Archive for јун, 2014

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ – АВГУСТОВСКИ ИСПИТНИ РОК И ПОПРАВНИ ИСПИТИ У ЦЕТИЊСКОЈ БОГОСЛОВИЈИ

Aвгустовски испитни рок за  ванредне ученике, и поправни испити

Обавјештавамо све ванредне ученике Богословије Св. Петра Цетињског да ће приватни испити у августовском испитном року школске 2013/14. године, и поправни испити бити одржани у петаак 29. августа  2014. године

Пријава испита ће се вршити тога дана у временском интервалу од 9 до 10 часова у секретаријату школе.

Управа школе

РЕКТОР И СЕКРЕТАР ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ УЧЕСТОВАЛИ НА РЕДОВНОЈ СЈЕДНИЦИ КОМИСИЈЕ СВЕТОГ АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА СПЦ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ЦРКВЕНЕ ПРОСВЈЕТЕ

Редовна седница Комисије Светог Архијерејског Сабора СПЦ

Комисија Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве за унапређење црквене просвете, одржала је своју редовну седницу 25. јуна 2014. у Патријаршији српској у Београду. 

Сједница је отворена благословом и поздравом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја. Свјатјејши Патријарх предочио је уваженим члановима Комисије  стање црквене просвете, али и очекивања од ове Комисије, која је позвана да изнађе решење за унапређење просветне дјелатности Српске Православне Цркве, како у богословским училиштима, тако и у државном  школству.

Редовна седница Комисије Светог Архијерејског Сабора СПЦ Редовна седница Комисије Светог Архијерејског Сабора СПЦ Редовна седница Комисије Светог Архијерејског Сабора СПЦ Редовна седница Комисије Светог Архијерејског Сабора СПЦ

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, у својству предсједавајућег односне Комисије, предложио је дневни ред који се односио на актуелности у Богословијама Српске Православне Цркве и Верске наставе у Републици Србији и Републици Српској. У раду ове комисије учествовали су и: Његово Преосвештенство Епископ браничевски Господин Игнатије; Његово Преосвештенство Епископ далматински Господин Фотије, ректор Богословије у манастиру  Крка; Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије; Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски Господин Теодосије, ректор Богословије у Призрену; Инспектор Богословија СПЦ протојереј-ставрофор Славко Зорица, затим сви ректори наших Богословија, професори Катихетике и Методике наставе Богословија и Богословских факултета у Београду и Фочи, као и  координатори за вјерску наставу који у оквиру Комисије за унапређење црквене просјвете имају одређена задужења. На састанку Комисије Светог Архијерејског Сабора за унапређење црквене просвјете, разматрана су питања од општег значаја за просвету Српске Православне Цркве.

У име Богословије Светог Петра Цетињског присуствовали су Ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић и секретар г. Благоје Рајковић.

Редовна седница Комисије Светог Архијерејског Сабора СПЦ

ПРОФЕСОР ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ Г. АПОЛОН МИШЧЕНКО ПОЛОЖИО ПРОФЕСОРСКИ ИСПИТ ИЗ ИСТОРИЈЕ ХРИШЋАНСКЕ ЦРКВЕ

У уторак 16./29. априла 2014. године, професор Богословије Светог Петра Цетињског г. Аполон Мишченко, одбранио је професорски рад из предмета Историја хришћанске цркве, под називом „Реформе Петра Великог у цркви“, под менторством проф. др протојереја-ставрофора Радомира Поповића, пред комисијом коју је одредио Свети Архијерејски Синод СПЦ, у саставу: Његово Преосвештенство Епископ Зворничко-тузлански г. Хризостом (предјседник комисије), професор ПБФ у Београду протојереј-ставрофор Радомир Поповић (ментор), професор ПБФ у Београду протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо, професор Богословског Факултета у Београду и Ректор Богословије Светог Саве протојереј-ставрофор проф. др Драган Протић, асистент на катедри Канонско право ПБФ у Београду ђакон мр Зоран Деврња, и референт Светог Архијерејског Синода за црквену просвјету свештеник Борислав Петрић.

Одбрана професорског рада организована је у Богословији Светог Саве у Београду. Прво је у Богословији г. Аполон Мишченко одржао час из предмета Историја хришћанске цркве. По успјешно одржаном часу, услиједио је усмени дио испита и одбрана професорског рада. У склопу испита услиједио је дио када је кандидат одговарао Устав Српске Православне цркве и Методику религијске наставе.

