РАЗРЕДА У МАНАСТИР САВИНУ, САСОВИЋЕ И У КУТА

 

IMG_0783IMG_0825IMG_0841

У суботу 29. априла 2017. године на празник Светих мученица Агапије, Хионије и Ирине, ученици трећег, четвртог и петог разреда, предвођени професором ђаконом Душаном Биговићем посјетили су манастир Савину, село Сасовиће и цркву Свете Тројице у Кутима код Херцег Новог.

На позив госпође др Гордане Драгић ученици Цетињске богословије посјетили су етно кућу у Сасовићима код Херцег Новог.

Овом приликом посјетили су у манастир савину, гдје их је љубазно дочекало братство манастира. Јеромонах Макарије је ђаке упознао са историјатом ове древне светиње, провео их кроз велику и малу манастирску цркву, кроз манастирску ризницу и музеј, говорио им о крсту Светог Саве, портрету Петра Великог и осталим драгоценостима које се налазе у овом манастиру. Ученици су се помолили Богу пред чудотворном иконом Пресвете Богородице Савинске и цјеливали су руку жене Цара Душана, Јелене, коју је о. Макарије изнио ученицима за ову прилику. После обиласка манастирских знаменотости братсво је приредило и послужење за ђаке.

У вечерњим часовима свештеник Драго Пешикан са Колом српских сестара из Кута дочекало је богослове у цркви Свете Тројице у овом мјесту. Ђаци су појали на вечерњем богослужењу после којег је приређено послужење у парохијском дому.

Саша Дедић, ученик трећег разреда

СВЕТИ МАРТИН ИСПОВЈЕДНИК – ПРЕДАВАЊЕ ДР ГОРДАНЕ ДРАГИЋ НА ТЕМУ „УТИЦАЈ МИСЛИ НА ЉУДСКИ ЖИВОТ“

У организацији Богословије Светог Петра Цетињског у четвртак 27. априла 2017. године уприличено је предавање др Гордане Драгић која је говорила на тему „Утицај мисли на људски живот“.

Гошћу је ученицима и професорима представио протојереј-ставрофор Гојко Перовић, ректор Богословије.

TОМИНА НЕДЕЉА И СВЕТИ МУЧЕНИК ТЕРЕНТИЈЕ – ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И ВЛАШКОЈ ЦРКВИ

Календар за 23. април

У прву недјељу по Васкрсу – Томину, 23. априла 2017. љета Господњег, када наша Света Црква молитвено прославља Светог мученика Терентија, служене су литургије у Цетињском манастиру и Влашкој цркви на којима су појали и чтецирали и учестовали ученици Богословије Светог Петра Цетињског.

Литургију у цетињском манастиру служили су: протојереј-ставрофор Обрен Јовановић, протојереј-ставрофор Гојко Перовић, протосинђел Исак Симић, јеромонах прохор Јосифов, јеромонах Јустин Мреновић и ђакон Душан Биговић. На литургији у манастиру били су ућеници првог, четвртог и петог разреда.

Литургију у Влашкој цркви служио је свештеник Анђелко Боричић а на служби су били ученици другог и трећег разреда.

ТОМИНА НЕДЈЕЉА – АНТИПАСХА 

Томина недеља је прва недеља после Васкрса. Назива се још и Недеља Антипасхе, Бела недеља. Новом недељом се назива, јер почетак свих недеља почиње од ње, јер после Васкрса први пут понавља и као да обнавља велики празник Васкрсења. Посвећена је Светом Апостолу Томи, и његовом неверству у Христово Васкрсење. Тог дана је Апостол Тома своје неверје заменио вером. Сумње Апостола Томе је уклонио сам Господ, ушавши кроз затворена врата у просторију у којој су се налазили Апостоли окупљени на молитву, у рекавши Томи да опипа Његове ране. Након тога, Апостол Тома је узвикнуо: „Господ мој и Бог мој!“

У богослужењу Томине недеље, поред главне теме о уверењу Апостола Томе у Васкрсење Христово, спомиње се и славни силазак Исуса Христа у Ад (величаније), где је умрлима објавио Своју победу над грехом и смрћу и Своје вечно прослављење (1. Пт 3, 18-19). Поредак службе тога дана, као и њен садржај, није обичан, васкрсан. Ово као да је поредак једнога од Дванаест празника, само без паримеја, али са литијом, са певањем нарочитих стихира које описују догађај који се празнује.

Од Томине недеље се опет врше молитве за умрле, након прекида унутар периода који је почео од Лазареве суботе. Из овог периода забране су изузети четрдесетодневни парастоси, сагласно прописима Типика. На дан после Томине недеље, у Побусани понедељак, служе се парастоси на гробљима, чиме живи као да честитају својим упокојеним сродницима и ближњима радосни празник Васкрсења Христовог. На парастосима и сахранама на гробљу све до оданија Васкрса уместо „Свјатиј Боже“ пева се „Христос воскресе“.

СВЕТИ МУЧЕНИК ЕВПСИХИЈЕ – Проф. др Аелита Долухањан са Филолошког факултета Хачатур Абовјан у Јеревану преко видеo линка одржала предавање у Цетињској богословији

IMG_0564 (1)IMG_0567IMG_0575IMG_0577

 

У Богословији Светог Петра Цетињског организовано је видео предавање за професоре и ученике ове богословско просветне установе у суботу 22. априла 2017. године. Предавање је одржала проф. др Аелита Долухањан шеф катедре Јерменске древне књижевности на Филолошком факултету Хачатур Абовјан, државног  универзитета у Јеревану. Уважена професорка одржала је предавање о Мовсесу Хоренацију (Мојсију из Хорена), ученику Месропа Маштоца, јерменском преводиоцу, пјеснику и историчару из V вијека.

