Archive for јун, 2013

СВЕТИ СВЕШТЕНОМУЧЕНИК ТЕРАПОНТ – АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦЕТИЊСКОМ МАНАСТИРУ И ДОДЈЕЛА ДИПЛОМА ЗА МАТУРАНТЕ XVII ГЕНЕРАЦИЈЕ (2008-2013) ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

Ако једне мрзиш, друге нити волиш нити мрзиш, неке опет
волиш али умјерено, друге веома волиш, ти из ове неједнакости
љубави познај, да си далеко од савршене љубави која побуђује
да волиш сваког човјека.
(Свети Максим Исповједник).
У част завршетка матуре XVII генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског, у Цетињском манастиру у недељу 09. јуна 2013.године, у 6 недељу по Васкрсу,  недељу Слијепог, на празник Светог свештеномученика Терапонта, Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије служио је литургију уз саслужење изасланика СА Синода проф. др протојереја-ставрофора Владимира Вукашиновића, свештеника и свештеномонаха архијерејског намјесништва цетињског, свештеника из Русије и Украјине и Јужне Америке. На литургији су појали свршени матуранти богословије, који су се и причестили, а литургијску проповјед матурантима и вјерном народу говорио је Високопреосвештени Митрополит, који је тумачио пророчке ријечи „Поломите се и заблагодарите Господу за све што сте добили и чиме вас је обадарио Господ“, рекавши да свети пророк овим ријечима указује на начин нашег живљења на земљи, које треба да је проткано благодарењем свуда и на сваком мјесту. Овом приликом Високопреосвештени Митрополит упутио је и поуку свршеним богословцима да смо дужни да благодаримо Господу на свему ономе што смо од Њега добили, рекавши „нека је благословен испит зрелости, који им је почетак стицања праве и истинске мудрости и усавршавања у свакој врлини Богом нама датој, и на којој смо сви од Бога призвани. „Нека путеви њихови буду у знаку благодарности и славословља Богу, и њихов живот и њихово служење у свијету нека буде благословено“, поручио је Митрополит Амфилохије богословцима.
Након литургијског сабрања, свечаност је настављена у Богословији Светог Петра Цетињског, гдје су уручене дипломе и свједочанства свршеним матурантима о завршетку школовања, у присуству професора богословије, родбине и гостију. честитајући им. Потом је све присутне поздравио Ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић, затим разредни старешина ове генерације ђакон Павле Љешковић, који је поздравио своје ђаке. Такође је и проф. др Владимир Вукашиновић, свршеним богословима упутио  поуку за даље школовање и напредовање у науци Господњој. У име генерације свим професорима, Митрополиту и изасланику ријечима благодарности заблагодарио је ученик Ђуро Кнежић.  На свечаности су свршене матиранте поздравили и драги гости амбасадор републике Србије у Црној Гори г. Зоран Лутовац, дипломата из Аустрије г-ђа Aнастасија Sandhacker, г. Иван Костић из Врбаса, г. Симо Ајковић из Скадра, и предсједник Ц.О. Цетиње инг. г. Рајко Радусиновић.
На крају је и Митрополит Амфилохије очински поздравио свршене матуранте, пожељевши им да се усавршавају у љубави и да се радо сјећају и враћају школи у којој су учили протеклих пет година, благословивши их да их благослов Светог Петра Цетињског и Преподобног Максима Исповједника, прате у све дане њихових живота, на корист роду и цркви,а на духовну ползу и усавршавање, ма гдје их живот водио. Митрополит Амфилохије је овом приликом говорио о оном залогу који богослови примају, а то је залог за који ће дати одговор на страшном суду Христовом, и да оно што богословци понесу из овог благословеног града, то је оно што је дубоко уткано у њихово биће, и да ће тај свети квасац уродити дивнога и светога плода.
Свечаности додјеле диплома матурантима присуствовали су скоро сви професори наше школе, као и многобројни драги гости.
 Ученици XVII генерације (2008-2013) отопочели су своје школовање 2008.године, а имена дванаесторице свршених матураната су: Милун Бошковић, Дарко Бубњевић, Мићо Врањевац, Дејан Вуковић, Панте Јефтимир, Милосав Јовановић, Ђуро Књежић, Милан Мандић, Драган Милојевић, Душан Никић, Филип Павловић, Никола Томић.
Желимо им свако добро од Господа у све дане њихових живота, да их благослови Светог Петра Цетињског и Преподобног Максима Исповједника прате, и да се увијек радо враћају на Цетиње.