Испитна комисија је једногласно константовала да је г. Аполон Мишченко успјешно положио свој професорски испит.

Професору Цетињске богословије г. Аполону Мишченку , честитамо на положеном професорском испиту, са жељом да и даље настави да се усавршава у богословљу и науци Господњој.

ОСНОВНИ БИОГРАФСКИ ПОДАЦИ О ПРОФЕСОРУ ЦЕТИЊСЕК БОГОСЛОВИЈЕ Г. АПОЛОНУ МИШЧЕНКУ

Рођен је 1. августа 1968. у Скадру, од оца Алексеја и мајке Ане. Основу школу и гим на зи ју за вр-шио је у Ска дру. По благослову Патријарха руског Алексе ја II, патријарха српског г. Павла и Митрополита црногорско-приморског г. Ам филохија уписује и завршава Богословију и Духовну академију у Тројице-Сер гијевој лаври у Москви 2006. г. Рукопроизведен је у чин чтеца од митрополита Амфилохија у Цетињском манастиру. По благослову митрополита Амфилохија и одлуком СА Синода СПЦ постављен је за професора у Цетињској богословији школске 2006/07. Преда је Историју хришћанске Цркве и Руски језик, и обавља дужност васпитача. Разредни је стареши на XVIII генераци је обновље не Цетињске богословије (2009–2014). По благослову Руске и Српске Цркве био је члан делегације свечане литије Свете деснице Јована Крститеља у Русији, Бјелорусији и Украјини на љето 2006. Члан је одбора Православног братства Светог Јована Владимира у Скадру.

ПРОФЕСОР ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ ПРОТОЈЕРЕЈ НЕМАЊА КРИВОКАПИЋ ПОЛОЖИО ПРОФЕСОРСКИ ИСПИТ

У уторак 16./29. априла 2014. године, професор Богословије Светог Петра Цетињског и парох которски протојереј Немања Кривокапић, одбранио је професорски рад из предмета Омилитика, под називом „Догматске бесједе Светог Григорија Богослова“, под менторством проф. др протојереја-ставрофора Драгана Протића, пред комисијом коју је одредио Свети Архијерејски Синод СПЦ, у саставу: Његово Преосвештенство Епископ Зворничко-тузлански г. Хризостом (предјседник комисије), професор Богословског Факултета у Београду и Ректор Богословије Светог Саве протојереј-ставрофор проф. др Драган Протић (ментор), протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо, протојереј-ставрофор проф. др Радомир Поповић, асистент на катедри Канонско право ПБФ у Београду ђакон мр Зоран Деврња, и референт Светог Архијерејског Синода за црквену просвјету свештеник Борислав Петрић.

Одбрана професорског рада организована је у Богословији Светог Саве у Београду. Прво је кандидат свештеник Немања Кривокапић у Богословији одржао час из предмета Омилитика. Тема наставне јединице била је о начину излагања бесједе. По успјешно одржаном часу, услиједио је усмени дио испита и одбрана професорског рада. У склопу испита услиједио је дио када је кандидат одговарао Устав Српске Православне цркве и Методику религијске наставе.

Испитна комисија је једногласно константовала да је о. Немања Кривокапић, свој професорски испит положио једногласно одликујући се стручном спремом.

 Професору Цетињске богословије протојереју Немањи Кривокапићу, честитамо на положеном професорском испиту, са жељом да и даље настави да се усавршава у богословљу на корист Цркве православне и рода светосавског.

ОСНОВНИ БИОГРАФСКИ ПОДАЦИ О ПРОФЕСОРУ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ ПРОТОЈЕРЕЈУ НЕМАЊИ КРИВОКАПИЋУ

