Archive for септембар, 2007

ОДЛАЗАК МАТУРАНАТА БОГОСЛОВИЈЕ У ЗРЕЊАНИН

У периоду од 28.09. до 30.09., матуранти Цетињске богословије били су на путу за Зрењанин, гдје су, предвођени разредним старјешином јерејем Арсенијем Радовићем, обишли породицу покојног Димитрија Митића, богослова који је био ученик ове генерације ђака, а који се упокојио од посљедица срчаног удара, у току зимског распуста школске 2005/06 године. На градском гробљу у Зрењанину, на Димитријевом гробу, отац Арсеније и цетињски богослови су одслужили парастос, а потом боравили у породичној кући Митића. У пропутовању за Зрењанин, наши ученици су примљени на конак у Богословију Св. Саве у Београду, а у повратку ка Цетињу боравили су и у манастиру Студеници.

   

ВОЗДИЖЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА, СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И ПОСЈЕТА МАТУРАНАТА БОГОСЛОВИЕЈ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА ИЗ МАНАСТИРА КРКА

У навечерје празника Воздвижења Часног Крста, као и на сам дан празника, у четвртак 27. 09., гости наше Богословије били су матуранти Богословије Св. Три Јерарха, из манастира Крка у Републици Хрватској. Њихова посјета Цетињу дио је матурске екскурзије коју су они спровели обилазећи Светиње на подручју Црне Горе и Босне и Херцеговине. Богослови из Крке, са два свештеника-професора у тамошњој богословској школи, ноћили су у интернату Цетињске богословије, а на Крстовдан су учествовали у саборној служби, Св. Литургији која је служена у Цетињском манастиру, крај честице Часног Крста Господњег. По окончаној служби у манастиру, у трпезарији богословије је приређена свечана трпеза на којој је госте поздравио ректор протојереј Гојко Перовић, а на гостопримству се захвалио свештеник Борис Милинковић, разредни старјешина матураната из Крке.

    

ОДРЖАНО ПЈЕСНИЧКО ВЕЧЕ У БОГОСЛОВИЈИ И ПРЕСТАВЉАЊА КЊИГА ПЈЕСНИКА СЕЛИМИРА РАДУЛОВИЋА ИЗ НОВОГ САДА

У понедјељак 24. септембра, у просторијама Цетињске богословије одржано је пјесничко вече, на којем је ученицима и наставницима наше школе представљена поезија угледног пјесника из Новог Сада, рођеног Цетињанина, г. Селимира Радуловића. На овом прадстављању, своје стихове је читао г.Радуловић, а о његовој књизи пјесама « Где Богу се надах », говорио је пјесник из Подгорице г. Славко Живковић. Публика је чула и стихове ученика који пишу поезију, а г.Радуловић је говорио богословима о значају поетског текста за живот Цркве, као и о значају библијских тема и библијских књижевних форми за савремену књижевност.

СВЕТИ ЈОАКИМ И АНА-СВЕТЕ АРХИЈЕРЕЈСКЕ ЛИТУРГИЈЕ У ОЗРИНИЋИМА И ВЕЛЕСТОВУ

На дан Св. Јоакима и Ане, матуранти Цетињске богословије учествовали су на двијевеома значајне духовне свечаности, једној у Озринићима ( епархија Будимљанско-никшићка ) а другој у Веластову, селу у Катунској нахији ( митрополија Црногорско-приморска).

    У Озринићима је, прослављена племенска слава Мале Госпође ( дан касније ), Св. Литургијом коју су служили Преосвећени епископ Будимљанско-никшићки г. Јоаникије, и умировљени епископ Жички г. Атанасије са свештеницима околних никшићких парохија. На овој Божијој служби, за пјевницом су појали ученици четвртог разреда Цетињске богословије предвођени наставником Душаном Биговићем. Истог дана, у Велестову код Чева, Високопреосвећени митрополит г. Амфилохије је са свештенством служио Св. Литургију у тамошњем обновљеном храму Св. Пантелејмона, а потом положио камен темељац, за изградњу новог храма на Велестову, чији је задужбинар мјештанин г. Жарко Станојевић. Овдје су, такође, у богослужењу учествовали матуранти наше школе, појући за пјевницом и вршећи друге, помоћне и припремне богослужбене радње.
    Овог дана, такође сјутрадан по храмовској слави, служена је Св. Литургија и у храму Рођења Пресвете Богородице, на Старом цетињском гробљу, гдје су појали ученици трећег разреда Богословије, предвођени новим наставником појања ђаконом Павлом Љешковићем.
    