ТРЕЋЕ ОБРЕТЕЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА – ЗАВРШЕНИ ИСПИТИ НА МАТУРИ И БОГОСЛОВСКОМ ИСПИТУ ЗРЕЛОСТИ ЗА УЧЕНИКЕ XVII ГЕНЕРАЦИЈЕ ОБНОВЉЕНЕ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ (2008-2013), И ПОСЈЕТА ПРОФЕСОРА МОСКОВСКЕ ДУХОВНЕ АКАДЕМИЈЕ ПРОТОЈЕРЕЈА ГРИГОРИЈА КЛИМОВА БОГОСЛОВИЈИ ЦЕТИЊСКОЈ

У петак 07. јуна 2013.г, на спомен Трећег обретења главе Светог Јована Крститеља завршени су испити за матуранте XVII генерације (2008-2013) обновљене Богословије Светог Петра Цетињског. Матуранти су данас полагали испите из премета Литургике и Црквено и брачно право. Сви кандидати су са успјехом завршили испите, матуру и своје средњешколско образовање на цетињу.

Поводом завршетка матуре у недељу 09. јуна 2013.г, у Цетињском манастиру биће служена Света литургија коју ће служити Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије уз саслужење изасланика САСинода СПЦ проф. др протојереја-ставрофора Владимира Вукашиновића, Ректора Цетињске Богословије протојереја-ставрофора Гојка Перовића, професора наше богословије и свештеника и свештеномонаха из архијерејског намјесништва цетињског. На литургији ће појати свршени матуранти наше школе.

Данас је Богословију Светог Петра Цетињског посјетио у уважени професор Московске Духовне Академије и семинарије у Москви протојереј Георгиј Климов, који се у срдачном разговору срео са професорима наше школе протосинђелом мр Кирилом Бојовићем и Аполоном Мишченком. Он је искористио прилику да се упозна са историјатом и животом наше богословије, као и са обновљеним радом у претходних двАдесетак година. У наставку своје посјете обишао је и Цетињски манастир, поклонивши се моштима Светог Петра Цетињског, десној руци Светог Јована Крститеља и Часном Крсту, такође обишавши и друге знаменитости града Цетиња.

ПРЕПОДОБНИ СИМЕОН ДИВНОГОРАЦ – НАСТАВАК МАТУРЕ И БОГОСЛОВСКОГ ИСПИТА ЗРЕЛОСТИ

Данас, 06. јуна 2013.г, на празник преподобног Симеона Дивногорца настављена је матура и богословски испит зрелости. Кандидати су данас полагали испите из предмета Догматика и Етика и из Црквеног појања са правилом. испитима је поред изасланика Светог Архијерејског Синода СПЦ проф. др протојереја-ставрофора Владимира Вукашиновића, и наставничког колегијума наше школе присуствовао и Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије. Матура се наставља и сјутра када ће ученици полагати испите из предмета Канонско право и Литургике.

СВЕТИ МИХАИЛО ИСПОВЈЕДНИК – НАСТАВАК МАТУРЕ И БОГОСЛОВСКОГ ИСПИТА ЗРЕЛОСТИ И ПОЛАГАЊЕ ИСПИТА ЗА ПРИВАТНЕ УЧЕНИКЕ

У сриједу 05. јуна 2013.г настављена је матура и богословски испит зрелости за матуранте. Данас су полагали испите из Светог Писма Старог и Новог Завјета, Историје хришћанске и Историје српске цркве. Испити се настављају сјутра, којим ће присуствовати и Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије.

Изасланик светог Архијерејског Синода СПЦ проф. др протојереј-ставрофор Владимир Вукашиновић искористио је прилику и данас отишао да обиђе Његуше, Котор, Херцег нови и манастир Савину у пратњи Ректора Богословије протојереја-ставрофора Гојка Перовића. Јуче је изсасланик обишао Биљарду, и остале знаменитости на Цетињу.

Данас су одржани испити и за приватне ученике Богословије.