Рођен 14. маја 1974.г. у Котору од родитеља Момчила, свештеника, и Смиљке рођене Милин. Осмогодишњу школу завршио у Котору (1981 –  1989.). Српску православну Богословију Светог Саве у Београду (1989 – 1994), а Богословски факултет СПЦ у Београду (1994 – 1999). Дипломирао 6. новембра 2003.г. У међувремену одслужио војни рок и оженио се 10. фебруара 2002.г. Иваном рођеном Вукшић. Од 1995. до 2002. г. био је предсједник Братства православне омладине Светог Луке у Котору и потпредсједник Братства православне омладине Црне Горе, и у том својству учествовао на више симпосијума у земљи и иностранству. Одлуком Митрополита црногорско-приморског од 1. јануара 2002.г. постављен за вјероучитеља при Саборном храму Св. Николе у Котору  и храму Светог Петра Цетињског на Прчању. Рукоположен у чин ђакона 17. новембра 2002. а у чин презвитера 1. децембра 2002.г. Постављен на новоосновану трећу парохију которску, гдје сада службује као парох и вјероучитељ. Oдлуком Светог архијерејског синода СПЦ, од 2006.године предаје у Богословији Светог Петра Цетињског на Цетињу. У чин протојереја произведен 4. јануара 2014.године. Вишегодишњи је члан и предсједник хорске секције Српског пјевачког друштва “Јединство“ из Котора.

У МИТРОПОЛИЈИ ЦРНОГОРСКО-ПРИМОРСКОЈ НА ЦЕТИЊУ ОДРЖАН ПРИЈЕМНИ ЗА БОГОСЛОВИЈЕ

У суботу, 21. јуна 2014. године, одржан је пријемни испит за ученике првог разреда богословија у школској 2014/2015. години, у згради Митрополије Црногорско-приморске на Цетињу.

Клирици Митрополије црногорско-приморске полагали су пријемни испит пред комисијом којом је предсједавао

Његово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско-приморски г. Амфилохије. У току пријемног кандидати су полагали писмени и усмени дио испита. Поред испитне комисије на пријемном је формирана и здравствена комисија.

По завршеном пријемном испиту константовано је да је у школској 2014/2015. години, за Митрополију примљено 6 кандидата. Од тога ће њих петорица своје средње богословско школовање почети у Цетињској богословији, док ће један бити ученик Богословије Светих Кирила и Методија у Призрену.

ПРОФЕСОРИ ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ ПОСЈЕТИЛИ ДУБРОВНИК

Професори Богословије Светог Петра Цетињског, посјетили су у петак 20. јуна 2014. године Дубровник, на позив протојереја-ставрофора Славка Зорице, инспектора богословија, и Црквене општине дубровачке .

Овом приликом обишли су и православну цркву, музеј, римокатоличку катедралу и остале знаменитости старог града Дубровника.

Истог дана делегацију Цетињске богословије примио и викар бискупа дубровачког.

ПРОФЕСОР ЦЕТИЊСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ СЛОБО СТАНИШИЋ ОДБРАНИО МАГИСТАРСКУ ТЕЗУ О ПЕДАГОГИЈИ СВЕТОГ КИРИЛА ЈЕРУСАЛИМСКОГ

Slobo Stanisic

У уторак 4./17. јуна 2014. године, на празник Светог Свештеномученика Јоаникија Митрополита Црногорско-приморског, професор Богословије Светог Петра Цетињског, г. Слобо Станишић, одбранио је магистарску тезу под називом „Педагогија Светог Кирила Јерусалимског“, на Православном богословском факултету Светог Василија Острошког Универзитета у Источном Сарајеву, пред комисијом коју је одредило Наставно-научно вијеће факултета, у саставу: проф. др Мирко Сајловић (ПБФ Фоча – катедра за историју Цркве), предсједник, доц. др Дражен Перић (ПБФ Београд – катедра за систематско богословље) и јереј доц. Др Дарко Ђого (ПБФ Фоча – катедра за систематско богословље).

Катихезе Светог Кирила Јерусалимског ( у преводу са јелинског изворника митрополита Амфилохија и рецензији епископа Атанасија Јевтића, уредник издања је био Слобо Станишић, издавач манастир Острог 2009.г) су веома важно светоотачко дјело.До данас нисмо имали значајнију студију о његовом богословљу, а поготово не и о богословљу и о педагогији на српском језику.Зато је појава ове тезе и те како значајна и добродошла у нашој теолошкој средини. Магистарски рад Слоба Станишића ће допринијети да се Светом Кирилу и његовим катихезама посвети већа пажња у нашој теолошкој и теолошко-педагошкој средини јер су он и његово дјело досад били посматрани некако у сјенци великих Отаца 4. вијека, мада су теолошки и педагошки квалитети овог прворазредног отачког дјела неспорни.

