Home / Наставно особље / др Будимир Алексић

 

Рођен је у Шавнику 15. септембра 1968. Основну школу и Гимназију је завршио у Никшићу. Дипломирао је (Свјетску књижевност и теорију књижевности), магистрирао и докторирао на Филолошком факултету Универзитета у Београду. Поред тога студи­рао је и на Богословском факултету СПЦ.

Српски језик и књижевност предавао је у ОШ „Франце Прешерн“ у Београду.

Одлуком СА Синода Син бр. 2098 од 9. сеп­тембра 1995. у Богословији је предавао Срп­ски језик и књижевност и Историју Српске цр­кве и народа. Обављао је и дужност васпитача будућих свештеника.

После разрешења са наставне дужности (1998) био је помоћник министра вјера у Влади Савезне Ре­публике Југославије. У три мандата био је посланик Скупштине Црне Горе. Објавио је преко 50 научних и стручних радова из историје књижевности и културе, као и књигу историјске публицистике Црвено-Црна Гора – о унијаћењу и кроатизацији Црне Горе некад и сад. Приредио је збирку пјесама Радована Бећировића­Требјешког Стабљике српства у издању „Светигоре“ 1998.  Област интересовања: историја српске књижевности и културе, дјечја књижевност.

Одлуком СА Синода СПЦ поново ради као професора Цетињске богословије од школске 2006-07 године.

Члан је Удружења новинара Црне Горе и Удружења новинара Србије. Живи и ради у Ник­шићу.

 

Предмети:

  • Српски језик и књижевност (Ι, ΙΙ, ΙΙΙ и IV разред)

Остале дужности:

  • Обављао је дужност разредног старјешине XXI (2012-2017)