СВЕТИ ЈОВАН ВЛАДИМИР – ОТПОЧЕЛА МАТУРА И БОГОСЛОВСКИ ИСПИТ ЗРЕЛОСТИ ЗА УЧЕНИКЕ XVII ГЕНЕРАЦИЈЕ (2008-2013) ОБНОВЉЕНЕ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

У уторак 4. јуна 2013.г, на празнике Светог јована Владимира отпочео је Богословски испит зрелости и матура за ученике XVII генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског. Изасланик Светог Архијерејског Синода СПЦ на матури је професор Богословског Факултета Универзитета у Београду, проф. др протојереј-ставрофор Владимир Вукашиновић. На почетку матурско-богословског испита кандидати полажу писмени дио испита, а потом усмени дио из шест предмета који ће бити распоређени током читаве седмице. Матура траје до недеље 9. јуна, када ће бити служена литургија и саборно благодарење за крај матуре и додјела диплома који са успјехом буду положили све испите.

По благослову Светог Архијерејског Синода СПЦ, овогодишње задате теме за израду писменог задатка су:

1. „Овим побеђуј“

2. „Ја сам Васкрсење и живот… (Јован 11, 25).

3. Свештеник-свједок и проповједник Јеванђеља

На матури ове године излази 12 кандидата, чији је разредни старешина током пет година средешколско-богословског образовања у Богословији на Цетињу био професор Црквеног појања ђакон Павле Љешковић

СВЕТИ РАВНОАПОСТОЛНИ ЦАР КОНСТАНТИН И ЦАРИЦА ЈЕЛЕНА – ДИРЕКТОРИЦА И НАСТАВНИЦИ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „ЊЕГОШ“ СА ЦЕТИЊА ПОСЈЕТИЛИ БОГОСЛОВИЈУ СВЕТОГ ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ

У понедељак 3.јуна 2013.г, гости Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу, били су директорица Основне Школе „Његош“ са Цетиња, Новка Милошевић, са сарадницима, члановима Наставничког колегијума ове просвјетношколске установе.

Наставнике О.Ш.“Његош“ су дочекали Ректор Богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић и теолог Александар Вујовић, Уредник Катихетског програма Радија Светигоре. Гости су прво обишли Управну зграду Богословије, упознавши се са животом и радом најстарије средње школе у Црној Гори, која ове године прославља 150. година свог постојања. Након тога за госте Богословије приређен је и свечани ручак на коме је све присутне ријечима добродошлице поздравио домаћин Ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић, заблагодаривши гостима на доласку, уручивши свим присутним и пригодне поклоне у име школе, као и књиге и ЦД-ове за школску библиотеку.

Заблагодаривши на гостопримству у Богословији Светог Петра Цетињског, директорица О.Ш.“Његош“, Новка Милошевић, је пожељела да колегијум професора Цетињске Богословије узврати посјету овој основној школи.

ФУДБАЛСКИ ТИМ БОГОСЛОВИЈЕ ОРЛОВ КРШ СА ЦЕТИЊА УЧЕСТОВАО НА ФУДБАЛСКОМ ТУРНИРУ У ЧАЈНИЧУ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

Под покровитељством и у организацији Општине Чајниче, и Начелника општине г. Горана Караџића у суботу 1. јуна 2013. г. одржан је турнир у малом фудмалу на стадиону Фудбалског клуба Стакорина у Чајничу.

На турниру је наступило више екипа из Фоче, Чајнича и осталих мјеста ове регије, јуниори и кадети фудбалског клуба Стакорина, ученици из средњих школа из Чајнича и Фоче, студенти Православног Богословског факултета Светог Василија Острошког из Фоче, и фудбалери тима Богословије Светог Петра  Цетињског Орлов крш са Цетиња.

Након више одиграних мечева, међународни турнир у Чајничу 2013.г освојили су кадети Ф.К. Стакорина, друго мјесто освојили су студенти Православног Богословског факултета Свети Василије Острошки из Фоче, треће мјесто припало је јунорима Ф.К. Стакорина, док су се на четврто мјесто пласирали фудбалери Орловог крша са Цетиња.

Прве четири екипе добиле су вриједне награде и признања, које им је у име Општине Чајниче уручио Начелник г. Горан Караџић.