Укратко о  садржају тезе

Магистарска теза кандидата Слоба Станишића под називом „Педагогија Светог Кирила Јерусалимског“ састоји се од сљедећих поглавља: најрпије је дат Увод (стр. 3-16) који је прилично опширан и не само да уводи у тему него даје и доста информација о самом Св. Кирилу, његовим осталим списима и посебно Катихезама, о општем контексту његовог богословља и др. Друго поглавље Основне претпоставке педагошког система Светог Кирила (17-23) даје преглед педагошког приступа Св. Кирила као катихете тј. разјашњава на који начин је Св. Кирило истине вјере излагао у једном еминентно катихетско-педагошком контексту. Структурирајући сопствену тезу потпуно у складу са струтуром катихетских омилија Св. Кирила, кандидат је у наставку рада вјерно представио сваку од катихеза, али и дао анализу њиховог богословског и педагошког садржаја. Зато су сљедећа поглавља вјерна поретку Кирилових катихеза: глава 2. је посвећена Предогласитељној поуци (24-29), глава 3. Преткрштењским катихезама (30-40) а затим долази један екскурс који објашњава мјесто катихеза Св. Кирила у православном богословљу (41-50) и други који указује на Мистагошке катихезе као врхунац васпитања у постепеном поучавању човјека (51). Сљедећих пет поглавља представљају пет „тајноводствених поука“: „тајноводствена поука прва“ (стр. 52-54); друга (55-57); трећа (58-59), четврта (60-61) и пета (62-64). Закључци су дати на страницама 65-68, а литература је дата на стр. 69-73. Библиографија о Св. Кирилу би могла да буде  библиографска студија за себе јер је изузетно опширна (стр.74-83).

Садржај тезе је на теолошки завидном нивоу будући да кандидат посједује изузетан дар да уочава теолошке нијансе и педагошке конотације у мисли Св. Кирила Јерусалимског, а видљиво је и да му је општи историјски контекст 4. вијека близак, јасан и интимно значајан што све доприноси квалитетима тезе.  У раду је кандидат показао јединство вјере, аскезе, предања и богослужења које је присутно  код Светог Кирила Јерусалимског.(изводи из извјештаја комисије за оцјену рада)

Основни биографски подаци о новом магистру теолошких наука г. Слобу Станишићу

Слобо Станишић је рођен 20. септембра 1971. године у Никшићу, гдје је завршио основну и средњу школу са одличним успјехом – носилац дипломе „Луча“.

Студирао је Општу књижевност на Филолошком факултету у Београду и Богословски факултет у Београду, гдје је апсолвирао. Дипломирао је на Богословском факултету Св. Василија Острошког у Фочи на тему: „Мистагошке катихезе Св. Кирила Јерусалимског“ са оцјеном 10 (десет). Положио је све испите на магистарским студијама на Богословском факултету Св. Василија Острошког у Фочи и пријавио магистарску дисертацију на тему „Педагогија светог Кирила Јерусалимског“.

Учестовао је на више богословских симпозијума и семинара у земљи и иностранству.

Боравио је у Атини на студијском учењу грчког језика на Атинском универзитету три мјесеца и годину дана на Аристотеловом универзитету у Солуну. Осим познавања руског језика, служи се грчким  језиком .

Уредник је библиотеке „Православно искуство“ у издавачкој кући „Јасен“, која објављује значајна дјела из области теологије и философије и библиотеке „Острошка библиотека изабраних дјела Светих отаца Цркве“ Митрополије Црногорско-приморске. Приредио је за издавање више значајних књига из теологије („Дјела апостолских ученика“; ,,Источник знања”, Св Јована Дамаскина; „Катихезе св. Кирила Јерусалимског“; ,,Историјски пресјек тумачења Старог Завјета”, митрополита Амфилохија Радовића; „Од Откровења до Царства Небеског“, епископа Атанасија Јевтића и др.).

Постављен је на дужност професора у Богословији Св. Петра Цетињског од стране СА Синода СПЦ 1999. године, гдје и сада ради као предавач Св. Писма Старог Завјета, Основног богословља, и Хришћанске етике. Уписао је мастер студије на Правном факултету, Универзитета у Београду, Правно-историјски модул (Државно историјски смер).

Новом магистру теологије, професору Цетињске Богословије, г. Слобу Станишићу, честитамо на одбрањеном раду, са жељом да и даље настави да се бави изучавањем богословља Светог Кирила Јерусалимског, који нека му буде  један од васпитача и путеводитеља у Христу.