Предавању су присуствовали професори и ученици трећег, четвртог и петог разреда Цетињске богословије које су пратили преко видео линка и показали интересовање за ову веома занимљиву личност из јерменског народа познатом као „јерменски Херодот“.

Предавање са руског језика преводио је свршени богослов Цетињске богословије Предраг Мијановић, који је уједно први студент из Српске православне цркве и митрополије црногорско-приморске који студира у Јеревану на јерменском државном универзитету.

 

 

 

СВЕТИ АПОСТОЛИ ИРОДИОН, АГАВ, РУФ, АСИНКРИТ, ФЛЕГОНТ И ЕРМИЈЕ; ИСТОЧНИ ПЕТАК; ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА ФИЛЕРМОСА – ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И СЛАВА КОЛА МИЛОСРДНИХ СЕСТАРА „КРАЉИЦА МИЛЕНА“

18056791_10210571495477304_5636022829633733466_n18083478_10210575202329973_703634729_o

На Источни петак и спомен Светих апостола Иродиона, Агава, Руфа, Асинкрита, Флегонта и Ермија, и празника Пресвете Богородице Филермосске и Цетињске, 21. априла 2017. године, одслужена је литургија и пререзан славски колач у част славе Кола милосрдних сестара „Краљица Милена“ са Цетиња.

Литургију су служили протосинђел Исак Симић, јеромонах прохор Јосифов, јеромонах Јустин Мреновић и ђакон Душан Биговић. За пјевницом су појали ученици Цетињске богословије.

18053055_10210575199969914_1755428284_o18053361_10210575200409925_175345056_o

После причешћа вјерних пререзан је славски колач у част славе Кола милосрдних сестара „Краљица Милена“ са Цетиња које слави празник Пресвете Богородице Филермоске и Цетињске. Ове године празник је пао на Велики Петак, 14. априла, па је по благослову Митрополита Амфилохија слава обиљежена на Источни петак.

18083544_10210575195609805_623372046_o18015724_10210575195169794_48317789_o

У Кузбаској богословији у Русији одржан научни семинар предавача из Цетињске богословије

У Кузбаској богословији у Русији одржан научни семинар предавача из Цетињске богословије

Дана 1. априла у великој сали Кузбаске православне богословије одржан је научни семинар представника Српске православне цркве: ректора Цетињске богословије протојереја-ставрофора Гојка Перовића, предавача богословије протојереја-ставрофора Арсенија Радовића и професора историје хришћанске цркве Аполона Мишченка

Гости из богословије Светог Петра Цетињског излагали су реферате, приказали фото и видео-презентације о историји црквено-политичких преокрета Црне Горе у саставу разних држава у различитим периодима свога постојања. Такође је било ријечи о подвижништву и светости у Српској цркви на примјеру Светог Петра Цетињског. Сусрет се завршио излагањем о Цетињској богословији од момента њеног препорода 1992. до данас, а такође и одговорима на питања присутних.

Између представника двије богословије, послије ручка, одржан је пријатељски меч у стоном тенису.

Уочи свеноћног бденија, представници богословије из Црне Горе срели су се с парохијанима храма Христовог рођења, којима су причали о обичајима и карактеристикама покајничке дисциплине у Српској цркви. Послије тога гости су учествовали у богослужењу.

Послије завршетка службе делегација Цетињске православне богословије упутила се у Кемерово ради саслуживања ректору Кузбаске духовне школе, митрополиту кемеровском и прокопјевском Аристарху, на недјељној литургији у Знамењској катедралној цркви.

С руског: Марија Живковић

Извор: seminaria.info

Протојереји-ставрофори Гојко Перовић и Арсеније Радовић у Кузбасу у Русији ослужили Литургију са Митрополитом кемеровским и прокопјевским

Протојереји-ставрофори Гојко Перовић и Арсеније Радовић у Кузбасу у Русији ослужили Литургију са Митрополитом кемеровским и прокопјевским

У Недјељу пету Васкршњег поста, Преподобне Марије Египћанке, у Кузбасу у Русији са Високопреосвећеним Митрополитом кемеровским и прокопјевским Аристарском Литургију су служили протојереји-ставрофори Гојко Перовић, ректор, и Арсеније Радовић, професор Цетињске богословије. Са њима се у олтару током службе Богу молио и професор Богословије „Свети Петар Цетињски“ Аполон Мишченко.

Извор: mitropolit.info

ПЕТА НЕДЕЉА ЧАСНОГ ПОСТА ПРЕПОДОБНЕ МАРИЈЕ ЕГИПЋАНКЕ И ПРЕПОДОБНИ ОЦИ УБИЈЕНИ У МАНАСТИРУ СВЕТОГ САВЕ ОСВЕЋЕНОГ – ЛИТУРГИЈЕ У ВЛАШКОЈ ЦРКВИ И ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ

Календар за 2. април

У недељу пету Великог и Часног поста Преподобне Марије Египћанке,  на празник Преподобних отаца убијених у манастиру Светог Саве Освећеног , одлужене су литургије у Влашкој цркви на Цетињу и у Цетињском манастиру.

У Влашкој цркви литургију су служили јереј Анђелко Боричић и јереј Игор Балабан, а салуживао је ђакон Александар Лекић. За пјевницом су појали ђаци Цетињске богословије.

У Цетињском манастиру литургију су служили: јеромонах Прохор Јосифов, протосинђел Исак Симић и јерођакон Јустин Мреновић. Чтеци и појци су били ђаци Цетињске богословије, а празнични Апостол је прочитао матурант Цетињске богословије Недељко Томић.

Александар – Саша Дедић

ученик III разреда богословије

 

 

ПРЕПОДОБНИ СИМЕОН ДАЈБАБСКИ И ЦЕТИЊСКИ – ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