Приликом уручења награда Начелник г. Горан Караџић, поздравио је све учеснике, похваливши овакве видове окупљања и такмичења, који развија такмичарски дух код младих људи са свих страна, казавши да ће Општина Чајниче и даље организовати међународни фудбалски турнир.

„Ови турнири шире наше пријатељсво, и окупљају нас око правих ствари, надамо се да ће се и временом број учесника увећавати, да из свих крајева српских земаља долазе екипе и учествују на фудбалском турниру“, истакао је г. Начелник Караџић, наставивши да поражених нема, сви смо побједници, јер смо добили нова познанства, нове пријатељи, а самим тим то је и најљепши вид такмичења. Он се захвалио пријатељима и гостима који су дошли да учествују, посебно се захвалиши младом фудбалском тиму Богословије Светог Петра Цетињског Орлов крш, пожељевши овој школи да и даље шири науку и знање најсветије науке, и да убудуће изводи још много и много генерација цетињских богослова.  Овом приликом професорима и ученицима Цетињске Богословије, Начелник је уручио посебну захвалницу Општине Чајниче за учешће на турниру у малом фудбалу.

Примивши захвалнице, у име фудбалера Орловог крша, организаторима, учесницима и посебно Начелнику г. Караџићу,  захвалио се професор мр Драган Радоман, позвавши учеснике да буду гости на Цетињу у октобру, када се планира да се одигра јесењи турнир у малом фудбалу, који ће организовати Цетињска богословија, и на којем ће наступити  бројне екипе из Црне Горе, Србије, Републике Српске, Русије, Албаније и Грчке. Он се захвалио и вођи пута свештенику Арсенију Радовићу, својим ученицима, г. Драгану-Шују Караџићу из Будве.

Потом је све учеснике и присутне кратко поздравио и професор и свештеник мр Арсеније Радовић, који је на првом мјесту заблагодарио Богу вјечноме, „да нас и даље окупља и Чајничу и на Цетињу и у другим мјестима са поуком и поруком, да православни треба да се обједињују, и да знају да смо само једно у Христу Исусу“. Настављајући даље о. Арсеније је подсјетио да се „братска љував показује у томе да осјетимо да смо Христови, да смо вјечни, да имамо отворене двери спасења, оно што нам је сам Господ гарантовао, и гарантује док је свијета и вијека, само треба наша душа истински да пожели ту тајну. Та тајна која обједињује је сила Христова. Ми данас благодаримо начелнику г. Горану Караџићи на гостопримству који нас је окупио, и показао дух заједништва. „У фудбалу постоји  једна добра заједничка димензија, која обједињује, и тај такмичарски дух који сабира, али да увијек знамо и да будемо свјесни, да се у дубинама душе такмичимо да задобијемо и освојимо Царство Божије, и вјечни живот у Христа Бога Васкрслога, то нам је суштина“, закључио је о. Арсеније Радовић.

Општина Чајниче приредила је и свечани ручак за све учеснике.

Наредног дана 02. маја ученици Богословије, фудбалери Орловог крша, предвођени својим професорима и домаћином Начелником г. Гораном Караџићем, обишли су и знаменитости града Чајнича, Општину, присуствовали литругији у Чајничкој цркви Успенија Пресвете Богородице, у којој је чувена чудотворна икона Пресвете Богородице Чајничке, једна од најпоштованијих икона Пресвете Богородице у српском народу, коју је по предању насликао јеванђелист Лука. Ова богомоља је једна од најпосјећенијих у нашем народу, позната не само православнима, него и римокатолицима и муслиманима и Јеврејима, и многи долазе на поклоњење овој светињи, а у народу су позната бројна чуда која су се десила онима који су се  молили пред Чајничком иконом Богородице.

Помоливши се пред иконом Пресвете Богородице Чајничке, ученици Богословије Светог Петра Цетињског, фудбалери Орловог крша, отишли су својим кућама, узевши благослов за срећан и благословен љетњи распуст, а њихови професори су се вратили на Цетиње, да их чекају до почетка септембра и наредне школске године, спремне за нове тренинге, како би се усавршавали у науци Господњој и у припремема за предстојеће фудбалске турнире на којима ће учествовати.