Конкурс за упис у први разред Цетињске Богословије школске 2014/15. године

На основу Уредбе о богословским школама и условима уписа у Богословије СПЦ и одлуке Светог архијерејског синода Српске православне цркве бр. 861 од 5. јуна текуће године, Митрополија црногорско-приморска објављује

КОНКУРС

за упис у први разред Богословије школске 2014/15. године

који садржи следеће услове:

 • да кандидат није старији од 18 година
 • да није ожењен
 • да је завршио основну школу, најмање са врлодобрим успјехом и примјерним владањем
 • да је душевно и тјелесно здрав
 • да кандидат има развијен слух и глас за појање
 • да кандидат има основно знање катихизиса и познавање Господњих и Богородичних празника, српског језика и књижевности и опште и националне историје

Школовање у богословији траје пет година, уз обавезно полагање завршног богословског испита.

Сви примљени ученици биће смјештенио у школском интернату, а у исттом уживати: храну, огријев, освјетљење и лијечење у случају болести.

Молбе за пријем подносе се одмах надлежном архијереју, преко надлежног парохијског свештеника.

Уз молбу прилажу се следећа документа:

 1. оригинал извод из матичне књиге крштених, издат од надлежног пароха;
 2. свједочанство о завршеној школи, заједно са ђачком књижицом и оцјенама;
 3. љекарско увјерење да је кандидат душевно и тјелесно здрав:
 4. увјерење надлежног парохијског свештеника о владању и подобности за свештенички чин и да није ожењен;
 5. писмени пристанак родитеља/старатеља да кандидат може учити богословију;
 6. писмену обавезу своју и својих родитеља/старатеља, потврђену од надлежног пароха, да ће уредно уплаћивати управи Богословије одређени допринос за своје издржавање у интернату школе (осим родитеља и старатеља, ове обавезе могу дати и епархије, црквене општине и манастирске управе, у којем случају дотични ученик је њихов питомац).

Пријемни испит за кандидате Православне Митрополије црногорско-приморске одржаће се 21. јуна 2014.г. (субота) у просторијама Митрополије на Цетињу, са почетком у 10 часова.

Архиепископ цетињски
Митрополит црногорско-приморски
Амфилохије ср.

ПРЕПОДОБНИ МИХАИЛО ИСПОВЈЕДНИК – ЗАВРШЕНА МАТУРА У ЦЕТИЊСКОЈ БОГОСЛОВИЈИ ЗА УЧЕНИКЕ XVIII ГЕНЕРАЦИЈЕ ОБНОВЉЕНЕ БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТОГ ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ

Matura_Bogoslovija_2014_8

БУДИТЕ МЕЛЕМ НА ДУШИ СВИМА

 У граду подно Ловћена, четрнаест матураната XVIII генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског, завршило је своје средње богословско школовање у четвртак 05. јуна 2014. године, на празник преподобног михаила Исповједника. Школовање су започели септембра 2009. године, под руковођењем разредног старешиене професора г. Аполона Мишченка.

Од 31. маја до 05. јуна трајала је матура и богословски испит зрелости, на којој су ученици показали своје знање стицано у овој школи протеклих пет година. Њих десеторица су завршили своје школовање са одличним успјехом, а четворица са врлодобрим.

Након успјешно положених испита, у четвртак 05. јуна 2014. служена је служба  благодарења у част завршетка школовања у Цетињском манастиру, и свечана додјела диплома у Богословији Светог Петра Цетињског.

Службу благодарења служили су у Цетињском манастиру изасланик Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, дугогодишњи професор Богословије Света Три Јерарха у манастиру Крка професор протојереј-ставрофор Славко Зорица, уз саслужење Ректора Цетињске богословије протојереја-ставрофора Гојка Перовића и професора протојереја Немање Кривокапића. Након благодарења изасланик на матури о. Славко Зорица је у бесједи поред ћивота Светог Петра Цетињског рекао: „Изражавам своју радост да смо завршили ово свето дјело, и унапријед кажем да сте сви успјешно положили ово свето дјело, на корист својим професорима и родитељима и нашој цркви. Оно што сам видио јесте да сте своју улогу матуранта преузели одговорно, и одговорно одговорили на све постављене задатке. Зато вам у своје име и у име господе професора од срца честитам. Тако дакле наставите, са озбиљношћу, љубављу, и нећете никада погријешити. Сјутра ће те бити на различитим мјестима и службама у Цркви, али се увек сјећајте ове ваше алме матере, Богословије Светог Петра Цетињског, која је под патронатом великог светитеља и учитеља цркве. Проносите њену славу, славећи Господа. Будите свима као мелем на ране. Будите мелем душама свима онима којима будете повјерени. Нека вас Господ чува у све дане вашег живота“, поручио је о. Славко богословима.