СВЕТИ АЛЕКСАНДАР НЕВСКИ –СЛАВА ЦРКВЕ У НОЖИЦИ-БРАТОНОЖИЋИ СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА

  Слава Св.Александра Невског, која се сваке године прославља у братоножићком селу Ножица, код Подгорице, ове године прослављена је дан касније, када је у тамошњем храму служена Св. Архијерејска Литургија којом је началствовао Високопреосвећени Митрополит Амфилохије. На овој служби Божијој учествовали су матуранти Цетињске богословије, који су појали за пјевницом и вршили службу чтечева. Ученике је на ову једнодневну екскурзију водио главни васпитач јереј Арсеније Радовић.

 

УСЈЕКОВАЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА -СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И ПОДЈЕЛА СВЕТОГ ПИСМА УЧЕНИЦИМА ПРВОГ РАЗРЕДА И ПРЕДАВАЊЕ МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА У ТРПЕЗАРИЈИ БОГОСЛОВИЈЕ

 На празник Усјековања главе Св. Јована Крститеља 11. септембра, Високопреосвећени митрополит г. Амфилохије служио је Св. Литургију у Цетињском манастиру, поред Часне деснице Св. Јована. Митрополиту је саслуживало бројно свештенство са Цетиња, као и три свештеника Московске патријаршије и један протосинђел из Кијевско-печерске лавре. Свештеници из Москве и Кијева су дошли у пратњи бројних поклоника из Русије и Украјине који су на овај свети дан походили Претечину десницу у Цетињском манастиру. Поред ових поклоника, и вјерника са Цетиња, у Св. Служби учествовали су ученици и професори Цетињске Богословије.

   По завршеној служби, у трпезарији наше школе приређена је свечаност додјеле нових издања Св. Писма ученицима првог разреда. Овим је настављена дугогодишња пракса, да на почетку свог школовања цетињски богослови буду, од стране школе, даривани по једним примјерком Библије. На данашњој свечаности, ђацима је Св. Писма уручио лично Високопреосвећени митрополит г. Амфилохије, својеручно потписавши повету на свакој од подијељених књига Библије. Овом приликом митрополит Амфилохије је ђацима првацима, и свима присутнима одржао пригодну бесједу о Божијем призивању и васитавању будућих пастира у Цркви.

ПРЕДАВАЊЕ Г.ЈУРИЈА МАКСИМОВА ПРОФЕСОРА МОСКОВСКЕ ДУХОВНЕ АКАДЕМИЈЕ

У сриједу 05. септембра, у просторијама Цетињске богословије, у присуству њених ученика и наставника, одржано је предавање проф. Московске духовне академије, г. Јурија Максимова на тему « Хришћанство и ислам». Г. Максимов је предавач Историје религије на Московској Академији.

 

СЈЕДНИЦА НАСТАВНИЧКОГ САВЈЕТА И ПОЧЕТАК НАСТАВЕ

Редовна настава и живот у богословском интернату, отпочели су у понедјељак 3. септембра, када је одржана сједница Наставничког савјета Богословије Св. Петра Цетињског, и први часови разредних старјешина. На сједници Наставничког савјета разматрана су питања одласка о. Николе Гачевића на научно усавршавање у Грчку, и даљег ангажовања досадашњег професора и секретара школе г. Лазара Кубата, као и евентуалног доласка теолога и ђакона Павла Љешковића из Никшића за предавача појања у овој школској години, умјесто о. Николе. Поред осталих редовних тема које се разматрају на почетку сваке школске године, на овој сједници било је ријечи о мјесту за изградњу нове зграде Цетињске богословије, као и о могућности успостављања новог система преношења из Београда у Црну Гору, новчаних средстава које министарство вјера Владе Републике Србије опредјељује за живот и рад богословија СПЦ. На овој сједници се чуо и извјештај о комплету нових стихара за ђаке (50 ком.), које су сашиле сестре манастира Дуљево, по готово симболичној цијени од 50 евра по комаду.

 

ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ 2007/2008 ГОДИНЕ СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА И ПОСЈЕТА ЕПИСКОПА ЛОНГИНА БОГОСЛОВИЈИ

Нова школска 2007/ 08 година, отпочела је у Цетињској богословији, Св. Литургијом и призивом Св. Духа који су служени у Цетињском манастиру, у недјељу 02. септембра. Св. Литургију је служио Преосвећени епископ Новограчаничке Митрополије за Америку и Канаду г. Лонгин. Преосвећеном владици Лонгину саслуживали су : игуман Цетињског манастира јеромонах Лука, ректор Богословије протојереј Гојко Перовић, игуман манастира Дајбабе јеромонах Исак и свештенство цетињске парохије. У служби су учествовали наставници и ученици Цетињске Богословије, родитељи ученика првог разреда, као и бројни студенти и ученици световних школаЦетиња, који по традицији долазе у Цетињски манастир, да заједно са цетињским богословима, молитвом започну нову школску годину.

    По завршеној служби Божијој, Преосвећени епископ Лонгин је на свечаном ручку у трпезарији Богословије поздравио све присутне, нарочито се обраћајући ученицима првог разреда и њиховим родитељима, којима је зажелио благословен и успјешан долазак у богословију.