Након благодарења у Цетињском манастиру, услиједила је свечана додјела диплома у Богословији, пред господом професорима, родитељима и гостима школе. Најбољим ученицима су уручени поклони и књиге. И овом приликом свима се прво обратио о. Славко Зорица између осталог рекавши: „Ово је дан који створи Господ да се радујемо и веселимо у њему. Била ми је изузетна част да као изасланик испратим прву генерацију свршених богословаца. Заиста се радујем са вашим професорима, родитељима и свима онима ко вас воле. Честитам вам од срца“.

Овом приликом у име Управе школе све присутне прво је поздравио је Ректор протојереј-ставрофор Гојко Перовић, између осталог рекавши: „Велика ми је част да вас поздравим и видим тако спремне, и одговорне, сада на крају вашег школовања на Цетињу. Драги ђаци, ви ће те у 21. вијеку бити Христови мисионари широм свијета. Драго нам је да својим очима видимо, да предајемо своје наслеђе у праве руке. Гледајући вас, са радошћу могу рећи да ви престављате понос наше школе, а самим тим и наше цркве, па се потрудите да тако и остане. Нека вас Бог укријепи и да полета да проповиједате име Божије, на многаја љета», рекао је о. Ректор ђацима.

Након ректора, ученике, професоре и госте поздравио је и разредни старешина Аполон Мишченко, рекавши: „Драги моји ђаци, захваљујем вам се на свему, током наше сарадње у ових пет година, нека вас Бог и Свети Сергије Радоњешки чува током вашег живота, који вас је чувао заједно са Светим Петром Цетињским, током вашег школовања».

Потом је ученике поздравио и упутио им ријечи поуке и професор протојереј мр Арсеније Радовић, између осталог рекавши: „Драги ђаци надам се да сте ви за ових пет година нашег рада са вама и вашега са нама, доста тога научили, како би све то било на корист цркви, и душама вашим. Ми смо и даље призвани да се учимо и усавршавамо, и сад ћу се подсјетити једне лекције коју сам вам често говорио, која је за мене најтајанственија и најдубља, а та лекција гласи да је Бог створио човјека да не види свој лик, него га је створио да гледа лик брата свога. Ја мислим да ништа веће нема од тога кад можемо да сагледамо и видимо, кога у ствари ми то видимо. Јер лице наше ми не видимо, само у огледалу, у загонетки, често га не видимо на прави начин, видимо оно што желимо. Ја бих желио да вама од данас буде лик ваш, Христов лик, кога ће те ви гледати и носити и свједочити. И сваки догађај, сваки сусрет овдје на земљи јесте уствари сусрет Бога и вас. Надам се да сте бар неки мали темељ добили од нас, и да се сви заједно трудимо у усавршавању, и немојте се плашити да Бога проповједате, јер ће вам он као и многима прије вас дати снагу и укрепљење. Бог вас живио и благословио“, поздравио је ђаке протојереј мр Арсеније Радовић.

У име свршених матураната, професорима се захвалио ученик Лазар Илић, рекавши: „Најприје вас у име моје генерације све поздрављам. И после пет година тешко је било шта рећи а да глас не задрхти, да срце не заигра и да кољена не заклецају. На првом мјесту би се захвалио Господу Богу и Светом Петру Цетињском и Светом Сергију Радоњешком, што су нас свих ових пет година кроз школовање водили и чували, и својом благодаћу штитили. На другом мјесту захавлио бих Ректору, и осталим професорима, који су нам предали Божију науку, а највише нашем разредном старешини професору Аполону Мишченку, који је увијек био уз нас као родитељ. На крају бих вас све браћо моја позвао да се сјећате ове школе и овог манастира, гдје смо се Богу молили и васпитавали.

Ученике је поздравио и у име Црквене општине Цетиње историчар Предраг Вукић, између осталог рекавши: „Заиста ми је част да поздравим ову господу, будући да сам и ја свједок кроз каква је искушења пролазила ова школа од њеног оснивања 1992. године па до данас, да вам од срца честитам полагање испита зрелости и полагање матуре. Заиста бити ученик Цетињске богословије, није било нимало лако, али је часно. Није се било лако одржати у вријеме антицрквене хистерије и истовремено полагати школске испите, и припремити се за часни и узвишени свештенички позив. Али и поред свега тога, морамо да схватимо, у мукама се мудрост стиче. Челичили сте се од малена на Цетињу. Овдје се од старине бије битка за опстанак православне цивилизације. Ово је рубна зона сукобљених цивилизација Истока и Запада, хришћанства и ислама, православља и католичанства. Она је то била кроз историју, она је то и данас, она ће то бити и у будућности, и само људи чврста духа могу да се одрже на овим просторима и очувају вјеру православну. У то име желио бих да вам пожелим сваку срећу као један од последњих мохиканаца у престоном граду Црне Горе, са жељом да ваш живот буде посвећен Српској Православној Цркви. Од срца се радујем важем успјеху, браћо, нека вас Господ Бог благослови, а без обзира гдје вас пут навео увијек се сјећајте и ове школе, ваших професора, а и нас са Цетиња, који смо се сваком вашем успјеху увијек радовали“.

У име Митрополита Амфилохија ученике је поздравио секретар Митрополије протојереј-ставрофор Обрен Јовановић између осталог рекавши: „Драги богословци, ваш успјех показатељ је да је то успјех и Светог Петра Цетињског, успјех Митрополита Амфилохија, успјех ваших професора, вашег разредног старешине, ваших родитеља, и свих нас који смо вас познавали, и дружили се са вама. Ја вам благодарим на вашј младости коју сте уграђивали у овом граду ових пет година, у овај град који називају краљевски град и градом Светог Петра Цетињског, ту сте ви уградили оно што је највредније. Поздрављам вас  са поруком да будете добри пастири на њиви Господњој, и останете вјерни својој српској цркви. Битно је да својом личношћу да свједочите Христа, и нек вас он води и руководи, да сте живи и здрави на славу Божију на многаја љета“, упутио је учиницима очински благослов секретар Митрополије протојереј-ставрофор Обрен Јовановић.

Додјели диплома поред професора, ученика, родитеља и бројних званица између осталих, били су присутни и замјеник амбасадора руске Федерације у Црној Гори г. Сергеј Форопонов, игуманија манастира Дуљево мати Ангелина, предјсдник Ц.О. Цетиње г. Рајко Радусиновић, Директор поклоничке агенције Митрополије Црногорско-приморске „Одигитрија“ г. мр Славко Крстајић, свештеник Анђелко Боричић, протођакон Игор Балабан, и други.

За ову прилику славском матурском тортом ученике је даривала и ђаноница Оливера Балабан, на којој је била уписана ријеч поруке псалмопојца «Ријеч је твоја жижак нози мојој и видело стази мојој».

Господа матуранти, ученици XVIII генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског су: Немања Глигић, Лазар Илић, Саша Илић, Дарко Јараковић, Александар Милић, Војислав Мојсић, Никола Момиров, Милош Перић, Марко Радмило, Ранко Радовић, Стефан Сремац, Драгослав Степанић, Ненад Трипуновић и Срђан Шешум.

У ХЕРЦЕГ НОВОМ ПРОМОВИСАНА СПОМЕНИЦА О ЦЕТИЊСКОЈ БОГОСЛОВИЈИ

У организацији црквених општина Херцег Новог, у четвртак 05. јуна 2014. године, када се празнује Преподобни Михаило Исповједник, на тераси галерије Фреска, код цркве Светог Архангела Милаила на Белависти, организовано је представљање споменице о Цетињској богословији, аутора Александра Вујовића.

О споменици су говорили архимандрит Јован Радосављевић, бивши професор Призренске богословије, јереј Никола Урдешић, парох луштички и настојатељ Жањичког манастира, протојереј – ставрофор Гојко Перовић, Ректор Цетињске богословије и аутор теолог Александар Вујовић, уредник Катихетског програма Радија Светигоре. У току промоције учестовао је и хор Светог Саве из Херцег Новог.

На промоцији су у име Цетињске богословије били и господа професори: ђакон Павле Љешковић, Аполон Мишченко и Благоје Рајковић